Langs De Roer, de Rijn, de Nahe en het Saarland, de Moezel, de Eifel en de Ardennen.

Kortom deze reis fiets ik langs heel veel bekende en minder bekende rivieren!!!!!

Rivieren hebben we genoeg in Europa, je kunt er eindeloos langs blijven fietsen. Routes langs Europese de rivieren zijn in heel veel route gidsen tot in detail beschreven. Langs rivieren fietsen is tevens een favoriete bezigheid van heel veel vakantiefietsers.

Zelf doe dit ook ontzettend graag dus ik ga dit jaar ook maar eens een aantal rivieren verkennen en herontdekken!

Ik heb allerlei delen van rivier routes aan elkaar geknutseld met voor een deel bestaande en voor een deel niet bestaande verbindingsroutes ertussen. Ik denk zo dat ik er een heel mooi rondje fietsen van gemaakt heb.

Ik denk voor deze fietsreis ongeveer 14 dagen onderweg te zijn.

Ik heb vanuit Eindhoven al een eigengemaakte route naar het begin van de rivier de Roer bij Roermond gemaakt. Vanuit daar volg ik een stuk van de route langs rivier de Roer naar de omgeving van Nideggen/Heimbach. Op dit gedeelte van de route zijn er langs de route eerder geen campings te vinden. Wil je deze route gaan fietsen en gaan kamperen houd hier dan rekening mee, de dagafstand is rond de 80 km. met op de laatste kilometers best wat klim en klauterwerk. Ik volg de dag erop een eigengemaakte route om bij Rolandswerth gelegen aan de Rijn uit te komen.

Ik volg op deze dag ook deels de Wasserburgenroute en vermijd het Ahrtal waar een paar jaar geleden die verschrikkelijke overstromingen zijn geweest en waar je tot nu toe nog steeds niet normaal kunt fietsen. Ze werken er ontzettend hard aan om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen en weer mogelijk te maken maar wanneer dit is weet nog niemand..

Ook voor deze route geld dat er langs of in de buurt van de route geen campings te vinden zijn tot aan Rolandswerth aan de Rijn, een dagafstand van ongeveer 80 km. en houd langs de hele route rekening met redelijk wat klim en klauterwerk.

Dan heerlijk vlak fietsen eerst langs de Rijn tot aan Bingen. Van hieruit ga ik het redelijk onbekende riviertje de Nahe volgen en door het Saarland langs de Saarland Radweg naar Remich in Luxemburg. Dan ga ik een stuk van de Moezel volgen tot Wasserbillich. Vandaar uit gaat het verder dwars door de Eifel langs delen van de Radweg van Trier naar Bitburg en de Prum Radweg naar Stadtkyll en door de Belgische Ardennen van Losheim met een ommetje langs Stavelot en Aywaille naar Luik. Campings zijn er in deze omgeving op een redelijke fiets afstand ruim voldoende te vinden. Langs de Maas fiets ik dan weer terug naar Nederland via Maastricht tot een eindje voorbij Maaseik. Met een zelfgemaakte route gaat het de laatste dag binnendoor weer richting Eindhoven. In totaal zullen het tussen de 1000 en 1100 km. zijn denk ik zodat ik op een dagafstand van rond de 80 km. uitkom. Deze dagafstand moet ik met een accu in principe makkelijk kunnen halen. Om helemaal op safe te spelen neem ik natuurlijk wel een tweede accu mee.

Zo heb ik de globale planning van mijn zomertoer 2023 klaar en kan ik deze verder gaan uitwerken.

 

Hiervoor gebruik ik de volgende routeplanners en routepagina's; 

www.esterbauer.com routes van de bikeline fietsgidsen voor het stuk langs de Rijn, de Moezel en de Prum Radweg.

Gps routes kloppen voor 90% worden weer actueel gemaakt bij nieuwe uitgave van de betreffende routegids.

www.routiq.nl voorheen route.nl voor alle verdere verbindingsroutes en de routes door de Ardennen die ik gemaakt heb.

Voor het zelf maken van routes in Europa vind ik dit persoonlijk de beste en fijnste fietsrouteplanner om te gebruiken. Voor de uitgestippelde routes beschreven in de vele verkrijgbare routegidsen moet je natuurlijk wel deze gidsen en de daarbij behorende GPS tracks gebruiken wil je deze routes gaan fietsen. 

www.wildganz.com voor de Ruhrufer Radweg, de Wasserburgenroute, de Nahe Radweg en de Saarland Radweg.

De site van Wildganz is met een heel groot aantal beschikbare bekende en minder bekende fietsroutes in Duitsland een heel goede optie om een fietsroute te vinden. Met heel veel informatie over de fietsroutes die je eventueel fietsen wil. De GPS tracks zijn actueel en kloppen voor 99%. Dure kaarten en route boekjes heb je dan eigenlijk niet meer nodig. Je kunt als je wil gewoon een deelkaartje van het routedeel wat je gaat rijden uitprinten en meenemen. Een paar A4tjes passen beter in de fietstas dan een paar van die dikke routegidsen toch. 

Donderdag 20 Juli 2023;

Na nog een paar gebakken eitjes met van allerlei lekkers erop heel het tassenspul weer aan en op de fiets geladen en redelijk op tijd, om kwart voor negen,

Trappen met die Hap!!!!

Wat is de bedoeling voor vandaag? Fietsen natuurlijk, haha...logisch toch. Waarheen? Richting Leveroy om te beginnen. Wat, waar ligt dat nu weer? Ergens tussen Weert en Roermond voor de eerste koffiestop bij familie. Maar eerst langs de Hut van Mie Pils naar Leende waar ik een stukje moet klunen, dat heb ik in Mei van dit jaar in Friesland geleerd, omdat ze aan de weg aan het werken zijn. Zo kom ik in Sterksel uit waar ik een flinke koe en natuurlijk de Himiway op de foto zet. Van hier ga ik de Pandijk richting Nederweert volgen. Een heel mooi stukje dwars door bossen en heide gebied. Hierna het weggetje volgen, een stukje linksaf en dan rechtsaf en zo kom ik in Nederweert. Na in Nederweert het kanaal overgestoken te hebben is het nog maar een kippen eindje naar Leveroy waar ik rond half twaalf aankom. De kids hier hebben lekkere cup cakes voor bij de koffie gemaakt. Was even heel gezellig. Na een uurtje kletsen en nieuwtjes uitwisselen word het weer tijd om op het zadel te gaan zitten. Baexem, Horn en over de Maas naar Roermond. Dit via toch weer een net andere route als die ik bij eerdere reizen gevolgd heb om het leuk te houden. Roermond is heel leuk maar ook heel druk en koffie heb ik al gehad onderweg dus maar snel doorgefietst naar Melick mijn eindbestemming voor vandaag. Boodschappen gedaan bij de Jan Linders en na nog wat euro's uit de flappentap gehaald te hebben snel door naar de camping. Avondhap rijst, goulash en groenten. Ingeschreven op de camping, een Erdinger Weissbier gedronken en snel tentje opgezet. Bij het opzetten breekt er weer eens een tentstok die ik vervangen/repareren moet en zodoende heb ik Pieter, die me hier mee geholpen heeft getroffen, was een leuke, keigezellige avond dat dan weer wel. Camping helemaal top. Leuke ontvangst, bank en tafel bij de tent en op nog geen 10 meter van het sanitair gebouw.

