Ik was zomaar eens aan het rommelen om een mooie route te vinden die mij van Neuss aan de Rijn in Duitsland naar en in ieders geval Venlo zou kunnen brengen. Leek mij een leuk idee om buiten de al bekendere routes en eventueel zelf ontworpen routes te kijken of er in het verleden zoiets geweest is. Natuurlijk heb ik weer iets gevonden!

 

De Nordkanal Route/ De Noordervaart route.

 

Ondanks dat deze route de Fietsroute van het jaar was in 2009 in Noordrijn-Westfalen kent bijna niemand deze route. De bewegwijzering is dan ook bijna geheel verdwenen. Er was nog een routeboekje uit 2009 van te bestellen bij de fietsvakantiewinkel, welk ik als informatie gebruikt heb. Voor de GPX tracks kun je terecht op route.nl fietsroute 779618 fietsallee langs de Noordervaart.

Een stukje Geschiedenis.

De Noordervaart was bedoeld als een onderdeel van het Grand Canal du Nord. Ooit bedacht door Napoleon Bonaparte in het jaar 1802. In 1804 reist Napoleon naar de Niederhein om in Neuss ter plaatse te bekijken waar het kanaal bij de Rijn moet beginnen. In de lente van 1806 valt de beslissing hierover. Het idee was om met dit kanaal de handelssteden Neuss, Venlo en Antwerpen via de Rijn en de Maas met elkaar te verbinden. Het kanaal is nooit volledig aangelegd, bepaalde stukken wel. 

 

De route is ongeveer 100 km. lang en begint in Nederweert. Hier komen de Zuid Willemsvaart, het kanaal Wessem Nederweert en de Noordervaart samen. De tocht eindigt in Neuss aan de Rijn in Duitsland. Je passeert onderweg o.a. de plaatsen Meijel, Helden, Maasbree en Venlo in Nederland  en de plaatsen Straelen, Nettetal, Grefrath, Viersen, Mönchengladbach, Willich, Korsenbroich en Kaarst in Duitsland om vervolgens via Neuss naar het Rheinpark gelegen aan de Rijn te fietsen. Andersom fietsen en beginnen in Neuss kan natuurlijk ook.

 

Als verbindingsroute;

In Venlo sluit de route o.a. aan op de Maasroute en de Ronde van Nederland, welke ongeveer de Nordkanal/Noordervaart route volgt via Nederweert naar Eindhoven.

Je kunt de route ook prima gebruiken om aansluitend aan LF 13, de Schelde Rheinroute van Vlissingen naar Venlo, door te fietsen over de Nordkanal/Noordervaart route als verbinding van de Maas bij Venlo naar de Rijn of andersom als verbinding van de Rijn bij Neuss naar de Maas bij Venlo.

Onderweg is genoeg te zien, te beleven en te doen. De bedoeling is om deze route nieuw leven in te blazen en vanaf 2022 moet de route weer up to date zijn. Tot het zover is hoop ik dat jullie op deze pagina genoeg informatie en inspiratie gekregen hebben om deze route te gaan fietsen!

Houd rekening in de planning voor eventuele overnachtingen dat er in het Duitse gedeelte geen campings in de buurt van de route te vinden zijn. Ik heb er wel een kunnen vinden in Herongen, net over de grens bij Venlo. Een hotelletje of gasthof met bijbehorende gastromische verrassingen moet volgens mij geen enkel probleem zijn. 

Veel fietsplezier!!!!!!

Voor meer info over deze route

info@johnnyontour.nl