Welke fietsen en uitrusting gebruik ik op mijn reizen.

Tot 2018 een Gazelle Giro.

Van 2018 tot 2022 een Pegasus Tecaro SL hybride.

Sinds Maart 2023 rijd ik met een Himiway Cruiser, een elektrische Fatbike.

Alles over deze fiets kun je lezen de op de pagina over de Himiway Cruiser en de reisverslagen vanaf 2023.

Ik kan je al wel verklappen...echt een bulldozer van een fiets!!!!! 

 

Gereedschap voor onderweg.

Is ook altijd een dingetje vind ik. Veel ellende kun je voorkomen door je fiets goed te onderhouden. Zorg voor vertrek dat je banden, remmen, spaken, versnellingsapparaat enz. in orde zijn!

 

Wat kun je nodig hebben en wat heb je, is mijn persoonlijke mening, zeker niet nodig;

Zware dingen zoals grote tangen, een ijzerzaag en bijvoorbeeld een pedaalsleutel kun je onderweg altijd wel ergens lenen thuislaten dus!

Wat neem ik wel mee.

Multitool, klein kniptangetje, klein combinatietangetje.

Ring/steeksleutel 18-19 mm en een Bahco zijn wel reuzedingen maar moet er ergens onderweg het achterwiel van mijn Himiway Cruiser uit heb ik toch deze echt wel nodig. Reservespaken met nippel een spakentrekker. Sinds 2023 neem ik ook een setje reserve remblokjes mee omdat de Himiway Cruiser mechanische schijfremmen heeft en deze nogal hard kunnen slijten.

Zeker is zeker en het vervangen is geen hogere wiskunde en eigenlijk zo gedaan.

Missing link en kettingpons om de ketting te kunnen repareren. Bandenreparatie materiaal, binnenband en bandenpomp. Ductape, reparatiemateriaal voor tent en luchtbed. Vervang bij dit reparatiemateriaal wel elk jaar de lijm, deze droogt namelijk uit in de tube, zodat je niet voor verrassingen komt te staan zoals ik al een keer meegemaakt heb. Reservekabel voor de achter derailleur, lange remkabel, wat boutjes en moertjes en natuurlijk tie-wraps om iets onderweg voor nood vast te kunnen zetten.

 

Kampeerspullen.

Slapen tot en met 2023;

Slaapzak van High Peak. Slaapmatje van Thermarest de Neo Air Venture Large met een dikte van 4.6 cm. Een klein pompje op 2 AA batterijen om het matje op te blazen. Verder neem ik een slaapmatje van Decathlon als ondermatje mee. Nomad kussen en Exped opblaasbaar kussen. 1 kussensloop om kussentjes 's nachts in te doen.

 

Vanaf 2024;

NIEUWE SLAAPMAT;

Voor een beter slaapcomfort heb ik begin 2024 een nieuwe slaapmat van Thermarest gekocht. De Thermarest Neo Air Topo large met een dikte van 7.6 cm. en een gewicht rond de een kilo. Het pakvolume is ongeveer net zo groot als het matje wat ik nu gebruik. Ik hoef zodoende het ongemakkelijk in te pakken slaapmatje van Decathlon niet meer mee te nemen. Dit scheelt weer in de hoeveelheid bagage die ik mee moet slepen.

 

STOELTJE;

Voor het zitcomfort neem ik een handig stoeltje van Helinox, de chair one,  mee. Een bank of tafel op de camping bij de tent is wel fijn, is die er niet kun je toch fatsoenlijk zitten. Vind ik toch prettiger als op de grond te moeten gaan zitten.

 

Tent Eureka Poudre Pass 2 tot en met 2023;

Makkelijke, snel op zetten tent met voldoende binnenruimte voor 1 persoon. Gewicht 2.5 kilo.

Grondzeiltje van Jack Wolfskin. Setje aluminium spijkerharingen zodat ik de tent bijna overal op kan zetten. Prijs kwaliteit  verhouding van de tent is redelijk, kan beter. Eureka bestaat als outdoor merk helaas niet meer.

Tijdens de zomertoer van 2023 is na het noodweer op Landgut Camping Girtenmuhle in Losheim am See de tent helaas naar de tentenhemel gegaan. Een scheurtje in het grondzeil en meerdere gebroken tentstokken hebben me doen besluiten na 5 jaar afscheid van deze tent te nemen.

 

NIEUWE TENT SEPTEMBER 2023;

Ik heb de Skyrocket Dome 2 tent van Jack Wolfskin gekocht met een leuke einde seizoen korting bij Bever Sport.

Anders dan de naam misschien doet vermoeden is Jack Wolfskin een echt Duits kwaliteitsmerk.

Na bij Ali express, Amazon, Facebook en Decathlon en ook op YouTube eens rondgekeken te hebben naar allemaal van die rare tentmerken toch maar weer gekozen voor een kwalitatief goede, dure merktent. Naar mijn ervaring ben je hier op den duur toch het best mee af. Goedkoop is meestal toch duurkoop.

Wat indeling betreft ongeveer gelijk aan de tent die ik had maar ik denk betreft de gebruikte materialen en het gemak van het opzetten van de tent een betere tent.