Camping van Kempenhof Melick.

www.vankempenhof.nl 

Een hele mooie, nette camping waar je als fietser alles vind wat je nodig hebt. Er zijn ook pizza's te krijgen in de pizzabar en verschillende lekkere biertjes en andere drankjes aan de buitenbar. Een aanrader! Heb het hier best naar mijn zin gehad.

Dagafstand 66 km.

Niet al te ver vandaag rustig aan beginnen. Dit heeft er ook mee te maken dat er verderop langs de Roer, die ik morgen ga volgen, over een afstand van rond de 80 kilometer geen campings te vinden zijn. En om nu de eerste dag al tegen de 170 km. te gaan fietsen, daar heb ik dus echt geen zin in! Het is tenslotte vakantie.

Vrijdag 21 Juli 2023;

Om zeven uur snel een pitsstop in het sanitair gebouw en meteen door naar de naastgelegen recreatieruimte waar een heel groot koffie apparaat staat. Daar word ik 's morgens dan weer blij van. Broodjes erbij en de dag kan weer beginnen. Kamp Johnnyontour weer ingepakt en alles is weer reisbereid dus om half negen.....

Trappen met die Hap!!!!

Door Paarlo rijd ik naar Vlodrop om hier de Rurradweg op te pikken. Waar die ongeveer ligt weet ik nog van een van mijn eerdere reizen door deze omgeving. Bij Effeld steek ik de grens over en sta ik in Duitsland. De Roer is een riviertje wat via allerlei bochten en stuwmeren en meertjes ontspringt in de buurt van Sourbrodt in de Belgische Ardennen en bij Roermond stroomt de Roer zo de Maas in.

Zo weten we dat ook weer.

Ik ga er vandaag maar eens een flink stukje langs fietsen, kijken hoever ik kom. Langs leuke binnen weggetjes en hele stukken kiezel paden langs de Roer, dat noemen ze hier schotterwegen, sta ik toch vrij snel in Duren. Ondertussen is het lunchtijd dus ga ik maar eens op zoek naar wat te knagen. Koffie en van die lekkere Duitse broodjes met kaas en ham, wat een feest.

Snel verder via wat vage wegomleggingen, lijken wel Belgen hier die zijn daar ook zo goed in, via Kreutznau naar Hetzingen. Onderweg passeer ik Stausee Obermaubach, een van die hele mooie stuwmeertjes waar ik het eerder al over had. Een stukje verder word het tijd om de accu te wisselen voor een verse om het zo maar te zeggen. Nog even staan te kletsen met wat oudere Duitse inboorlingen, ook altijd weer leuk zoiets. Full power kan ik weer bergop verder. In Hetzingen sta ik bij de eerste rotonde effe rond te koekeloeren, ga ik hier al naar de aangegeven camping rechtsaf of fietst ik linksaf nog een stuk verder richting Heimbach. Het laatste dus. Het begint vanaf Kreutznau ook al een tijdje aardig bergop en af te gaan dus de Himiway vind het ook allemaal weer helemaal leuk, wat een bulldozer van een fiets is dit zeg. Zonder deze fiets had ik dit dus niet kunnen fietsen en was het lopen, duwen en trekken geworden zoals de meeste fietsers doen die ik onderweg tegenkom. Je kunt op dit gedeelte van de route ook stukjes met de trein doen als het je allemaal te gortig word. Langs Abenden en Hausen kom ik net voor Heimbach aan bij de camping. Snel ingeschreven en nog even heen en weer gefietst naar Heimbach bergaf voor de boodschappen. En natuurlijk bergop weer terug naar de camping. Heimbach is ook een leuk plaatsje om eens te gaan kijken. Djungelpfad Heimbach is leuk om te doen, Burg Hengebach met uitzicht op de Eifel moet je ook zeker bezoeken als je wat langer hier bent. De camping is echt zo'n typische Duitse camping met veel vaste plaatsen met een heel mooi kampeerveld wat direct aan de Roer ligt en goed sanitair maar verder geen enkele voorziening om het voor de doortrekkende fietsende of wandelende reiziger wat leuker te maken. Voor een biertje of voor de boodschappen moet je nog effe vijf kilometer heen en weer fietsen of lopen. Vanuit Hetzingen naar hier kom je onderweg ook geen enkele winkel tegen waar je je boodschappen kunt doen. Of je moet dit in Kreuznau al doen, kilometertje of 30 terug, niet echt handig dus.

Avondhap Kasseler braten met rijst en bonen. Gaat weer goedkomen. Koken doe ik bij gebrek aan beter maar bovenop een stroomkast, windschermpje over de gasbrander zodat die niet uitwaait, want het waait hier behoorlijk ondertussen. Mijn stoeltje heb ik al in elkaar gezet dus het zit probleem is ook weer opgelost. Het is frisjes hier als de zon weg is dus eerst voor het eten toch mijn jack en lange broek maar aangedaan. Dit maakt het net iets aangenamer toch. 

Camping Zens Gutt Wittscheid Heimbach.

www.campingplatz-zens.de 

Voor een nachtje op doorreis een prima camping. Schoon en goed sanitair. Stroom word bij vertrek apart in rekening gebracht. Om de stroom af te koppelen daags tevoren afspraak maken met de camping beheerder als die de stroom komt aansluiten. 

Dagafstand 106 km.

 

Zaterdag 22 Juli2023;

Klein buitje gehad vannacht, niks van gemerkt. Heerlijk geslapen. Tent is toch droog gewaaid ondertussen dus die kan weer droog mee. Snel een banaantje en een stuk worst gegeten anders werkt dat niet met de medicijnen die ik 's morgens in moet nemen en krijg ik last van mijn maag. Ook niet fijn dus dan maar zo.

Ondertussen komt de campingbeheerder stipt om 9 uur zoals afgesproken, de stroom afsluiten en afrekenen, kosten € 1,70. Allebei de Himiway accu's en het andere stroomspul zijn weer helemaal opgeladen, kan ik er weer tegenaan vandaag.

Al 9.15 uur ondertussen dus....

Trappen met die Hap!!!!

