DE FRIESE ELFSTEDENTOCHT;

De plannen zijn veranderd!

Eerst naar het Noorden en dan weer terug naar het zuiden!

 

Een vooruitblik op deze fietsreis met veel informatie over de route en heel veel andere dingen die misschien handig kunnen zijn om te weten en rekening mee te houden.

 

 

Een een of meerdaagse fietstocht of fietsreis die je eigenlijk een keer gereden moet hebben, tenminste dat vind ik. Heb in Friesland al meerdere keren rond gefietst op mijn eerdere fietsreizen en hierbij elke keer stukjes van de Elfstedenroute gefietst. Nu toch maar eens de Elfstedenroute bijna helemaal gaan fietsen dacht ik zo. Het is toch een stuk Nederlandse geschiedenis wat je gaat ontdekken en door Friesland fietsen met zijn vele meren en kleine dorpjes en stadjes maken een bezoek aan deze provincie het meer dan waard. 

 

De Friese Elfsteden zijn;

Leeuwarden(Ljouwert) Sneek(Snits) IJlst(Drylts) Sloten(Sleat) Stavoren(Starum) Hindeloopen(Hylpen) Workum(Warkum) Bolsward(Boalsert) Harlingen(Harns) Franeker(Frjentsjer) en Dokkum(Dokkum).

 

De start is in Leeuwarden bij het WTC, voor een krabbel/stempel kun je terecht bij het WTC of achter het WTC in de Elfstedenhal.

(Kijk van tevoren naar de openingstijden).

De finish is wat lastiger. Vroeger lag deze op de stadsgracht in de buurt van de Prinsentuin. Om veiligheidsredenen werd deze in 1985 verlegt naar de Bonkevaart. Een niets zeggende doorgaande weg komt er wel langs nl. de paralelbaan van de Groningerstraatweg.

Dus het is volgens mij wel mogelijk om naar de finish te fietsen. Schijnt verder niets bijzonders te zijn.

 

Maar verder is er in Leeuwarden natuurlijk nog meer dan genoeg te zien, te doen en te beleven!

Bijvoorbeeld de Achmeatoren, met zijn hoogte van 115 meter kun je deze maar moeilijk over het hoofd zien. Jammer genoeg niet meer open voor bezoek. Of bezoek als je wat cultuur of geschiedenis wilt opsnuiven de Grote Kerk met de graven van de Friese Nassau's, het Stadhouderlijk hof met het Stadhuis en het Beurs- en Waaggebouw, de Waag, het Keramiekmuseum, het Fries Museum, de Oldehove met scheve kerktoren, de Prinsentuin met theeschenkerij waar op de stadsgracht de vroegere finish lag en het Pier Pandermuseum. Als je hier tijd voor en zin in hebt, plan hier dan een dagje extra voor.

Een leuk begin van de tocht. Aanrader!

 

Voor verdere toeristische informatie kun je ook het Leeuwarder Visitor Center gelegen aan het Heer Ivostraatje 1 bezoeken.

(Kijk van tevoren naar de openingstijden).

 

Het route boekje beschrijft twee varianten van de route;

De mooie weggetjes variant, hier rijd je zo ongeveer heel het Friese Elfsteden gebied kriskras door. Je volgt het bewegwijzerde fietsknooppunten netwerk en is in totaal ongeveer 330 kilometer lang.

De snelle route de Elfstedenroute. Deze route volgt de meer doorgaande wegen en is zodoende ook meer geschikt voor de wielrenners onder ons. De route is geheel bewegwijzerd met de officiële Elfstedenroute bordjes, de groene bordjes volg je als je de route met de klok mee rijd, de blauwe bordjes volg je als je de route andersom rijd en is ongeveer 255 kilometer lang. 

Heb routeboekje besteld,  natuurlijk bij  www.fietsvakantiewinkel.nl 

Treinstations;

Per trein is Leeuwarden, Centraal Station of Deinum, vanuit Utrecht goed bereikbaar.

Andere treinstations aan de route zijn Akkrum, Leeuwarden, Sneek, IJlst, Workum, Hindeloopen, Stavoren(veer Stavoren Enkhuizen), Franeker, Harlingen, Harlingen-haven(Afsluitdijk naar Den Oever-Den Helder, richting Noord Holland).

Station Heerenveen is makkelijk als je voor een eigengemaakte verbindingsroute naar Akkrum of St. Nicolaasga kiest om daar de route op te pakken.

 

Vertrek op 22 Mei 2023.