Wat me tot nu toe goed bevalt na een keertje opzetten;

Je bouwt het tentframe eerst op klikt de binnentent met haken aan het tentframe vast waarna je de buitentent er overheen spant. Hierdoor komt er minder spanning op de tentstokken, gemaakt van dac aluminium te staan waardoor die hopelijk nu wel gewoon heel blijven. De buitentent klik je vervolgens op de hoeken vast met gespen en hiermee span je de buitentent. Vervolgens kun je de tent verder af gaan spannen en zet je deze vast met 6 haringen en indien nodig met scheerlijnen. De tent heeft een losse buitentent zodat je deze 's morgens makkelijker droog kunt krijgen. Verder heeft de tent maar een ingang, een tweede gebruik ik toch niet is dus ook niet echt nodig. Het materiaal met een dikte van 2 mm. en de waterkolom van 8000 mm. van het grondzeil zijn dik in orde en gemaakt van stevig polyamide. De binnen en buitentent zijn gemaakt van polyester. De ingangsdeur is wat breder en hoger zodat ik met mijn grote lijf makkelijker in en uit de tent kan komen en binnen de ruimte heb om te zitten en me fatsoenlijk uit en aan kan kleden. De rits is uitgerust met een dubbele loper. De ventilatie mogelijkheden zijn echt eindeloos, middels het zip vent principe van Jack Wolfskin wat condens in de binnentent moet voorkomen.

Hierdoor is de tent een echte 3 seizoenstent, geschikt voor gebruik in de lente, zomer en de herfst.

Verder weegt de tent net geen 2.5 kilo en zit in een ruime opbergzak wat het inpakken, ook als de tent nat is,  gemakkelijker maakt. Vouw je de tent fatsoenlijk op dan glijd die heel gemakkelijk in de opbergzak. Pakmaat is 51 cm. breed en rond 18 cm.

Makkelijk mee te nemen dus.

 

Tenten die ik gebruikt heb in de afgelopen jaren;

 

vanaf 2024 Jack Wolfskin Skyrocket Dome 2

2019-2023 Eureka Poudre Pass 2

2018 Vango Soul 300

2017 Decathlon

Fietstassen

Complete set van Ortlieb 2 back en 2 frontroller classic tassen in de kleur zwart. Voortassen 15 liter inhoud, achtertassen 20 liter inhoud. Voor aan de rechter achtertas heb ik een nettasje besteld waarin ik mijn sandalen en vieze was stop. Voor aan de linker achtertas heb ik een handig klein tasje van Ortlieb besteld waarin mijn regenpak inpast.

Stuurtas Ortlieb Ultimate 8 plus. De grootste stuurtas die Ortlieb heeft, ruimte genoeg dus voor de dagelijkse dingen die je bij de hand moet hebben. Bagagezak geel zwart van 35 liter, ik vervoerde hier de tent, het stoeltje, de kussentjes en wat ander los spul mee. Door de rolsluiting gegarandeerd waterdicht.

Maar omdat ik in 2023 een Himiway Cruiser E bike gekocht heb heb ik een rackpack 31 van Ortlieb bijgekocht om al het stroomspul en wat andere losse spullen mee te kunnen nemen.

Bij aanschaf van de Himiway Cruiser heb ik de zadel en frame tasjes van B twin vervangen door een frametasje van Willex.

Om mijn kleding e.d. in te pakken gebruik ik van die handige bagagezakjes van Osprey. Hier kun je alles overzichtelijk in kwijt.

 

Kookspul

Een brandertje van Campinggaz en een pannensetje van de Lidl waar ook de borden en mokken bij in zitten.

Ik heb verder bij de fietsvakantiewinkel een handige standaard van msr gekocht waardoor het kookstelletje op elke ondergrond stevig staat. Je vouwt het zo op en past in de pannenset, neemt dus geen extra ruimte in en wegen doet het bijna niets.

Een outdoor mes van msr om vlees en groentes te snijden en een houten spatel om mijn eten om te kunnen scheppen neem ik ook mee. Verder heb ik altijd een extra gasbusje als reserve mee. In het buitenland zijn deze meestal ook vrij makkelijk te krijgen bij een bouwmarkt, Intersport of Decathlon.

Stroom en ander spul;

Verder neem ik voor de stroomvoorziening 2 powerbanks mee die werken op zonne-energie, een witte verlengkabel met CEE campingstekker met een kabel van 15 meter, lekker handig, negen van de tien keer vind je je kabel meteen terug als er in een stroomkast veel stekkers aangesloten zijn. Een verloopstekker van een gewone naar een CEE stekker. En een stekkerdoos met een kabel van 3 meter en 3 stopcontacten en 3 USB laadstekkers mee. Is misschien een beetje te maar ik kom zodoende onderweg eigenlijk nooit voor verrassingen te staan. 

Verder neem ik voor de Himiway Cruiser ook nog een reserve accu en twee opladers mee om de accu's op het overnachtingsadres op te kunnen laden. Deze stop ik in de nieuwe Ortlieb Rackpack tas samen met nog heel wat andere losse spullen.

 

Voor de navigatie gebruik ik een Garmin Edge Touring 1030 en op mijn telefoon diverse apps zoals google maps, routiq en de app van de fietsvakantiewinkel.

Ik koop het merendeel van mijn kampeer spullen online bij de Fietsvakantiewinkel en in de winkel van Bever Sport die lekker makkelijk bij mij om de hoek in Eindhoven zit.

www.fietsvakantiewinkel.nl                          www.bever.nl 

 

Wil je meer weten over de onderwerpen op deze pagina;

info@johnnyontour.nl