Zoef Zoef met 50 kilometer per uur bergaf naar Heimbach. Hier heb ik gisteren bij de eerste rotonde een tankstation met een Imbiss gezien, daar hebben ze op zeker warme koffie en lekkere broodjes dus daar moet ik eerst wezen. Na dit eet/ontbijtfeestje ga ik een heel lang stuk klimmen om vanuit Heimbach het Rurdal uit te komen en daarna ga ik een heel stuk van de Waterkastelen route volgen tot aan de Rijn. Maar eerst moet ik daar nog best wel mijn best voor gaan doen merk ik wel.

Boven aangekomen stuurt de Garmin me linksaf de grote weg af over een binnen weggetje naar Vlatten. Hier stop ik even op de Hahnenberg waar je een prachtig uitzicht hebt over het dal in alle richtingen. Het blijft aardig klimmen en dalen, maar de Himiway sleurt me met ruim 18 kilometer per uur echt elke bult op. Niet normaal! Het hele spul waar ik mee onderweg ben weegt toch inclusief het gewicht van mij erbij rond de 170 kilo. En niet onbelangrijk op een accu kom ik rond de 75 kilometer ver.

Dat zijn vind ik best wel heel indrukwekkende cijfers.

In Vlatten schijnt ergens een kasteel, Burg Vlatten, te staan maar ik heb het niet kunnen vinden. Schwerfen, Kommern waar het Freilichtmuseum Kommern ligt wat helaas gesloten is. Mechenich met een heel mooi oud stadscentrum. Arloff net hiervoor vind je met een stukje omrijden Burg Zievel. Rheinbach een levendig plaatsje met veel toerisme. Meckenheim waar je Burg Adendorf kunt bezoeken. En tenslotte Wachtberg en Villip waar je Burg Gudenau kunt bezoeken. Als ik onderweg deze plaatsen aandoe dan volg ik een hele mooie lus om richting de Rijn te fietsen. En is er genoeg moois te zien onderweg. Dus dat ga ik dan maar eens doen vandaag, ik heb er zin in. Het weer is in ieders geval goed, het is fijn fietsweer vandaag.

In elke iets grotere plaats maakt de Waterkastelen route er een lusje doorheen en je ziet dan heel mooie dingen alleen weinig, tenminste dat vind ik, van de waterkastelen. Of ze zijn verstopt in een bos of ergens tussen geklemd in het centrum van een plaatsje of helemaal niet toegankelijk voor publiek.

En koffie of broodjes......onderweg nergens te krijgen, dus die maak ik in Schwerfen bij een kinderspeeltuin voor de lunch zelf maar. Wat een ontzettend mooie route heb ik vandaag weer verzonnen met dank aan www.wildganz.com . Bij het wisselen van de accu sta ik zomaar bij een aardbeien kwekerij op de stoep en die zijn natuurlijk altijd wel lekker, effe vragen en ze waren helemaal gratis. Mocht ze zelfs zelf plukken en zoveel als ik op kon. Je kunt het slechter treffen toch.

Zo kom ik na een hele mooie fietsdag aan bij de Rhein Stieg boven het plaatsje Mehlem op de Rodderberg. Je kijk vanuit hier op best wel grote hoogte zo het Rijndal in. Heel erg mooi om te zien. Fotomomentje waard wat ik dus ook gedaan heb. Het word onderhand ook weer tijd om met expeditie camping te beginnen. Het is al over vieren. De camping in Mehlem, Camping Genieau, een grote ellende, bomvol, geen stroom, weggestuurd. Stukje verderop Camping Siebengebirgsblick....vol. Waarom het hier zo ontzettend druk is snap ik niet, maar dat zal wel een reden hebben. In Remagen bij camping Goldene Meile wel plaats maar stroomkabel veel te kort en er eentje lenen ging niet. Schiet allemaal niet echt op zo op deze manier. Er zijn hier ook nog zomerfeesten aan de gang, dat is dus de reden dat het hier in de buurt zo achterlijk druk is. Dus ga ik maar een stuk verder fietsen in de richting van Bad Breisig. Hier moet ook nog een camping zijn. Deze camping ligt een stukje bergop rechts van de Rijn af en die hebben meestal nog plaats zat heb ik gehoord en gelezen. Gelukkig vandaag dus ook anders had ik door moeten fietsen naar Koblenz, een kleine 35 kilometer verderop, had gekund maar vond het voor vandaag onderhand wel genoeg.

Snel een pizza tonno en een paar biertjes besteld want de keuken is maar tot 7 uur open hier en dat is het al bijna. Lekkere makkelijke stoel en stroom bij de tent. Helemaal prima dus. Eerst maar eens die pizza en een biertje naar binnenwerken en dan tentje bouwen en al het stroomspul opladen. Volgorde klopt vandaag niet helemaal, normaal gesproken bouw ik eerst tentje op dan eten en dan onder de douche, maar was vandaag sowieso een rare, lange maar wel een hele mooie fietsdag.

Alleen dat verhaal van expeditie camping, dat heb ik eigenlijk op al mijn eerdere fietsvakanties nog nooit mee gemaakt. Douchen gaat hier met 50 eurocent muntjes. Met een muntje komt er zo lang warm water uit de kraan dat je zelfs makkelijk een nijlpaard zou kunnen douchen haha....

Camping Rheineck Bad Breisig.

www.camping-rheineck.de

Nette, simpele camping. Koude drankjes en pizza verkrijgbaar. Broodjes service. Ruime, vlakke plekken met stroom en stoelen om op te zitten. Sanitair beetje gedateerd maar dik in orde! Net voordat je rechtsaf naar de camping afdraait zit komende uit Remagen aan de linkerkant een Netto supermarkt ook wel handig om te weten.

Dagafstand 116 km.

Zondag 23 Juli 2023;

De oogjes gaan maar met moeite open vandaag. Ben vannacht wel een keer uit bed geweest maar daarna meteen weer als een blok in slaap gevallen. Zo is het dus half 9 luiwammes dat ik ben. Bestelde broodjes opgehaald samen met een pak melk en de onderhand kleffe kaas op de broodjes gemikt is die in ieders geval ook op. En met lekker koude melk smaakt dit ook nog lekker ook. Nog een banaantje als vitamine bommetje erbij gegeten en ik kan weer met de dag beginnen. Dus om half 10....

Trappen met die Hap!!!!