Het Reisplan;

Eerder dit jaar een heel plan met allemaal moeilijke treinreis dingen en zo gemaakt. Dacht zo bij mezelf dan krijg ik weer al dat gesleep en geren op de verschillende treinstations waar ik de aansluiting met de volgende trein moet zien te halen. Geen tijd om fatsoenlijk koffie en een broodje te doen. De hele dag een hoop stress. Daar heb ik effe geen zin in deze keer. Met de trein is sowieso niet echt mijn ding, als het moet dan moet het,  maar liever ga ik natuurlijk gewoon fietsen.

Deze reis heb ik natuurlijk al in Januari dit jaar gepland en ik wilde met mijn Pegasus Trekking fiets deze reis gaan maken.

Dat ga ik dus even helemaal anders doen en aanpakken.

Nu ik mijn Himiway Cruiser E Bike helemaal klaar heb om fietsreizen mee te gaan maken heb ik besloten om de hele reis, heen en terug, maar helemaal te gaan fietsen. Niet omdat het moet maar omdat het kan.

Eerst fiets ik vanuit Eindhoven via Utrecht en Amsterdam naar Enkhuizen. Dan met de veerboot naar Stavoren. Daar pik ik de Elfstedenroute met de klok mee op om zo uiteindelijk uit komen in St. Nicolaasga. Daar verlaat ik de Elfstedenroute en gaat het richting het Zuiden langs Lemmer en Zwartsluis om via via langs de IJssel, over de Veluwe en langs de Grebbeberg naar Boven Leeuwen te gaan. De laatste dag gaat het dan langs Oss en Veghel om weer richting huis te gaan.

Maandag 22 Mei 2023;

Zoals gewoonlijk meen ik voor vertrek nog vanalles en nog wat te moeten doen, is altijd weer een stress momentje. Heb ik alles, in welke tas zit wat enz. Herkenbaar denk ik. Maar na dit allemaal overdacht en bedacht te hebben is het om half negen toch tijd voor vertrek dus;

Trappen met die Hap !!!!

Eerst maar eens uit Eindhoven zien te komen in de richting van het Monument van Joe Mann in Best. Dit is het eigenlijke beginpunt van deze reis. Zo gaat het verder naar Liempde en daarna sta ik heel snel in Gemonde. De doe het zelf zaak hier is open. Hier koop ik drie bindelastieken om de bagage fatsoenlijk vast te kunnen maken. Heb de eerste kilometers gereden met een tent achterop die steeds weer in mijn rug begon te porren. Zo heb ik dat weer even netjes opgelost vind ik..

Café de Zwaan hier is ook open dus tijd voor koffie. En weer verder langs Maaskantje en Berlicum door de binnenlanden naar Lith. Voordat ik met de veerpont de Maas oversteek eerst lekker broodjes met frikandel en kroket eten. Het waait behoorlijk vandaag en natuurlijk tegen maar dat wist ik van tevoren. Zo gaat het verder over de dijk langs de Waal naar het mooie Tiel voor het tweede veerpontje van vandaag. Gaat allemaal toch wel heel lekker zo. De Himiway heeft met die harde wind ook behoorlijk te werken maar daar heb ik hem ook voor gekocht. Via het best wel mooie Buren, wat een vestingstadje blijkt te zijn, gaat het naar Beusichem. Hier even wat boodschappen gedaan bij de COOP en op naar het derde veerpontje van vandaag. Bij 98 km. ergens onderweg de accu's omgewisseld, deze was nog niet helemaal leeg, kon denk ik nog wel een kilometertje of tien verder, maar ik stond nu op een mooi plekje met een bank erbij en uit de wind om dit even te doen.

Zoelmond en Werkhoven rijd ik nog door om bij de camping in Odijk uit te komen. Is ondertussen al zes uur een latertje vandaag. Ze hebben nog een plaatsje voor me. Maar ik word op het trekkersveld achter op de camping neergezet vol in de wind en redelijk ver van het sanitair,  jammer. Er staat wel een hele grote picknickbank op het veld zodat je lekker kunt zitten en fatsoenlijk kunt koken als het tenminste niet zo hard waait. Ook stroom is voorhanden zodat ik de accu's en wat ik verder nog bij me heb aan stroomspul kan opladen. Moet hiervoor wel een verloop stekker lenen omdat ik alleen een CEE stekker bij me heb. Camping verder best wel oké verder, alles wat je nodig hebt en heel netjes.

