De bedoeling dit jaar is om vanaf huis met de trein naar Bregenz in Oostenrijk te reizen. Vanaf daar ga ik de Rhein Radweg volgen in de richting van Dormagen en vandaar weer richting huis.

Ben druk bezig geweest met routes aan te passen naar fietsbare dagafstanden en heb gezocht naar campings, hotels en jeugdherbergen voor de overnachtingen onderweg. Kamperen op een camping heeft altijd mijn voorkeur gehad dus dat ga ik nu ook zoveel mogelijk proberen te doen.

De treinreis heb ik geboekt bij de treinreiswinkel. Die hebben dat perfect in elkaar geknutseld voor me zoals ik op het eerste gezicht zien kan. Het is natuurlijk mijn eerste treinreis dus even afwachten hoe het allemaal gaat lopen.

19 Juli 2018. dag 1.

Vertrek om 7.45 uur vanaf Eindhoven station. Zoals gewoonlijk ben ik weer eens veel te vroeg. Effe staan te buurten op het station en hop de trein in. In Venlo hetzelfde ritueel lekker makkelijk met de lift. Maar dan in Düsseldorf wat een ellende! Fiets past met veel kunst en vliegwerk net in de lift. De truc tassen eraf halen en erop zetten moet twee keer gedaan worden. Dan de fiets met voorwiel de lucht in tillen, bagage in de lift smijten enz. Sta ik eindelijk op het goede perron gaat de liftdeur dicht. Effe rugje er tegenaan, kon ik niet gebruiken, wat denk je....ging de deur helemaal niet meer open of dicht. Probleem opgelost was op die manier makkelijk uit de lift stappen.  Alleen die veldmaarschalk van de Deutsche Bundesbahn was hier minder gelukkig mee, niet mijn maar zijn probleem. Ik had hem nog om hulp gevraagd wat hij weigerde en hij stond me nog uit te lachen ook toen ik zo met mijn fiets stond te klooien.

Ik ben blij dat ik vandaag voldoende eten en drinken mee heb. De Treinreiswinkel heeft het prachtig gepland allemaal maar tijdens het overstappen iets gaan eten of drinken is er niet bij als je alleen bent. De overstaptijd is eenvoudig tekort en waar laat je je fiets? Zo gaat de dag voorbij en besluit ik in Lindau uit te stappen en op zoek te gaan naar een camping. Daar aangekomen tentje bouwen wat eten en drinken en bijkomen van de hectische dag, want dat was het best wel.

Camping Strandbad Lindau. Dagafstand fiets 10 km. trein 720 km.

20 Juli 2018. dag 2 eerste fietsdag.

Vroeg broodjes halen betekend ook vroeg weg. Om kwart over zeven broodjes ophalen in de camping winkel met koffie. Vandaag staat de route langs de bodensee op het programma. Wat een feest. Elke minuut is hier weer anders en de hele dag zicht op het meer. Ook het fantastische weer helpt hier natuurlijk enorm mee.

Route Lindau Bregenz Fussach Rheineck Alterrhein Rorsach Arbon Salmsach Romanshorn Kesswill Seedorf Kreutzlingen

Via Bregenz naar Arbon. Onderweg langs de flappentap om Zwitserse franken te halen, aan de Euro doen ze hier niet. Onderweg teveel om te zien en heel druk opletten dus. In Arbon langs het Sauer museum gereden, jammer genoeg was het gesloten. Sauer is een vrij onbekend vrachtauto merk wat in Zwitserland vrachtauto's bouwde tot het bedrijf jaren geleden ter ziele gegaan is.

Het word ondertussen echt warm, dat beloofd wat voor de komende tijd. Om 12 uur koffie gezet en broodjes met kaas en worst voor de lunch. Boodschappen doen probeer ik met die Zwitserse prijzen nog even uit te stellen. Onderweg vanalles te bezoeken en te bekijken dus de laatste kilometers schieten niet echt op. Wel heel erg interessant allemaal. Maar toch Kreutzlingen, mijn bestemming voor vandaag,  komt al vroeg in zicht dus ben ik om half 2 al op de camping. De receptie gaat pas om half 3 open dus even uurtje wachten op een bankje in de schaduw. Hier ook Merian uit Luzern getroffen. Toen de tent opgebouwd was zijn we een uurtje in de bodensee gaan liggen om af te koelen. Samen met haar heb ik 's avonds ook gegeten in het restaurant van de camping. Onder de klanken van een dixie band werd het best nog gezellig en laat.