Vandaag gaat het verder met mijn reisje langs de Rijn. Via Namedy waar je Schloss Burg Namedy kunt vinden, Andernach en Kaltenengers gaat het naar Koblenz. Onderweg kom ik de buurtjes op de camping van gisteren een paar keer tegen maar die doen op het gemak een kilometertje of 40 op een dag dus die zie ik denk ik niet meer, maar wie weet. Na een sanitaire stop bij een heel net openbaar toilet waar je voor 50 eurocent naar binnen kan en een mooi stukje fietsen over toch best wel slechte fietspaden langs de Rijn kom ik aan bij de Deutsches Eck in Koblenz. Hier even staan te kijken, natuurlijk een paar foto's gemaakt. Hoort erbij. Dit is ook weer zo'n toeristische trekpleister waar het altijd, of het nu regent of mooi weer is, hartstikke druk is. Lunchtijd is het onderhand ook weer dus hier gelijk een reuzen broodje braadworst met mosterd en een cola verorbert, altijd lekker. Ook hier in Koblenz is er het een ander de Rijn ingespoeld na een overstroming dus het is best wel weer leuk om Koblenz uit te komen. Stukje lopen, onder een hek doorkruipen, stukje omleiding en ik zit weer op het fietspad langs de Rijn. Tot hoever ik deze vandaag ga volgen....geen idee we zien wel weer. Het zal toch niet zo wezen dat ik vandaag weer de 100 kilometer aantik, we zullen het beleven. Een stuk verder in Rhens vers mineraalwater getapt en even staan te schuilen voor de regen die ondertussen met bakken naar beneden komt. Als het weer enigszins droog is fiets ik verder naar Spay en vandaar door naar Boppard. Onderweg het ene kasteel na het andere, heel veel scheepvaart verkeer op de Rijn. Je kunt goed zien dat ze stroom opwaarts behoorlijk hun best moeten doen, de stroming in de Rijn is best wel sterk. Genoeg te zien onderweg dus. Stormachtige wind tegen dus ondersteuning op standje Max Verstappen en met 26 km. per uur langs de Rijn vliegen. Schiet lekker op zo. En niet vergeten, mijn pet vast houden. Krijg jeuk aan mijn neus ik krabben vliegt me de pet toch van de kop zo de Rijn in richting Nederland. Ik van de fiets af, kijken maar de pet heb ik niet meer kunnen vinden. Ben ik weer lekker mee, weg pet met het geborduurde logo van johnnyontour.nl erop. Even verderop hebben ze zoveel petten dat ze ze verkopen dus dat probleem was weer rap opgelost. Alleen jammer van mijn pet, maar als die kon praten.....tja.

Met al die gein en ongein is het ondertussen toch alweer half vier geworden en kom ik aan in Sankt Goar. Ga ik nog een stukje verder of....dus rechtsaf stukje bergop naar de eerste camping die ik tegenkom. Vind het wel weer genoeg geweest voor vandaag. Snel inschrijven, tent opzetten en nog even terug naar het stadje racen om euro's uit de muur te gaan trekken. Alles graag contant afrekenen hier zei de bazin van de camping bij aankomst tegen me, zodoende moest ik dat nog even gaan doen. Stoel tafel en stroom met zo'n meter waar je geld in moet mikken bij de tent. Helemaal prima voor elkaar weer dus. Weer Nederlandse buurtjes en een paar Duitse met een heeeeele grote maar lieve hond model pony en knuffelig. Vanavond is de Gaststatte open dus het avondeten is ook weer geregeld, ga een keer niet zitten pieren op mijn gasbrandertje maar lekker uit eten.

Schnitzel, friet en sla en met een fles Bitburg bier erbij is dit best weg te krijgen. Ondertussen nog effe snel naar de tent rennen om deze dicht te doen, het begint behoorlijk te regen. Buitje voor het stof of........

Camping Gaststatte Friedenau Sankt Goar.

www.camping-friedenau.de

Netjes voor elkaar. In het restaurant prima eten voor een schappelijke prijs. Sanitair netjes en schoon. Voor een langer verblijf kun je voor de boodschappen de Rijn oversteken met de veerboot om daar boodschappen te doen. In Sankt Goar is aan boodschappen niet heel veel te krijgen.

Dagafstand 80 km.

Maandag 24 Juli 2023;

Druppel, druppel regen op de tent. Draai me nog maar effe om maar om 9 uur toch maar opgestaan. Kamp Johnnyontour weer in de tassen, wat gegeten en om 10 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Mijn reisje langs de Rijn gaat vandaag verder langs de Lorely, Bacharach, Trechtingshausen naar Bingen Am Rhein. Eerst maar even ergens koffie scoren, heb ik iets warms in de maag. De fietspaden zijn sinds ik Koblenz voorbij ben in ieders geval een stuk beter geworden. Wat een mooi stuk fietsen weer zeg. Het weer is er jammer genoeg niet beter op geworden maar gelukkig waait het niet zo hard als gisteren. Zelfs bij de beroemde en beruchte rots van de Lorelei is weinig te doen dat zegt denk ik wel genoeg. Na hier bij de winkel van camping am Lorelei een grote beker koffie gedronken te hebben fiets ik verder naar Bacharach. Even door het stadje gefietst, de bakkerij waar ik een paar jaar gelden gegeten heb niet meer terug kunnen vinden de winkel van toen staat leeg. Dan maar naar de camping in Trechtingshausen. Hier hebben ze ook een Gaststatte. Dat wel maar die is pas om 12 uur open en dat is het nog lang niet. Heb ik weer. Krijg ondertussen toch best wel een boel honger, maar ik heb nog een banaan. Is wel een beetje bruin maar nog prima te eten. Is die ook weer op net als alles wat ik nog in de tassen had zitten en voor de lunch onderweg op zou kunnen eten. Dan maar verder naar Bingen Am Rhein daar zit, dat weet ik toevallig van een van mijn eerdere reizen, een Netto supermarkt vlakbij het treinstation en daar kom ik zo ongeveer langs. Eerst in Bingen langs de Mauseturm gefietst. Is ook weer zo'n ding wat je echt even moet zien. Maar ook hier niks te beleven dus snel naar de supermarkt. Voorraad weer aangevuld, van de honger kom ik niet meer om. Snel eet ik een stuk worst, lunchen doe ik zometeen wel ergens onderweg. Het is pas half 12 kan dus nog wel even.

Het reisje langs de Rijn is nu echt voorbij en ik ga verder het Nahetal in om langs de Nahe Radweg verder te fietsen. Deze route blijkt bij ons als vakantiefietsers een redelijk onbekende maar heel mooie route te zijn.