Camping Prinsenhof Odijk

www.campingprinsenhof.nl 

Dagafstand 113 km. € 13,50

Dinsdag 23 Mei 2023;

Vannacht is de wind wat gaan liggen. Voordeel van de wind is dat je bijna geen last hebt van condens in de tent. Je kunt 's morgens vrij snel alles droog inpakken. Geen koffie te krijgen op de camping zoals zo vaak maar wel een mooi afdak langs het kippenhok om even te gaan zitten en een paar broodjes als ontbijt te eten. Morgen met de boodschappen wat sap of melk kopen om toch wat te drinken bij het ontbijt te hebben.

Zo is het alweer negen uur....dus

Trappen met die Hap!!!!

Hele mooie weggetjes hier, maar de wind zal de komende dagen mijn vriend niet worden dat is zeker. Windkracht 4 tot 6 meest vol tegen. Zo sta ik ineens in de Bilt. Bij een Italiaanse koffietoko eerst een bak koffie gekocht en op het terras naar binnen geslurpt, toch lekker zoiets. Langs Landgoed Voordaan, vanwaar je Utrecht ziet liggen en de Polder Achttienhoven rijd ik naar Vliegveld Hilversum, ja dat hebben ze hier ook, compleet met zo'n met hekken afgeschermd terrein waar van die mannekes met een groen pak en een helm op rondlopen die allemaal moeilijke dingen aan het doen zijn. Veel leuker vind ik de eettent die ik even verderop tegenkom. Hier kan ik even een vroege lunch scoren denk ik. Cafetaria Egelshoek heet deze tent. Zitten nog een heleboel van die groene mannekes meer friet naar binnen te kanen. 

  

Zo gaat het verder, bonkend tegen de wind in, naar Loosdrecht en langs de Waterleidingplas naar Nederhorst den Berg. Een hele mooie rit tot nu toe. Er is hier heel veel moois te zien onderweg. Zo rijd je door het bos en zo weer door een heel stuk open polderland. Om verderop in Nigtevecht te kunnen komen hebben ze een pontje neergelegd wat gerund word door vrijwilligers en waar je gratis gebruik van kunt maken. De veerbaas toch een fooi gegeven heeft die ook wat extra's. Ik heb al wat watertjes gezien vandaag, kan er nog wel eentje bij. Het Amsterdam-Rijnkanaal, wat ik ga volgen tot in Weesp. Bij 72 km., net in Amsterdam, zegt de eerste accu dat  ie er geen zin meer in heeft. Kun je nagaan wat een wind er staat. Na een paar bruggen duik ik achter Amsterdam de polder in richting Monnickendam. Ook altijd leuk om eens rond te kijken. Portie kibbeling gegeten en ik maak me op voor de laatste kilometertjes van vandaag. Begin ondanks de hulp van mijn Himiway best wel moe te worden onderhand. Door Volendam gaat het naar Edam, de eindbestemming van vandaag. Onderweg nog wat boodschapjes gedaan en snel naar de Zeevangsdijk waar de camping ligt. Hier is het hele trekkersveld nog....leeg. Staan enkele picknickbanken dus helemaal prima weer. Sta redelijk uit de wind dus snel het hele spul opgebouwd en de warme hap klaargemaakt. Iets met Rijst en Goulash is het menu voor vandaag. Na alles afgewassen en opgeruimd te hebben zit ik om negen uur een beetje te knikkebollen dus duik ik mijn tentje maar eens in. Best wel koud met 6 graden zo. Gelukkig heb ik een goede slaapzak bij me.

Camping Zeevangshoeve Edam. € 15,00

www.zeevangshoeve.nl 

Dagafstand 95 km. Was een hele kluif met die wind van vandaag.

 

Woensdag 24 Mei 2023;

Om 7 uur wakker, bibberweer lijkt wel winterkamperen zo. Maar ik moet het er maar mee doen. Toch buiten, met twee jassen aan en muts op, ontbijtje gedaan. Zonnetje doet haar best helpt nog niet echt maar komt goed vandaag denk ik. Alles weer in de tassen gepakt, verloopstekker aan de deur bij de receptie gehangen. Om 9 uur ben ik zover om te vertrekken dus;

Trappen met die Hap!!!!