Camping Fischerhaus Kreutzlingen. Dagafstand 72 km.

21 Juli 2018. dag 3.

Route Kreutzlingen Gottlieben Ermatingen Berlingen Steckborn Mammern Stein am Rhein Hemmishofen Gailingen Diessenhofen Langwiesen Schaffhausen.

Tik tik, drup drup regen op de tent! Lekker begin van de dag. Even gewacht en het is droog. Inpakken, broodjes halen afscheid nemen van Merian en wegwezen. Na een beetje door Kreutzlingen gefietst te hebben zit ik weer op de route. Eerst maar eens koffie en een mars voor ergste honger. Gaat voor geen meter vandaag, hoofdpijn. Denk gisteren iets te enthousiast aan de borrels gezeten, hihihaha. Heuveltje op heuveltje af en om elf uur is de hoofdpijn over. Trappen met die hap en nu schiet het wel op. In Stein am Rhein aan de koffie met apfelstrudel. Hier ook eens het oude centrum van het stadje fietsend bekeken.

Meteen maar de planning voor vandaag wat aangepast want met die heuveltjes en die hitte is het allemaal best wel pittig. En ik ben geen wedstrijd aan het rijden maar lekker op vakantie. Door naar Hemmishofen. In het routeboekje staat een steile helling aan gegeven en steil was ie. Over een gravelpad puffend en steunend fietsend naar boven. Boven word je wel weer beloond, dit keer met een hele mooie afdaling naar Gailingen. Hier de rijn overgestoken over een houten brug naar Diessenhofen.

Ook weer een hele mooie plaats. Hierna een stuk van route 60 gevolgd omdat de camping van Schaffhausen op de andere Rijnoever ligt. Dit was daarom makkelijker om zo te fietsen. Het laatste stuk tot aan de camping door een mooi stuk natuurgebied gereden wat ik anders gemist had. Camping best wel heel oké alleen muchos frankos oftewel gewoon erg duur.

Wel lekker gegeten. Van die hele grote worsten van de grill met gebakken aardappeltjes en sla. En dat was qua prijs 18 Zwitserse franken dan weer niet heel erg duur. Heb de planning onderweg al aangepast. Eerst onderweg alleen voor vandaag maar nu ook voor de rest van de reis. Ik heb daarom besloten om morgen langs de Duitse kant de route te vervolgen om morgen aan de Duitse kant een camping op te zoeken en eventueel boodschappen te gaan doen. Heb vandaag ook het eerste Bikeline boekje weggefietst. Door de dagplanning aan te passen zit er voorlopig geen rustdag in en volgens de weer app word het per dag alleen nog maar warmer. Heb 's nachts nog niet een keer de flappen van de binnentent dicht gehad. Het enige nadeel hiervan is dat je word opgevreten door de muggen en ander vrij vliegend wild.

Camping Rheinwiesen Feuertalen Schaffhausen. Dagafstand 53 km.

22 Juli 2018. Dag 4.

Route Feuertalen Schaffhausen Rheinfall Nohi Altenburg Jestetten Lottstetten Wastenkingen Herdern Hohentengen Lienheim Reckingen Kadelburg Ettikon Waldshut-Tiengen

Gisterenavond en vannacht wat regen gehad maar afkoelen doet het echt niet. En het was zo weinig dat je er ook niet nat van werd. Ik sta op een mooie plek ongeveer 50 meter van de Rijn vandaan dus vanmorgen effe plonzen in de Rijn voordat ik vertrek. Lekker opgefrist op weg er wacht me weer een lange bloedhete dag. Eerst maar eens koffie drinken en een broodje eten bij een tankstation met een Imbiss en dan maar eens bij de Rheinfall gaan kijken. In een woord fantastisch! Wat is het mooi om te zien hoe de Rijn hier een sprong naar beneden maakt. Wel erg druk want er is een hele mensenmassa op de been om dit fenomeen ook te gaan bekijken.