Na Bingen duik ik bij wijze van spreken echt de rimboe in. Kom tot aan Bad Kreuznach geen fatsoenlijk stadje of dorpje meer tegen maar wat is het hier mooi! Ga richting het westen en waar komt de wind vandaan? Precies dus die heb ik vol tegen. Onderweg vind ik toch een mooi beschut plekje om mijn broodjes op te eten. Ook maak ik hier zelf een lekkere bak koffie en ik kan er weer tegen. Buikje bolrond en met weer wat ruimte in de tassen verder naar Bad Kreuznach. Weer zo'n heel mooi stadje. Zie vanuit het fietspad een Lidl liggen maar denk nog wel een supermarkt verderop tegen te komen. In het stadspark even een sanitaire stop gemaakt en de waterflessen gevuld. Het gebied waar ik nu heen moet heeft ook last gehad van overstromingen dus dat word weer een avontuur op zich. Omleidingen over ATB en kiezelpaden en dwars door kleine riviertjes en beken brengen me toch naar Niederhausen. Hier was dus een heel stuk weg inclusief de brug over de Nahe en een stuk van de Nahe Radweg in het stuwmeer gekieperd, vandaar deze ongein maar wel leuk! Nog een paar kilometer tot Oberhausen ad Nahe. Daar moet ik heen vandaag. Leuk stadje, even doorheen gefietst en wat rondgekeken maar een supermarkt heb ik niet meer kunnen vinden onderweg, geen boodschappen kunnen doen dus. Wel kun je hier op bijna elke straathoek wijn kopen, het is een echt wijngebied hier. Laatste stukje tot aan de camping. Nederlandse eigenaar en een prachtige, goed verzorgde camping. Alleen dat het restaurant alleen in het weekend open is en dat is het nu niet daar had ik effe niet op gerekend. Word dus brood eten vanavond met knakworst, ook lekker. Maar eerst kieper ik een paar lekkere koude biertjes naar binnen, ik heb een partijtje dorst zeg niet normaal. Gelijk broodjes voor morgen besteld is dat ook alvast geregeld. Nog een stoel van het terras gebietst en tentje bouwen. Begint het een partij te regen ongelofelijk. Het stroomspul snel in mijn regenjack gepakt als dat nat word gaat dat niet goed komen denk ik. Uiteindelijk is het toch snel weer droog dus dat viel allemaal nog wel mee. Beetje zitten buurten met de buren, uit Oerle aan de ene kant en uit Friesland, waar precies weet ik niet, aan de andere kant en voor de avondhap broodjes met knakworst en kaas gegeten.

Word frisjes dus op tijd naar bed.

Camping Nahetal Oberhausen ad Nahe

www.camping-nahetal.de

Heel netjes allemaal alleen boodschappen doen moet je goed plannen!

Dagafstand 68 km.

Dinsdag 25 Juli 2023;

WAT EEN FEEST, OF HET IS TE KOUD OF HET IS TE NAT, HET IS OOK ALTIJD WAT!

Regenen vanmorgen niet normaal. Gelukkig wel het slaap, kleding en stroomspul droog in de tassen kunnen krijgen. Daarna tot half elf in de kantine van de camping ontbijtje gedaan en koffie zitten slurpen. Heel vervelend haha....maar uiteindelijk om 11 uur...

Trappen met die Hap!!!!

Door het dorpje linksaf over de brug en na een stukje fietspad linksaf BAM meteen steil omhoog. Wat gaaf zeg om zo het dorpje kleiner te zien worden. Dat word wat vandaag. Gelukkig is het wel droog dat scheelt. Langs Klosterruine Disbodenberg en het Blotevoeten pad in Staudernheim kom ik in Bad Sodernheim uit. Wat een klauterpartij tot nu toe. Mijn Himiway kan weer flink aan de gang. Verderop na een passage door een heel stuk donker bos in Hochstetten ad Nahe lunchtijd. Hier ferm bij een Turks afhaal restaurant aan een heerlijk broodje Doner Kebab zitten knagen, kreeg het niet gewonnen broodje was veel te groot. Wel op deze manier flink wat calorieën en groenten naar binnen gewerkt. Was weer even nodig na die karige avondmaaltijd van gisteren. Verder gaat het langs Kirn en Fishbach waar ook genoeg te zien is naar Idar Oberstein. Een mooie stad maar wel erg druk en omdat de weersvoorspelling niet best is laat ik het centrum voor wat het is. Wel heb je hier voldoende gelegenheden om wat te eten die ook open zijn. Zal later op de dag net zoals ik in Kirn en Fishbach doorgefietst ben een goede keus blijken te zijn om hier niet te lang te blijven hangen. Hierna word het weer echt leuk allemaal smalle weggetje bergop en bergaf. Prachtige doorkijkjes in de verschillende dalletjes. De Nahe Radweg laat je regelmatig het Nahetal verlaten om bergop en bergaf weer een volgend stuk van dit dal te bereiken. Gaat kennelijk niet anders, is behoorlijk inspannend maar is wel heel erg mooi om te fietsen. Veel dorpjes of iets dergelijks kom je onderweg ook niet tegen hooguit een verdwaalde boerderij. Na weer zo'n ommetje bovenop de Rimsberg net voor Birkenfeld begint het te stortregenen, ben ik in no time weer zeiknat. Ik race een boerenschuur in om even droog te kunnen staan en krijg van de boerin spontaan een kop koffie aangeboden. Die had kennelijk medelijden met me. Twijfel nog even om zeep te pakken voor een koude douche maar laat dit maar. Wel de camping van vandaag gebeld of die heel misschien een trekkershut vrij hebben voor een nachtje. Ik heb weer geluk dat word droog slapen dus vannacht. Dus snel de Rimsberg weer naar beneden gefietst en linksaf een doorgaande 70 km. weg op om snel in Birkenfeld te komen. Hier snelheidsrecord van deze vakantie verbroken met 65 km. per uur van de berg naar beneden. Zoef Zoef.

Na inschrijven op de camping de spullen in de hut gelegd en even bij de Lidl boodschappen gedaan. Ben je zo, is zo'n 500 meter terug naar het stadje. Hier vind je alles wat je nodig hebt. Avondhap gebakken piepers 2 hele grote varkenssteaks en natuurlijk groenten erbij. Banaantje als toetje. Wel lekker buiten kunnen koken en eten, warm was het niet maar wel droog.

De brandweer van een of ander stadje in de buurt had op de camping ook weer een jeugdkamp georganiseerd met kampvuur en en grill avond. Ze wel horen zingen maar hier verder geen last van gehad. Mijn Belgische buurvrouw en haar zoontje waren vandaag naar een edelsteenmijn in Idar Oberstein geweest en de steentjes die hij daar gevonden had wilde hij me graag laten zien. Zo werd het toch weer een gezellige, leuke avond. Het was verder een prachtige fietsdag met heel veel mooie dingen, maar bij beter weer was het natuurlijk nog mooier geweest.

Overnacht in een Camping Pod € 55,00. Stroom word apart afgerekend.

Campingpark Waldwiesen Birkenfeld.

www.camping-waldwiesen.nl

Mooie camping met huur pods en om te kamperen mooi beschut gelegen plekken met indien nodig stroomaansluiting. Met zwemvijver en simpel maar schoon sanitair. Supermarkt Lidl Aldi en Netto en bakker op loopafstand.

Verder niets te koop aan eet of drinkwerk op de camping. Bij goed weer kun je hier prima een rustdagje plannen.

Dagafstand 81 km.