Wat is de planning voor vandaag? Onder andere bootje over het IJsselmeer varen. Maar eerst gaat het een kleine 20 km. o.a. over de IJsselmeerdijk en de Schardam naar Hoorn. Je fiets hier onder aan de dijk aan de landzijde, van de ene kant wel goed met die wind, water zie je aan de rechterkant dus echt niet. Je zit hier dus dat hele stuk tot net voor Hoorn tegen die dijk aan te koekeloeren. Krijg ook nog een omleiding van een paar kilometer voor de kiezen met eindelijk een stukje wind mee. Ga wel de verkeerde kant op dus als ik weer op de route wil komen moet ik dit stuk weer terug tegen de wind in. Na een beetje in Hoorn rondgereden te hebben en de schouwburg eens van dichtbij bekeken te hebben kom ik onderweg naar Enkhuizen een rustpunt tegen waar je een lekkere bak koffie kunt kopen met wat lekkers erbij. Alles zelfbediening voor een habbekrats. Verder in deze reis zal ik er nog verschillende meer tegenkomen en hier dankbaar gebruik van maken. Kijk voor meer info maar eens op www.rustpunt.nu Er zijn er op dit moment ongeveer 650 te vinden in Nederland. Ze liggen meestal langs fietsroutes en fietsknooppunten. Helaas nog niet in Brabant en Limburg maar volgens mij komt dit in de toekomst nog wel.

Waarom de bovenstaande foto met dat rood/witte bord erop zullen jullie je afvragen. Het antwoord is heel simpel. Dit is het punt waarop ik mijn rondje Nederland in 2017 moest aanpassen omdat ik op precies dit punt en ook nog op een Zondag een klapband kreeg die niet meer te repareren was en ik een hotel voor de nacht moest gaan zoeken. Meer hierover kun je teruglezen op het reisverslag van 2017.

Zo op naar de Bep Glasius in Enkhuizen. De boot van Enkhuizen naar Stavoren. Kijk voor meer informatie maar eens op www.veerboot.info Hier kun je ook een heel mooi verslag over en van de historie van deze veerdienst lezen. Een aanrader om eens voor te gaan zitten! Heb nog ruim de tijd, vertrek van de boot is om kwart voor een. Bij de VVV in Enkhuizen kaartje voor de overtocht gekocht voor € 24,00. Om stipt kwart voor een vertrekt de boot en sta ik anderhalf uur later in Stavoren. Hier de route weer opgepikt via Molkwar in de richting van Hindeloopen. Is ook het eerste stuk van de Friese Elfstedentocht wat ik ga rijden. Daar was het deze hele reis tenslotte om te doen.

In Hindeloopen op de camping wezen kijken en hier weer snel weggefietst. Wat een oplichters, groot en heel duur met niks geen voorzieningen dichtbij de tent voor een arme fietser. Geen stroom, geen bankje om op te zitten, helemaal niks. En ze vroegen zonder blikken of blozen bijna € 35,00 voor een nachtje kamperen. Nou daar ga ik dus ook niet van blozen. Dus op naar Workum. Hier beetje rondgereden en gekeken, boodschappen gedaan bij de Aldi en op Google Maps maar eens gekeken voor een plaatsje voor de nacht. De dagplanning is tenslotte een beetje opgeschoven betreft de gereden kilometers vandaag. Er ligt een camping een paar kilometer terug, geen optie terug fietsen ga ik niet doen. Staat nog iets bij de jachthaven van Workum daar maar eens gaan kijken. Kom ik aan bij een camperplaats bij de hele mooie  jachthaven van Workum. Maar het is een plek die zeker geen camping is. Toch maar vriendelijk gaan vragen of ik welkom ben. De havenmeester is me gelukkig goed gezind en vind het geen enkel probleem dat ik hier voor een nachtje mijn tentje opzet. Op een grasveldje pal tegenover de boten in de haven sta ik hier heel prima. De wind blaast nog steeds aardig uit het oosten maar ik sta aan de westkant met het havenbouw en een hele boel struikgewas in mijn rug dus daar heb ik weinig of geen last van. Stroom recht voor de tent, picknickbank erbij en een supernet sanitair gebouw. Hier ook maar meteen de verloopstekker gekocht die ik dus niet bij me had.

Jachthaven Bouwsma  € 8,00 alles inclusief.

www.jachthavenbouwsma.nl 

Dagafstand 59 km. fietsen en 25 km. bootje varen.

 

Donderdag 25 Mei 2023;

Om 7 uur klaarwakker, heel frisjes. Rennen voor een sanitaire stop ik heb vannacht lekker door geslapen. Wel stijfjes en last van mijn rug, een paar pijnstillers moeten ook dit probleem weer draagbaar maken denk ik zo. Ontbijtje met mini krentenbolletjes en broodjes kaas en worst met oplosmeuk wat ze koffie noemen en heel het spul weer ingepakt. Alles zit onder het gras, want de havenmeester heeft gisteren nog effe ferm het gras gemaaid. Hij kon ook niet weten dat ik nog kwam. 

Zo is het alweer 09.15 uur..........dus

Trappen met die Hap!!!!

