FIETS EN KAMPEERSPULLEN;

Welke fietsen gebruikte en gebruik ik nu op mijn reizen;

Tot 2018 een Gazelle Giro.

Van 2018 tot 2022 een Pegasus Tecaro SL hybride.

Sinds Maart 2023 rijd ik met een Himiway Cruiser, een elektrische Fatbike.

Alles over deze fiets kun je lezen de op de pagina over de Himiway Cruiser en de reisverslagen vanaf 2023.

Ik kan je al wel verklappen...echt een bulldozer van een fiets!!!!! 

 

Alles over gereedschap voor onderweg;

Is ook altijd een dingetje vind ik. Veel ellende kun je voorkomen door je fiets goed te onderhouden. Zorg voor vertrek dat je banden, remmen, spaken, versnellingsapparaat enz. in orde zijn!!

Wat kun je nodig hebben en wat heb je, is mijn persoonlijke mening, zeker niet nodig;

Zware dingen zoals grote tangen, een ijzerzaag en bijvoorbeeld een pedaalsleutel kun je onderweg altijd wel ergens lenen thuislaten dus!

Maar....................

Wat kan ik zelf onderweg nodig hebben en neem ik wel mee;

Een Multitool, een klein kniptangetje en een klein combinatietangetje.

Een Ring/steeksleutel 18-19 mm en een Bahco sleutel zijn wel reuzedingen maar moet er ergens onderweg het achterwiel van mijn Himiway Cruiser uit heb ik toch deze tools toch echt wel nodig. Daarom neem ik deze dus wel mee. Reservespaken met nippel een spakentrekker. Sinds 2023 neem ik ook een setje reserve remblokjes mee omdat de Himiway Cruiser mechanische schijfremmen heeft en deze nogal hard kunnen slijten. Zeker is zeker en het vervangen is geen hogere wiskunde en eigenlijk zo gedaan.

Missing link en kettingpons om de ketting te kunnen repareren. Bandenreparatie materiaal, binnenband en bandenpomp. Op de website van Himiway en ook van het merk Rockbross zijn goede bandenpompen te koop waarmee je de banden van je Himiway of andere merken Fatbikes goed mee op druk kunt pompen. Een reserve binnenband. Dit omdat de meeste fietsenwinkels onderweg die zeker niet op voorraad zullen hebben liggen. Om ellende onderweg te voorkomen zeker meenemen dus!!!

Een rol Ductape om van alles en nog wat te repareren onderweg. Reparatiemateriaal voor tent en luchtbed. Vervang bij dit reparatiemateriaal en ook bij je bandenreparatiesetje na gebruik of in ieders geval wel elk jaar de lijm, deze droogt namelijk uit in de tube. Zo kom je niet voor verrassingen te staan zoals ik al een keer eerder meegemaakt heb. Reservekabel voor de achter derailleur, lange remkabel, wat boutjes en moertjes en natuurlijk tie-wraps om iets onderweg voor nood vast te kunnen zetten. Een grote poetsdoek en montage handschoenen. Zo krijg je geen smerige handen en zit niet alles meteen onder de smeerboel als er eens wat kapot gaat onderweg.

En tot slot een klein busje met WD 40.

Echt wonderspul! Alle bewegende onderdelen van je fiets kun je hiermee schoonmaken en smeren. Maar ook een onwillige rits in je tent of je jas kun je er weer gangbaar mee maken. Zelfs aangebrande pannen krijg je er mee schoon!!

 

ALLES OVER MIJN KAMPEERSPULLEN;

Slapen tot en met 2023;

Slaapzak van High Peak. Slaapmatje van Thermarest de Neo Air Venture Large met een dikte van 4.6 cm. Een klein pompje op 2 AA batterijen om het matje op te blazen. Verder neem ik een slaapmatje van Decathlon als ondermatje mee. Nomad kussen en Exped opblaasbaar kussen. 1 kussensloop om kussentjes 's nachts in te doen.