Woensdag 26 Juli 2023;

Lekker wakker worden vanmorgen, lekker geslapen in mijn Pod. Ben benieuwd hoe nat de tent vanavond nog is, de rest van het spul is lekker droog dus geen probleem. De buren links en rechts slapen nog als een roosje of zijn gewoon te lui om uit bed te komen. Lekker buiten koffie en broodjes voor het ontbijt weg zitten happen en heel belangrijk het is droog.

Om 9 uur sleutel inleveren en.... 

Trappen met die Hap!!!!

Eerst Birkenfeld uit zien te komen. Ze zijn hier links en rechts behoorlijk aan de weg aan het knutselen dus dat is niet altijd even duidelijk. Maar langs de Birkenfelder Tongrube zit ik zo in Brucken dus weer op de route. Hier volg ik weer de borden van de Nahe Radweg naar Nohfelden. Dan verder via Turkisheim naar Gonnesweiler om zo af te zakken naar de Bostalsee. Een heel stuk klimmen en dalen en van boven op de berg rijd je pal op de Bostalsee. Heel mooi maar wat een toeristen hier weer erg druk. Daarom ook maar heel even gestopt voor een paar foto's en snel weer verder. Ik pik hier ook de Saarland Radweg op naar Bosen en vandaar uit gaat het weer een heel stuk omhoog richting het plaatsje Primstal. Bovenop de berg sla ik links i.p.v. rechtsaf. Ik snijd hiermee een best wel oninteressant stuk richting Otzenhausen af en het gaat ook nog eens bergaf, lekker snel meters maken. Heel mooi dalletje weer, afwisselend door de bossen en landerijen. Zo kom ik langs Primstal en Wadern en via hele mooie binnendoor weggetjes in Losheim am See aan. Boodschappen gedaan bij de Lidl en expeditie camping kan weer beginnen. De eerste aan de Stausee Losheim valt me zo tegen dat ik spontaan besluit een stuk verder te fietsen, want dit is helemaal niks. Effe op Google Maps gekeken en ik fiets naar Bergen bei Losheim om daar naar een camping te gaan. Achteraf een goede keuze maar daarover later meer. Is toch nog een dikke 8 kilometer maar dan ben ik er. Helaas is er buiten een broodje worst en een pizza wat eten betreft niks te krijgen. Maar het is meer dan voldoende voor als je echt helemaal niks meer bij je hebt om te eten. De gezellige bar met lekkere biertjes en andere drankjes en de broodjes service voor de volgende dag maken het wel weer goed.

Mooie plaats met stroom, lekker onder de bomen. Een topcamping met goed verzorgde sanitaire voorzieningen. Ook kun je hier Wijnvaten, Glampingtenten en Finse Kota's huren. In de omgeving is genoeg te doen.

Was een best wel pittige dag, waarin toch niet zo heel veel te melden viel. Met al dat gefiets door de bossen maak je eigenlijk weinig mee op een dag als deze.

Camping Land Gut Girtenmuhle Losheim am See.

www.landgutgirtenmuehle.de 

Dagafstand 93 km.

 

Donderdag 27 Juli 2023;

Rustdag, zeg maar regendagje vandaag. Gisteren ook nog even snel mijn regenjack over de controller en het LCD scherm van de Himiway gehangen, blijft dit nog enigszins droog, zeker is zeker. Vannacht een bak regen gevallen niet normaal. Eerst maar even een nachtje bijboeken en broodjes en koffie halen en ontbijtje doen. Dan tent een stukje verzetten en de tarp opzetten zodat ik droog kan zitten en hopen op iets beter weer. Nou vanmiddag is het even droog geweest, twijfelde nog om in Losheim nog wat boodschappen te doen, maar koken kan ik met dit weer toch niet, dus dit maar niet gedaan. Om 5 uur is het weer begonnen met regenen en het is niet meer opgehouden. In de binnentent staat zeker 3 cm. water de tent heeft het ook opgegeven maar gelukkig heb ik twee slaapmatten bij me zodat ik wel droog geslapen heb.

Vrijdag 28 Juli 2023;

Om 6 uur geen getik meer op de tent, snel alles ingepakt natuurlijk en gelukkig zijn mijn slaapsullen en kleren nog wel droog, over de tent zullen we het maar niet hebben is een grote natte blubberbende.

Om half 9 gaat de toko voor open en kan ik de broodjes ophalen. Na nog een bak koffie gedronken te hebben ga ik mijn rekening betalen en trek mijn complete regenpak aan, jas en broek. Ondertussen is het half 10 dus....

Trappen met die Hap!!!!

Heb een route in de Garmin gezet die me rechtstreeks naar de Saar moet brengen. Dus eerst in de zeikende regen naar Zerf. Hier wat kleine boodschappen gedaan zodat ik weer wat voorraad bij me heb. Vandaar klim ik uit het dalletje naar Irsch om naar Saarburg af te zakken en zo sta ik vrij snel aan de Saar in Saarburg. Ga ik deze vakantie langs nog een rivier fietsen! Het is intussen ook al effe droog dus het regenpak kan uit. Op naar Konz lekker vlak fietsen langs de Saar tot deze uitmond in de Moezel. De Saarmundung. Konz ligt aan de overzijde van de Moezel dus daar krijg ik niks van te zien, is volgens mij ook nog best wel een dingetje over heel drukke wegen om daar te komen. Dus linksaf de Moezel volgen naar Wasserbillig om met de veerpont deze over te steken. Lijkt me een stuk leuker als door het drukke Konz te moeten fietsen en dat is het ook. Dan naar Langsur en Metzdorf. Gaat weer behoorlijk op en af. Mooie omgeving weer om doorheen te fietsen. Hier even op de camping gekeken maar was ook niks met dit weer. Bij mooi weer een prima plek om een nachtje te gaan staan. In Metzdorf steek ik de Sauer over naar Luxemburg en ga langs een verlaten camping via Born, Rosport en Minden naar het begin van de Prum Radweg. Ik kom er niet achter welke kant deze op stroomt want hij ligt tussen de Sauer en de Kyll en volgens mij stroomt hij in de richting van de Sauer kom ik later achter. Hier even gekeken bij de camping maar eigenlijk is het overal hetzelfde, is het goed weer dan is alles helemaal prima maar nu dus niet jammer. Hier begint weer een heel mooi stuk door de Eifel naar Irrel. Hier nog even op de camping wezen kijken maar ik krijg mijn tent niet droog dus dat word em niet vandaag. Jammer het is een hele mooie camping met aan de ingang een Italiaans restaurant. Na wat heen en weer fietsen en bellen vind ik een kamer met ontbijt in Hotel Koch-Schilt in Irrel. Weer droog slapen vannacht en de warme hap hebben ze natuurlijk ook. Menu vanavond een heel grote Schnitzel met heel veel sla en frietjes. Tent kan ik vannacht hier in de kelder te drogen hangen en de Himiway kan beneden in de garage staan om ook even goed op te drogen, dus alles is weer helemaal prima geregeld. Op de kamer sluit ik al het stroomspul aan en duik gelijk de douche in ben ik zo weer fris en fruitig. Na het eten plof ik buiten nog even op het terras om nog een lekker biertje te drinken, zo'n groot Duits glas met een handvat eraan, vol met heerlijk schuimend Bitburger pils. Wat vervelend!