Rondje Workum is een paar kilometer om maar leuk om eens rond te kijken. Bij een tankstation een echte bak koffie gedronken en ik kan er weer even tegen de eerste kilometers. Het is niet anders weer vol tegen de wind in bonken vandaag. Mijn Himiway vind het wel helemaal leuk doet lekker zijn werk. Morgen gaat het richting het Zuiden met als het goed is wind mee, we zullen zien. Eerst vandaag maar eens zien door te worstelen.

Het boekje van de Friese Elfstedentocht zit in mijn stuurtas voor back up informatie onderweg over de route.

Fietsend over het heel mooie Friese platteland kom ik langs Parrega, Arkum en Tjerkwerd en kom ik uit in de stad Bolsward. Had het niet verwacht maar Bolsward is best een heel leuke plaats waar genoeg te zien is. Van hieruit ga ik een beetje binnendoor zitten fietsen om langs Tzum en Miedum in Franeker uit te komen. Ook weer zo'n pareltje van een stad. Ook hier heb ik even uitgebreid rond gefietst om alles van dichtbij te bekijken. Zoals jullie ongetwijfeld weten is lopen niet mijn favoriete bezigheid. Ondertussen is het zo ongeveer lunchtijd geworden vind ik. Tijd dus voor Fish & Chips voor de lunch bij Martin's Fish and Chips. Het waait ondertussen niet, het stormt zo onderhand, ben ik weer lekker mee vandaag. Donjum, Ried, Minnertsga kom ik onderweg door de mooie omgeving fietsend ook nog tegen en zo sta ik, een beetje afgedraaid ondertussen toch al in Vrouwenparochie. Hier is niet veel te beleven dus maar weer snel verder. Omdat ik niet met een volle accu vertrokken ben ergens onderweg na ongeveer 70 km. gereden te hebben ook nog even een accuwissel gedaan. Had gehoopt nog wat verder te kunnen maar de wind heeft hier een sterk stokje voor gestoken. Zo begin ik aan de eindspurt van vandaag, de laatste 25 lootjes zullen we maar zeggen. Langs mooie plaatsjes als Hallum, Ferwerd en Blije naar Holwert. De oude campingbaas van een paar jaar terug heeft de toko verkocht, nieuwe toffe eigenaar. En Camping de Dobbe heet daarom voortaan Camping Zee van Tijd. De nieuwe eigenaar heeft op de camping het een en ander verbouwd en gemoderniseerd en er een mooie camping van gemaakt. Hier maar eens luxe gedaan en een safaritent gehuurd. Helemaal nieuw volgens mij ben ik een van de eersten die er gebruik van gaat maken. Lekker in een echt bedje slapen moet ook een keer kunnen vind ik. Nog snel het plaatsje in om bij de COOP nog wat boodschappen te halen. Ga vanavond zelf weer eens een fatsoenlijke hap klaar maken. Voor op het terras van mijn safaritent is het ondertussen een compleet slagveld geworden, fietstassen, kookspul, kleren die te drogen hangen gaat weer heel lekker allemaal. Alle stroomdingen hangen ook weer aan de oplader, kan ik er morgen weer mee vooruit. 

Menu voor vanavond een paar flinke biefstukken, gebakken aardappeltjes en gemengde groentes voor de vitamientjes. Toen ik dat ophad en de afwas gedaan had en de rommel opgeruimd had, begon ik om half tien toch aardig een heleboel slaap te krijgen, bedtijd dus.

Camping Zee van Tijd Holwert.

www.campingzeevantijd.nl 

Hier al eerder geweest, gewoon een goede camping.

Safaritent € 70,00

Dagafstand 80 km.

Vrijdag 26 mei 2023;

Lekker warm snurken onder een dekbed en een hele warme wollen deken is toch wel een luxe. Om een uurtje of drie vannacht een hoop herrie buiten, niet normaal. Ik het bed uit, in mijn onderbroek naar buiten gespeerd. wat is dat nu weer? Nou heel simpel een of ander beest heeft de blikken vuilnisbak van het terras gegooid. Had denk ik nog honger of zo. Vuilnisbak terug op het terras gezet en weer vlug terug onder mijn dekbedje. brr... bibberweer.

Om 7 uur echt wakker. Lekker ontbijtje gemaakt met gebakken eitjes en spek. Kamp Johnnyontour weer opgeruimd en om 9 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Vandaag eerst maar eens in de richting van Dokkum gaan fietsen. Het mooie Holwert ben ik over die fijne hobbelende klinkerweggetjes die ze hier neergelegd hebben al snel uit. Het eerste wat me opvalt vandaag is dat het best wel lekker fietsen is met de wind in de rug....eindelijk!