Na het nodige klim en klauterwerk zit ik weer op de route. Het houd niet op vandaag. Zo de hele dag een beetje doorgeworsteld. De plaatsen Jestetten en Hohentengen zijn ook een bezoekje meer dan waard dus heb ik hier op mijn gemakje ook wat rondgekeken. Ik volg vandaag de route langs de Duitse kant en zal dit blijven doen tot voorbij Basel. Dit schijnt de makkelijkste kant van de route te zijn, aan de Zwitserse kant schijnt het nog bergachtiger te zijn.

Na nog een keer verkeerd gereden te zijn kom ik toch in de buurt van Waldshut-Tiengen mijn bestemming van vandaag. Na alles weer opgebouwd te hebben en onder de douche geweest te zijn in een poep chic sanitair gebouw is het etenstijd. Gewoon simpel friet met worst en groenten. Na nog een paar lekkere biertjes en wat gepraat te hebben met wat medereizigers en mijn buurman is het alweer bedtijd geworden. Mijn buurman is onderweg op een zelfgebouwde E-bike met een voor- en achterwiel motor waar een aanhanger in de vorm van een groot vat achter hangt maar daarover in een van de komende dagen meer. Leuke vent lijkt een beetje op de papa van Pipi Langkous.

Camping Rheinperle Waldshut-Tiengen. Dagafstand 58 km.

23 Juli 2018. Dag 5.

Route Waldshut Dogern Allbruck Luttingen Laufenburg Murg Bad Sackingen Wallbach Brennet Schworstadt Rietmatt Rheinfelden Grenzach Wijhlen Basel Hunnigue.

Vannacht weer wat regen gehad, koelt nog steeds niet af. Om 9 uur op de fiets richting Basel. Vandaar uit even kijken. Nog steeds ondanks de beschrijving in het Bikeline boekje wat iets heel anders zegt stevig klimmen en dalen. Blijf vandaag ook weer aan de Duitse kant van de Rijn fietsen. Denk een goede keuze. Je rijd anders aan de Zwitserse kant naar het schijnt alleen maar door een uitgestrekt industrie gebied naar Basel.

In Lauterburg na een heel stuk over fietspaden en grindpaden langs de Rijn koffiepauze met een broodje bij het plaatselijke zwembad. Zo word het een laat ontbijtje vandaag over een uurtje eens kijken of ik nog meer honger heb of nog krijg. Het pad volg ik nog een stukje en moet dan toch echt linksaf de berg op om in het centrum te komen. Fietsen ging echt niet dus ben ik maar gaan lopen. Bij een Turkse supermarkt yoghurt en druiven met een brood gekocht. Worst en kaas heb ik nog en dat moet onderhand ook op. Begint met die hitte een beetje klef te worden. Door het mooie centrum van het stadje verder bergop naar Bad Sackingen en dit onderweg ergens zittend in de schaduw dit allemaal opgegeten.

In Wallbach staat er een hele grote vrachtauto voor het routebordje dus word ik getrakteerd op een mooi niet gepland ommetje door de omgeving. Bij de goede afslag sla ik linksaf en rijd ik over een mooi pad pal langs de Rijn richting Schworstadt en Rheinfelden. Hier er even over nagedacht over de te kiezen route. Steek ik de Rijn over naar Augst om daar de camping op te zoeken en morgen naar Basel te rijden of blijf ik aan de Duitse kant fietsen ook richting Basel maar dan vandaag al.

Ik blijf aan de Duitse kant besluit ik. Achteraf een goede keuze hoorde ik van iemand die bij deze camping verder gereden is. In Basel verdwaal ik omdat ik geen route bordjes gevonden kan krijgen en de Garmin ook zegt zoek het maar uit. Maar wat vragen en logisch nadenken en dan komt dat ook weer goed. Onderweg van de laatste Zwitserse franken nog wat biertjes gekocht en over de 3 landenbrug sta ik in Hunnigue bij de camping waar ik vandaag heen wilde fietsen. Simpele camping met alles wat je nodig hebt. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. (camping is opgeheven, zie pagina campings onderweg)Ik kom hier ook weer mijn buurman met die zelfgebouwde E-bike van gisteren tegen en nog een paar mannen die onderweg zijn naar Italië. Ik heb nog ergens een blik chili concarne van thuis meegenomen in de tas zitten, met brood smaakt dit als avondmaal met een paar biertjes erbij helemaal prima. Na de afwas en een klein wedstrijdje bier drinken en sterke verhalen over wat we onderweg allemaal meegemaakt hebben is ook deze dag weer voorbij.