 

Vanaf 2024;

NIEUWE SLAAPMAT;

Voor een beter slaapcomfort heb ik begin 2024 een nieuwe slaapmat van Thermarest gekocht. De Thermarest Neo Air Topo large met een dikte van 7.6 cm. en een gewicht rond de een kilo. Het pakvolume is ongeveer net zo groot als het matje wat ik tot nu toe gebruikt heb. Ik hoef zodoende de ongemakkelijk in te pakken slaapmat van Decathlon welke ik als ondermat gebruikte niet meer mee te nemen. Dit scheelt weer in de hoeveelheid aan bagage die ik onderweg mee moet slepen.

 

STOELTJE;

Voor het zitcomfort neem ik een handig stoeltje van Helinox de Chair One mee. Een bank of tafel op de camping bij de tent is wel fijn, is die er niet kun je toch fatsoenlijk zitten. Vind ik toch prettiger als op de grond te moeten gaan zitten. Zoals eigenlijk alles van Helinox is het stoeltje ligt van gewicht en heeft een klein pakvolume zodat je het altijd wel ergens in een fietstas kwijt kunt.

 

TENT van Jack Wolfskin;

Ik heb de Skyrocket Dome 2 tent van Jack Wolfskin in September 2023 gekocht met een leuke einde seizoen korting bij

Bever Sport in Eindhoven.

Anders dan de naam misschien doet vermoeden is Jack Wolfskin een echt degelijk Duits kwaliteitsmerk.

Na bij Ali express, Amazon, Facebook en Decathlon en ook op YouTube eens rondgekeken te hebben naar allemaal van die rare tentmerken en modellen toch maar weer gekozen voor een kwalitatief goede, dure merktent. Naar mijn ervaring ben je hier op den duur toch het best mee af. Goedkoop is meestal toch duurkoop.

Wat indeling betreft ongeveer gelijk aan de tent die ik had maar ik denk betreft de gebruikte materialen en het gemak van het opzetten van de tent een betere tent.

Wat me tot nu toe goed bevalt na een keertje opzetten;

Je bouwt het tentframe eerst op klikt de binnentent met haken aan het tentframe vast waarna je de buitentent er overheen spant. Hierdoor komt er minder spanning op de tentstokken, gemaakt van dac aluminium te staan waardoor die hopelijk nu wel gewoon heel blijven. De buitentent klik je vervolgens op de hoeken vast met gespen en hiermee span je de buitentent. Vervolgens kun je de tent verder af gaan spannen en zet je deze vast met 6 haringen en indien nodig met scheerlijnen. De tent heeft een losse buitentent zodat je deze 's morgens makkelijker droog kunt krijgen. Verder heeft de tent maar een ingang, een tweede gebruik ik toch niet is dus ook niet echt nodig. Het materiaal met een dikte van 2 mm. en de waterkolom van 8000 mm. van het grondzeil zijn dik in orde en gemaakt van stevig polyamide. De binnen en buitentent zijn gemaakt van polyester. De ingangsdeur is wat breder en hoger zodat ik met mijn grote lijf makkelijker in en uit de tent kan komen en binnen de ruimte heb om te zitten en me fatsoenlijk uit en aan kan kleden. De rits is uitgerust met een dubbele loper. De ventilatie mogelijkheden zijn echt eindeloos, middels het zip vent principe van Jack Wolfskin wat condens in de binnentent moet voorkomen.

Hierdoor is de tent een echte 3 seizoenstent, geschikt voor gebruik in de lente, zomer en de herfst.

Verder weegt de tent net geen 2.5 kilo en zit in een ruime opbergzak wat het inpakken, ook als de tent nat is,  gemakkelijker maakt. Vouw je de tent fatsoenlijk op dan glijd die heel gemakkelijk in de opbergzak. Pakmaat is 51 cm. breed en rond 18 cm.

Makkelijk mee te nemen dus.

 

Tenten die ik gebruikt heb in de afgelopen jaren;

 

Vanaf 2024 Jack Wolfskin Skyrocket Dome 2. Eens kijken hoe deze tent het gaat doen!

2019-2023 Eureka Poudre Pass 2. Prima tent. Na 5 jaar trouwe dienst helemaal versleten.