Toch ondanks de vele regen die er valt is het tot nu toe een prima fietsvakantie geweest.

Hotel Koch-Schilt Irrel

Dagafstand 83 km.

Zaterdag 29 Juli 2023;

Vanmorgen een super ontbijt gehad! Een lekker begin van de dag zo. De hotel chef heeft me de nu droge tent gebracht. Ben toch nog effe met een bezem in de weer geweest om er het meeste zand af te vegen. Nachtje kamperen moet als ik de kapotte stok repareer wel weer kunnen, we zullen het zien vandaag. Johnnyontour is er weer helemaal klaar voor. Nog even de rekening betalen en om half 10....

Trappen met die Hap!!!!

Eerst even boodschappen doen bij de Edeka om de dag betreft eetwerk door te komen. Wat is het ook in het Prumtal twee jaar geleden tekeer gegaan zeg. Zag ik gisteren op de camping Irrel waar toen alle pods weggespoeld zijn ook al en ik zie het vandaag weer. Anders dan bijvoorbeeld bij de Ahr word hier wel alles weer opgebouwd. Bij de Ahr schijnt dat een stuk ingewikkelder te liggen. Heeft iets te maken met de infrastructuur en nog wat moeilijke dingen daar.

Zo weten we dat ook weer.

Hop op de fiets naar Prumzurlay. Het is nog droog dus gas erop hoewel, bergop en bergaf heel steil en heel pittig. Onderweg in een of ander dorp is het ook tijd voor wat klein onderhoud. Remmen stellen ook belangrijk, zonder komt het hier op zeker niet goed. Was tot nu toe best heel steil allemaal. Plaatsen die ik onderweg gepasseerd ben zijn onder andere Holsthum, Bettingen, Oberweis hier vind ik een leuk adresje voor de lunch en eet een lekker broodje braadworst met mosterd, Brecht, Wissmansdorf en Wiersdorf. Prachtige uitzichten onderweg. Heel mooie wegen door de bossen gefietst. Na een stuk over een kiezelpad sta ik zomaar ineens in Biersdorf am See. Weer zo'n mooie plek om even te genieten van het uitzicht over het stuwmeer. Even een Duitser met zijn eigen toestel gefotografeerd als bewijs voor thuis. En het moet gezegd worden, de zon schijnt hier. Best wel lekker zo. Nu moet ik hier het dal weer uit zien te komen en wat moet je dan? Juist klimmen en best lang ook. Verderop, na een best lange afdaling in de buurt van Waxweiler wissel ik de accu na 42 kilometer. Gisteren met deze accu ook al 18 km. gereden totaal dus 60 km. Ik denk dat de accu niet helemaal opgeladen was. Hier koop ik ook snel nog wat te drinken en eet nog een broodje wat ik vanmorgen in Irrel gekocht heb. Wat is het hier, ja het is niet anders, kan het niet vaak genoeg zeggen, weer ontzettend mooi fietsen zeg en voor de verandering eens droog. Langs Hellhauser Muehle en nog wat van die plaatsen als Merlscheid, Lunebach en Niederprum  gaat het verder langs de Prum Radweg naar het stadje Prum. In principe mijn bestemming voor vandaag. Ook weer een hele mooie plaats om te bezoeken dus heb ik hier even het centrum bekeken.

Bij de camping in Prum navraag gedaan of er nog een van de trekkershutten beschikbaar is en weer heb ik geluk. Weer droog slapen vannacht. Lekker je zou eraan gaan wennen is wel elke keer weer spannend of het lukt zo zonder iets te reserveren. De weergoden zullen me vannacht weer niet gunstig gezind zijn dus ben ik weer helemaal blij dat ik mijn tentje niet op hoef te zetten. Na een lekker koud biertje rijd ik nog even terug naar Prum om boodschappen te doen. Broodjes met zalm en gekookte eitjes is het menu voor vanavond. Ook deze camping is twee jaar geleden door die overstromingen helemaal weggevaagd en dit jaar voor het eerst weer open. Zoals gezegd een trekkershutje kunnen huren. Mijn buren zijn een oma die met haar kleindochter op pad is uit Oirschot. Is ook weer dichtbij mij in de buurt waar ik woon.

Waldcamping Prum

www.waldcamping-pruem.de

Dagafstand 73 km.

Zondag 30 Juli 2023;

Vannacht weer een hoop gespetter gehad ik ben dus weer heel blij geweest met mijn trekkershutje. Alles inpakken, broodje eten. Het vaste ochtend ritueel zoals altijd. Om 9 uur sleutel inleveren en....

Trappen met die Hap!!!!

Eerst maar weer eens een paar van die foei steile heuvels over om uit het dal te komen waarin het stadje Prum ligt om zo in Olzheim te komen voor de eerste kop koffie van vandaag. Kilometertje of 8 in totaal. Heb hier effe met de Garmin zitten pieren om rechtstreeks naar Hallschlag te rijden via Ormont om daar de Kyll Radweg richting de Vennbahn in België op te pikken. De Garmin plant ook dit weer perfect voor me. In Ormont duik ik nog even een bushokje in om een regenbui te ontwijken. Gelukkig word het snel weer droog. Met een waterig zonnetje en net 13 graden kom ik in Hallschlag aan. Hier pik dit de Kyll Radweg zoals gezegd op richting België. In Büllingen heb ik trek en plof een restaurant binnen met de bedoeling wat te gaan eten. Hier had ik dus een hele dikke beurs voor nodig. De menu's die geserveerd worden beginnen met een prijs van € 35,00. Ik drink hier heel beleefd alleen maar een kop koffie en ga snel verder. Langs het meer van Bütgenbach naar Weywertz. Hier zit een goede frituur waar ik lekker aan de frites met Sito stick en cola ga. Toch raar, dat drink ik thuis eigenlijk nooit. Van hier rijd ik rechtstreeks naar Waimes om hier rechtsaf weer een stukje van de Ravel te fietsen. Zo ben ik lekker snel in Malmedy. Ken de omgeving hier als mijn broekzak, ben hier vroeger heel vaak op vakantie geweest met mijn vrouw en kinderen. De laatste lootjes voor vandaag naar Beverce. Ik slaap vannacht bij een goede vriend van mij die daar op een camping staat. Bij het zwembad van Malmedy bel ik hem dat ik er bijna ben. Net voor de start van de Formule 1 van Spa ben ik daar. Morgen blijf ik een dagje hier om alles een beetje te organiseren en om de was te doen. Vanavond gaan we lekker eten in het camping restaurant. Het word deze keer saté met frietjes. Ook weer helemaal leuk natuurlijk. Terug in zijn caravan staat zowaar de kachel te branden, best frisjes hier. Na nog wat gezellig buurten en wat biertjes later is het rond 10 uur toch echt bedtijd.