Camping Au Port Hunnigue. Dagafstand 72 km.

24 Juli 2018. Dag 6.

Route Hunningue Rosenau Kemps Homburg Bantzenheim Blodesheim Fessenheim Obersarsheim Neuf-Brisach.

Vandaag een hele saaie route door het Franse land. Weer giga heet! Wel apart dat de route langs allerlei kanalen door het akkerland loopt. Even moeite met het vinden van de juiste route. In dit gebied is het Franse leger aan het oefenen. Die soldaten hebben zo'n beetje, ik denk van de honger, de supermarkt in Kemps geplunderd. Ik heb de rest gekocht want ik had ook honger. Voor de vitamientjes pruimen en bananen, wat kaas en worst, brood en melk.

Verder langs de akkers en nog een stuk langs het kanaal dan gaat het echt de binnenlanden in. Voor de lunch na lang zoeken een plekje in de schaduw gevonden met een watertap met drinkwater om de drinkflessen te vullen, was nodig ook. Met mijn hoofd even lekker in de grote bak water die er onder stond gedoken om even af te koelen en het stof van mijn hoofd te spoelen. De boeren hier hebben ook echt last van het warme weer en sproeien de akkers met van die hele grote sproeiers die dwars over de te volgen weggetjes gaan. Het water halen ze met lange slangen uit de nabij gelegen kanalen waar nog water genoeg in staat. De eerste keer een nat pak, de volgende keer de truc ontdekt, gewoon effe wachten en je kunt droog verder.

Dorpje na dorpje schiet zo onder de wielen door en ik maar zweten en drinken. In Neuf-Brisach aangekomen passeer ik de Lidl. Makkelijk voor straks als ik hier inderdaad op de camping ga staan. Ben het ondertussen met die warmte knap zat dus zoek ik hier de camping op. Kom onderweg nog een Engelsman tegen die hier ook over stond te twijfelen. De volgende camping is nog een kleine 30 kilometer verder. Later zie ik hem op de camping terug. Op de camping kan ik de stroomkabel voor de luchtbedpomp alleen bij de receptie aansluiten, geen stroom op het tentenveld of er in de buurt aanwezig. Dit is de eerste keer dat dit moeilijk was. Even terug gefietst naar de Lidl voor de boodschappen. Vanavond zelf potje koken. Twee grote steaks met champignons, paprika, ui en brood. Bij de receptie nog een paar koude biertjes gehaald. Ondertussen is de Engelsman die ik eerder tegenkwam ook aangekomen. We hebben samen zitten eten en nog een gezellige avond gehad.

Camping Vauban Neuf Brisach. Dagafstand 65 km.

25 Juli 2018. Dag 7.

Route Neuf-Brisach Marckholsheim Bindernheim Boofzheim Gerstheim Kraft Plobsheim Eschau Illkirch Straatsburg La Wantzenau Gambsheim

Weer bloed en bloedheet. Gelukkig rijd ik vandaag bijna alleen maar in de schaduw richting Straatsburg langs een zijkanaal dat parallel langs de Rijn loopt. Die heb ik vandaag dan ook weinig gezien. Heerlijk na de afgelopen dagen alleen maar in de volle zon gefietst te hebben. Vroeger is het grootste gedeelte van dit gebied Duits grond gebied geweest. Over het algemeen spreekt men hier naast Frans redelijk veel Duits en de plaatsnamen zijn ook overwegend Duits genaamd. Links langs het kanaal met elke keer weer een ander uitzicht over dit toch wel heel mooie stuk van Frankrijk en zo plat als een dubbeltje. Maar wel een stevig windje tegen. In Straatsburg effe plan de campagne gemaakt. en de keuze gemaakt om nog een stuk door te fietsen naar Gambsheim. Hier moet ook een camping zijn.