2018 Vango Soul 300. Kwaliteit bedroevend slecht.

2017 Decathlon was 2e hands om uit te proberen.

Fietstassen;

Complete set van Ortlieb 2 back en 2 frontroller classic tassen in de kleur zwart. Voortassen 15 liter inhoud, achtertassen 20 liter inhoud. Voor aan de rechter achtertas heb ik een nettasje besteld waarin ik onder meer mijn sandalen en vieze was stop. Voor aan de linker achtertas heb ik een handig klein tasje van Ortlieb besteld waarin mijn complete regenpak inpast.

Stuurtas Ortlieb Ultimate 8 plus. De grootste stuurtas die Ortlieb heeft, ruimte genoeg dus voor de dagelijkse dingen die je bij de hand moet hebben. Ook heeft deze aan beide zeiden handige mesh opbergzakjes om wat klein spul in te doen. Bagagezak geel zwart van 35 liter, ik vervoerde hier de tent, het stoeltje, de kussentjes en wat ander los spul mee. Door de rolsluiting is deze gegarandeerd waterdicht.

Maar omdat ik in 2023 de Himiway Cruiser E bike gekocht was dit niet handig, omdat er een tweede accu met lader en een hele boel stroomspul meer mee moet. Daarom heb ik er een Rackpack 31 liter tas van Ortlieb bijgekocht om al het stroomspul en wat andere losse spullen mee te kunnen nemen. Het grote voordeel van deze tas is ook dat je deze aan de achtertassen vast kunt maken met de riemen die erbij zitten. Zo heb je in principe geen spanbandjes of een spin nodig om deze vast te maken en blijft deze goed op zijn plek liggen.

Bij aanschaf van de Himiway Cruiser heb ik de zadel en frame tasjes van B twin vervangen door een frametasje van Willex.

Om mijn kleding e.d. in te pakken gebruik ik van die handige bagagezakjes van Osprey. Hier kun je alles overzichtelijk in kwijt.

 

Kookspul;

Een brandertje van Campinggaz en een pannensetje van de Lidl waar ook de borden en mokken bij in zitten.

Ik heb verder bij de Fietsvakantiewinkel een handige standaard van msr gekocht waardoor het kookstelletje op elke ondergrond stevig staat. Je vouwt het zo op en past in de pannenset, neemt dus geen extra ruimte in en wegen doet het bijna niets.

Een outdoor mes van msr om vlees en groentes te snijden en een houten spatel om mijn eten om te kunnen scheppen neem ik ook mee. Verder heb ik altijd een extra gasbusje als reserve mee. In het buitenland zijn deze meestal ook vrij makkelijk te krijgen bij een bouwmarkt, Intersport of Decathlon.

Stroom en ander spul;

Voor de stroomvoorziening onderweg neem ik 2 powerbanks mee die werken op zonnecellen, een witte verlengkabel met CEE campingstekker met een kabel van 15 meter, lekker handig, negen van de tien keer vind je je kabel meteen terug als er in een stroomkast veel stekkers aangesloten zijn. Een verloopstekker van een gewone naar een CEE stekker. En een stekkerdoos met een kabel van 3 meter en 3 stopcontacten en 3 USB laadstekkers mee. Is misschien een beetje te maar ik kom zodoende onderweg eigenlijk nooit voor verrassingen te staan. 

Verder neem ik voor mijn Himiway Cruiser ook nog een reserve accu en twee opladers mee om de accu's op het overnachtingsadres op te kunnen laden. Deze stop ik in de nieuwe Ortlieb Rackpack tas samen met nog heel wat andere losse spullen.

 

Voor de navigatie gebruik ik een Garmin Edge Touring 1030 en op mijn telefoon diverse apps zoals google maps, routiq en de app van de fietsvakantiewinkel. En dan krijg ik het nog voor elkaar om af en toe te verdwalen, hahaha.

Ik koop het merendeel van mijn kampeerspullen online bij de Fietsvakantiewinkel en in de winkel van Bever Sport die lekker makkelijk bij mij om de hoek in Eindhoven zit.

www.fietsvakantiewinkel.nl                          www.bever.nl 

 

Wil je meer weten over de onderwerpen op deze pagina;

info@johnnyontour.nl