 

Zo fiets ik een stuk langs de doorgaande weg om de buitenwijken van Dokkum te bereiken. Het ommetje door Dokkum laat ik even voor wat het is en sla rechtsaf richting de Dokkumer Trekwei. In Burdaard tijd voor een fotomomentje omdat verderop het welbekende bruggetje van Bartlehiem niet fatsoenlijk op de foto te krijgen is. Jammer.

Ik heb onderweg ook snel geleerd dat je op de fiets ook kunt klunen. Met de fiets aan de hand over zo'n steil bruggetje lopen lijkt hier toch ook aardig op. Fietsend wel te doen maar lopend vind ik het veel leuker en ook veiliger om te doen. Uitkijken dus dat je niet onderuit glijd anders kom je best wel hard op je kont terecht met je fiets op je buik, is ook geen gezicht. En zie dan maar eens zonder hulp, want die staan allemaal te lachen, weer overeind te komen.

Mij is het niet overkomen anderen heb ik wel op deze manier zien vallen.

Waarom zul je je afvragen zijn die dingen zo steil? Anders kunnen de boten er niet onderdoor.

Verder fietsend kom ik al snel in de Friese hoofdstad Leeuwarden aan. Hier snel een ommetje rond gereden en snel weer verder. Is niet mijn stad veel te druk en te onoverzichtelijk fietsen. Zo ga ik verder langs de Zwelte en de Sneekertrekvaart naar Sneek. Onderweg weer van een rustpunt gebruik gemaakt. Koffie, gevulde koek en een mars voor nog geen € 3,00. Even lekker op een bankje gezeten en nog een broodje uit de eigen voorraad gegeten. Zo kan ik er weer even tegen. Onderweg even met een paar fietsers staan te praten die uit IJlst komen het is een drukke bedoeling daar. Daar heb ik geen zin in vandaag. Ik besluit daarom om rechtstreeks naar Sneek te fietsen. Hoe nu verder? Camping opzoeken in Sneek, veel te vroeg, verder fietsen dus. In Langweer vind ik het genoeg voor vandaag en ga eerst boodschappen doen bij de plaatselijke super. Nog 200 meter en ik ben op de camping van vandaag. Met dat verder fietsen in Sneek kom ik toch op een hele nette dagafstand uit vandaag. Tafel en stoel te leen gekregen. Voor het avondeten wat broodjes op zitten eten, waaide weer heel stevig dus koken was geen optie en broodjes met vanalles wat zijn ook lekker. Heb plaatsje pal aan het water weer helemaal prima geregeld.

Minicamping Friesland Langweer. € 17,50

www.minicampingfriesland.nl 

Dagafstand 85 km.

Zaterdag 27 Mei 2023;

Wat een bibberweer vannacht. 4 graden dus fleecejack, lange broek en sokken aan in de slaapzak. Heb gisteren in Sneek bij de Action toch maar een luchtbedje erbij gekocht zo kan ik per nacht een beetje afwisselen met het slaapmatje wat ik heb. Mijn rugje wil niet echt dus een paar pijnstillers ingenomen. Om half acht snel heel het spul ingepakt, snel een paar broodjes gegeten en om 9 uur.....

Trappen met die Hap!!!!

Via Finkeburen, Follega gaat het naar Lemmer. Maar eerst in Sint Nicolaasga eerst aan de koffie met gebak. Helemaal lekker iets met een heel groot stuk bosbessentaart. Daar moet ik wel een tijdje op kunnen fietsen. Onderweg trek ik de fleecejack ook maar uit, word best lekker weer. Na Lemmer fiets ik over de Hopweg naar het Kuinderbos. Lekker op het gemak meters maken. Het weer word ook steeds beter het zonnetje schijnt volop. Zo kom ik uit in het hele mooie Blokzijl, weer zo'n schilderachtig stadje met een heel mooi centrum aan de haven. Ik heb nog ergens een gevulde koek in mijn stuurtas, die eerst maar eens opeten. Even op een bankje gezeten en wat fris erbij gedronken en ik kan weer verder. Alleen niet zonder eerst mijn lange broek en windjack uit te trekken, worden de beentjes ook een beetje bruin.