Camping Du Moulin Malmedy-Beverce.

www.campingmalmedy.be

Een hele mooie en erg nette camping. Het riviertje de Warse stroomt er dwars doorheen. Je kunt pipowagens ingericht als trekkershut en volledig ingerichte stacaravans huren. Het sanitair is tiptop in orde en het restaurant is gezellig en serveert betaalbare, simpele maar lekkere maaltijden. Een aanrader om eens te gaan kamperen.

Dagafstand 66 km.

Maandag 31 Juli 2023;

Rust en rommeldagje vandaag. De was weer ingepakt, wat over de camping gelopen. Het is een beetje heel natjes. Mijn vriend kookt een simpele Indische maaltijd vanavond en na nog wat gedronken te hebben lekker vroeg het bedje weer in.

Dinsdag 1 Augustus 2023;

De laatste dag vandaag!

Heb nog even zitten twijfelen om door de Ardennen in twee dagen naar huis te fietsen maar het weer word eigenlijk alleen maar slechter. Dus om half 10 een warm afscheid en....

Trappen met die Hap!!!!

Na een mislukte poging om vanaf de camping over een pad steil de heuvel op binnendoor naar Chodes te komen en we dus met zijn tweetjes even de fiets van de berg moesten tillen, omdat ik niet meer voor of achteruit kon, rijd ik verstandig over de meer gebaande paden en wegen via Malmedy, Chodes en Walk naar Robertville.

Hier ga ik ergens rechtsaf binnendoor naar Sourbrodt en pik de Vennbahn richting Aken op. Ik kende deze weg wel maar had dit stukje route voor de zekerheid vanmorgen ook even snel in de Garmin gezet. Het is ondertussen echt beestenweer geworden, de regen komt letterlijk met bakken uit de lucht gevallen. Dus in Sourbrodt even schuilen tot de bui over is. Met mij hebben meer fietsers dit idee, het werd nog best even gezellig met zijn allen.

Tja wat valt er over de Vennbahn eigenlijk te zeggen. Ik vind het heel mooi fietsen altijd. Jammer vandaag is dat alle voorzieningen voor een hapje en een drankje dicht zijn. En dat begrijp ik volkomen met dit weer maar ik ben er mooi klaar mee. Zodoende ga ik ergens onderweg maar aan de belegde bruine boterhammetjes die ik vanmorgen mee gekregen heb en maak zelf koffie. Kalterherberg, Monschau, Roetgen, Walheim, Kornelimunster en Aken Freund en Brand zijn de plaatsen die ik onderweg tegenkom of passeer. Dik ingepakt in mijn regenpak rijd ik vandaag de kilometers weg. Het is weleens fijner fietsen geweest maar het is dit jaar helaas niet anders. In Roetgen zit ik in een schuilhutje nog even een zware hoosbui uit, maar langzaamaan word het toch droger heb ik het idee.

Onderweg neem ik wat rechtstreekse wegen om zo de lussen naar en om Raeren en Roetgen niet te hoeven fietsen. Dit ook gedaan om wat minder kilometers te fietsen vandaag, het scheelt in totaal bijna 20 kilometer dat het korter is. En zo sta ik toch maar mooi om half 4 in Aken op het Centraal Station. Hier een trein en fietskaartje uit de automaat gekocht voor totaal € 34,00 en eindelijk een broodje belegd met een Schnitzel en wat groenvoer kunnen kopen met een beker warme koffie erbij. Rammelde ondertussen behoorlijk van de honger. Dit lekker buiten voor het station in het zonnetje naar binnen zitten werken.

Ik zit net voor 5 uur in de trein. Gaat hier in Aken altijd probleemloos want de liften zijn hier groot genoeg. Na een moeiteloze overstap met een klein beetje hulp in Heerlen ben ik stipt om half acht weer in Eindhoven. De liften en ook de spoorwegen waren dit keer eens mijn vriend...haha. Nog een stukje fietsen door het mooie centrum van Eindhoven, het Stadswandelpark en langs het Prehistorisch Dorp ik ben rond acht uur thuis, Casa Camelia.

De kids weer blij, Pluto onze hond werd natuurlijk weer helemaal gek van blijdschap dat ik er weer was.

Door het fijne weer onderweg, waardoor ik wat van de geplande route afgesnoept heb, 2 dagen eerder als gepland.

Dagafstand 76 km.

De cijfertjes en wat ik verder nog allemaal meegemaakt heb deze fietsvakantie op een rijtje;

Ik heb 907 km. gefietst in 11 toch hele mooie fietsdagen. Gemiddeld 82.45 km. per dag.

Ongeveer 6 uurtjes per dag op de fiets gezeten.

Langste dag 116km. Kortste dag 66 km.

11 hele mooie fietsdagen.

2 noodgedwongen rustdagen i.v.m. het weer. Echt heftig noodweer gehad in Losheim am See.

7 keer gekampeerd. Camping.

1 keer een hotelovernachting.

2 keer een trekkershut gehuurd. Camping.

2 keer overnacht in een caravan bij vrienden. Camping.

Lekke banden en ander ongemak aan de fiets..... helemaal niks gelukkig.

 

Mijn Eureka tentje is helaas na 5 jaar intensief gebruik na het noodweer wat ik gehad heb in Losheim am See gesneuveld, scheur in het grondzeil en diverse tentstokken kapot gewaaid , tijd om te gaan kijken voor een nieuwe tent dus.

Zijn ze bij Bever Sport in Eindhoven ook weer blij met me.

Door het slechte weer heb ik drie etappes van de fietsvakantie afgesnoept, omdat ik wel klaar was met het slechte weer. De weersverwachting werd ook niet beter eerder slechter. Dit gedaan om zo eerder in Malmedy te zijn en om vandaar vrij snel in Aken te kunnen komen om daar de trein richting huis te nemen, zoals jullie hebben kunnen lezen.

 

Toch een hele mooie fietsvakantie gehad met voor mij heel mooie bekende en onbekende fietsroutes!

Volgend jaar natuurlijk weer, ik hoop wel met iets beter, of nog beter, veel beter weer, mijn regenpak heb ik nog nooit zo vaak aan en uit gedaan als in deze fietsvakantie. Op een paar keer natte voeten na zelf lekker droog gebleven.

Zo weten we dat ook weer!

En weer thuis Casa Camelia!!!!!