Sint Jansklooster, Heetveld en Zwartsluis rollen onder de wielen door. Het is nog maar een klein stukje naar Hasselt, mijn bestemming voor vandaag. Daar bij de Jumbo boodschappen gedaan. Ga ik naar de camping bij de jachthaven of rijd ik nog een kilometertje of 4 door over de Zwolse Dijk naar de volgende camping. Dat dus maar gedaan het is ook nog redelijk vroeg dus kan makkelijk. Ondertussen is het jawel 20 graden. Avondhap weer broodjes met vanalles wat onderhand echt op moet. Voor de eerste keer mijn Helinox stoeltje moeten gebruiken, niks geen voorzieningen of stoel te leen jammer. En wat denk je met dat lage ding, daar donder ik dus met stoel en al achterover omdat de pootjes de grond in zakken. Iedereen lachen een hoop lol weer.

Camping Zwolse Dijk Hasselt. € 13,00

www.zwolsedijk.nl 

Dagafstand 70 km.

Zondag 28 Mei 2023;

Laat wakker na 8 uur opschieten dus. De tent is lekker droog dus inpakken gaat weer heel rap vandaag. Na wat voor het ontbijt uit de tassen gegrabbeld en een kop koffie die ik van de overburen kreeg, word het tijd om te vertrekken. Dus om half 10.....

Trappen met die Hap!!!!

Steeds verder richting het Zuiden, richting huis. Maar eerst moet ik nog best wel een paar dagen heel flink mijn best gaan doen om daar te komen. Vanuit de camping weer de Zwolse Dijk op richting Hanzestad Zwolle. Mooi oud centrum om eens te bekijken. Na Zwolle volg ik de IJsselroute maar dan voor het grootste deel aan de andere kant als ik dat een paar jaar geleden gedaan heb. Daarvoor moet ik bij Wijhe met het veerpontje oversteken in de richting van Veesen en Deventer. Persoonlijk vind ik dit een mooier stuk om te fietsen. Langs Welsum, Terwolde en Steenenkamer gaat het langs de IJssel weer verder naar Deventer. Zo volgt nog een heel mooi stuk langs de IJssel waar het best wel druk is met fietsers en wandelaars, uitkijken en oppassen dus. 

 

Net voor Voorst ga ik rechtsaf de Veluwe op. Langs Klein Amsterdam en de Voorsterweg kom ik uit in Loenen. Hier stuit ik op een groot probleem de supermarkt is....dicht. Eerst maar even naar de camping gereden of die überhaupt nog een plaatsje voor me hebben en eventjes 8 kilometer op en neer gereden naar Eerbeek voor de boodschappen. Probleem ook weer opgelost. Kan ik morgen zonder moeilijke toestanden de route weer oppikken. De camping ligt echt midden in de rimboe, je komt er door een kiezelpad 800 meter door het bos te volgen. Sta pal tegen het woonhuis aan, zeg maar een echt noodplekje. Maar wel lekker uit de wind met een tafel en een bank erbij om op te zitten en te kunnen koken. Wat ik dus ook ga doen vanavond. Avondhap Rijst, Rundersteaks en groenten. Kan slechter toch. Naar het toilet is een beetje ver maar daar pak ik lekker makkelijk de fiets voor. Zoals jullie ondertussen wel weten, lopen is niet mijn ding.

Camping Reeendal Loenen. € 13,50

www.reeendal.nl 

Dagafstand 89 km.

 

Maandag 29 Mei 2023;

Wat een mooie camping, wat een mooi plekje! Geslapen als een os, toen ik wakker werd had ik pas in de gaten dat het vannacht weer best frisjes was. Last van koude voeten. Kamp Johnnyontour weer in de tassen gepakt, een paar broodjes voor het ontbijt en om 9 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Door het Loenense Bos over de Ramenberg heuveltje op en af naar het Deelerwoud langs vliegveld Deelen. Het rustpunt wat ik onderweg tegenkom is nog dicht, nog geen koffie drinken dus. Een heel smerig stuk kiezelweg door bos en heide gevolgd, niet fijn maar wel heel mooi fietsen.

 

Zo sta ik zomaar opeens in Schaarsbergen. Heb een paar jaar geleden hier ook eens rond gefietst, blijft altijd mooi fietsen. In Oosterbeek aan de lunch. Koffie met een hele grote dubbele tosti. Heb ik dat alvast gehad. In dit hotel zijn aan het einde van de tweede wereldoorlog door de dochter van de hotellier heel veel gewonde soldaten verzorgd tijdens de slag om Arnhem.

                                                                                        Zo weten we dat ook weer.

Onderweg kom je ook veel herinneringsmonumenten tegen die je terug doen denken aan wat er gebeurd is in die nare jaren. Langs Doorwerth, Renkum, Heelsum en Wageningen onder langs de Grebbeberg over de Rijndijk, gaat weer helemaal lekker zo.

                                                             Snel kom ik bij het veerpontje in de richting van Opheusden.

Van hieruit is het nog maar een klein stukje naar het voet/fietsveer naar Druten. Vaart in deze tijd alleen op zon- en feestdagen. En Het is er erg druk vandaag. In Druten boodschappen gedaan bij de Plus en over de dijk langs de Drutense Waarden naar de Molenstraat in Boven Leeuwen richting de camping gereden. Ik kom op heel bekend terrein vandaag. Om drie uur zit ik hier aan een wel verdiend biertje. Gezellig even zitten kletsen met de eigenaars van de camping. Het badhok opgezocht en wat zweet van me af gewassen en ik ben klaar voor de avond. 

Camping den Hoogen Berg Boven Leeuwen. € 17,00

www.campingdenhoogenberg.nl 

Dagafstand 64 km.

 

Dinsdag 30 Mei 2023;

Een bewolkt begin van de dag. Zonnetje laat zich nog niet zien. Eerst maar een bak echte koffie om wakker te worden. En dan geloof het of niet heb ik om 9 uur alles al ingepakt en ben ik klaar om te ontbijten. Dat is me hier nog nooit gelukt hier. Ik ben hier meestal ruim een uur later klaar.

Verse broodjes uit de oven met vanalles en nog wat erop en koffie erbij. Zo ik ben om half 10 echt helemaal klaar, dus....

Trappen met die Hap!!!!

Laatste dag van deze reis, vanavond lekker weer thuis. Maar eerst nog een stukje fietsen anders gaat em dat niet worden. 

Zwemmen in en over de Maas is nog steeds niet mijn ding.

Dus eerst naar Appeltern om hier de veerpont naar Megen te pakken. Ik weet dat dit meestal als ik van deze kant kom het laatste veerbootje is wat ik moet hebben om richting huis te gaan. Langs Megen fiets ik verder naar Haren. Hier even wat uitgeprobeerd door anders te fietsen, toch maar snel omgedraaid, niet handig. Ik fiets de verkeerde kant op richting Lith en daar ben ik vorige week nog geweest op de heenweg van deze reis richting Friesland. Het kan volgens mij niet de bedoeling zijn dat ik deze reis twee keer na elkaar ga fietsen. Vinden ze thuis ook geen goed plan denk ik.

Na Haren en Berghem door gereden te hebben gaat ik over de Voorste Heide en de Munse Heide naar Nistelrode. Dan richting Vorstenbosch. Hier is het kermis dus moet ik een stukje omrijden. Het slechte fietspad langs Vorstenbosch naar Veghel ligt er ook nog steeds, word eens tijd dat ze hier iets aan gaan doen. Het is wel een heel mooi stuk om langs te fietsen. 

Door het industriegebied van Veghel loopt een heel mooi fietspad waar je bijna niet merkt dat je over een industrieterrein aan het fietsen bent. Zo sta ik vrij snel via het dorpje Eerde aan de andere kant van Veghel aan de A50. Na deze een stuk gevolgd te hebben sla ik rechtsaf Sint Oedenrode in. Heb honger en ik weet hier een goede cafetaria. Lekker frietjes met een gehaktbal gegeten. Buikje bolrond, moet nu wel genoeg brandstof binnen hebben om thuis te komen denk ik. Zo gaat het verder door Nijnsel en langs de A50 rechtdoor door Son & Breugel naar Eindhoven. Binnenkomend in Eindhoven zijn ze richting het centrum vanalles aan de weg aan het veranderen. De omleidingen voor fietsers zijn slecht aangegeven en ronduit gevaarlijk op bepaalde punten. Zeker als het zoals nu best wel druk is. Langs de Kennedylaan richting het centrum gefietst. Op de kruising van de OL Vrouwenstraat de weg lopend overgestoken en een stukje tegen het verkeer in gefietst om weer op de goede weg te komen. Na nog een mooi lusje langs de Dommel, het Centrum, het Stadswandelpark en het Prehistorisch Dorp kom ik iets over drieën thuis aan. Casa Camelia.

Dagafstand 72 km.

 

Over deze reis in het kort; 

 

Aantal dagen onderweg 9 dagen.

Totale afstand van deze reis 727 km. 

Dagafstand ruim 80 km. per dag.

8 overnachtingen. 7 in mijn eigen tentje 1 keer in een heel luxe Safaritent.

Alle overnachtingen gemaakt op een camping. Tevoren niets gereserveerd.

Over het weer of geen weer. Weer was goed, geen regen gehad. Alleen was het veel te koud voor de tijd van het jaar.

 

Over de Himiway Cruiser;

Geen gekke dingen, fijne fiets om mee onderweg te zijn!