Wat is Straatsburg een drukke stad zeg. Zeker als je al dagen door de binnenlanden en half verlaten dorpjes aan het rijden bent geweest. Aan de Rijn staan te genieten van het uitzicht en toch ook van de drukte die hier heerst. Langs de Rijn de stad weer uit en onderweg een Cola met citroen gedronken bij een of andere abdij. De rook komt intussen van mijn helm af, wat een hitte zeg, dik 40 graden...pfft.

In La Wantzenau inkopen gedaan en snel naar Gambsheim waar de camping aan een zwemplas ligt. Bij de receptie wat ijskoude biertjes meegenomen en het bier wat ik in de supermarkt gekocht heb in een plastic zak in het water van het zwemmeer gehangen. Je moet iets verzinnen om het bier op drinkbare temperatuur te krijgen. De tent bouw ik pas op als het wat later is. Is het misschien wat koeler. Ga eerst aan het koude bier en een beetje bijkomen van vandaag. Heb een mooi plekje onder de bomen gekregen dus morgenvroeg brand ik waarschijnlijk niet om 6 uur mijn tentje uit. Vanavond eet ik een beetje soep met brood en kaas. Kan prima en voor bij de strandtent, waar ik heen moet fietsen omdat het best wel ver is, is alleen vette friet te krijgen en daar heb ik vandaag echt geen zin in. Zo is deze warme onverwacht langere fietsdag ook weer voorbij.

Camping Muncipal Gambsheim. Dagafstand 95 km.

26 Juli 2018. Dag 8.

Route Gambsheim Herlisheim Drussenheim Nantzenheim Roeschwoog Beinheim Selz Mothern Lauterbourg.

Vanmorgen eerst koffie en dan nog een keer van een vriendelijke Duitser ja ze bestaan nog. Eerst in Gambsheim bij een fietsenmaker het Brookszadel op laten spannen. Ik slimmerik ben dat speciale sleuteltje vergeten. Vriendelijke Fransoos die ook Duits kon en wilde spreken iets wat nog al eens een probleem is met die Fransen. Om half elf verlaat ontbijtje bij een bakker. Baguette met kaas ham en sla en een grote mok koffie. Buikje rond en trappen met die hap. Weer bloedheet vandaag, ik fiets al dagen in een gewoon T-shirt zonder mouwen rond dan is het nog enigszins te doen.

Blij dat ik gisteren doorgefietst ben naar Gambsheim is het betreft afstand vandaag iets makkelijker te doen. Ik donder van de hitte bijna spontaan van mijn fiets! Iedereen die ik spreek onderweg heeft er gelukkig ook last van, zo ben ik in ieders geval niet de enige die wat te mekkeren heeft. De route vandaag is niet spectaculair zeg maar gerust saai. Alsmaar rechtdoor langs de Rijn en de zijkanalen. Dit verdient betreft de route zeker geen schoonheidsprijs. Voor een uitstapje naar een dorpje moet je toch echt van de route af en meestal is er in zo'n half verlaten dorpje niks te beleven en boodschappen doen of koffie drinken gaat daar simpelweg niet omdat er geen winkels of cafés meer zijn die ook nog open zijn. Net voor Lauterburg word je ook nog een paar kilometer over een industrie terrein gestuurd wat ook niet echt leuk is om te fietsen. Kan kennelijk niet anders.

In Lauterburg nog even wat rondgereden om een supermarkt gevonden te krijgen. Wat denk je stadje doorgefietst, wat wel weer heel mooi was, dan steil bergop jullie snappen het wel weer. Boodschappen gedaan, de laatste keer in Frankrijk deze reis. Aangekomen op de camping eerst tentje bouwen en wat verder elke dag moet gebeuren. Wilde ook stroom om alle apparaten weer eens goed op te laden maar dit koste dik vijf euro. Dat ga ik dus niet doen. Tot mijn verbazing werkt de stroompaal bij de tent gewoon dus ik heb gratis stroom. Hoef ik niet een paar uur bij het toiletgebouw te gaan zitten om alles in de gaten te houden. Dat scheelt weer. Nog een biertje bij de tent gedronken en dan zwemmen. Ze hebben hier een prachtige zwemplas liggen waar vanalles te beleven valt. Lijkt wel of de hele omgeving hier aan het zwemmen is. Ik dat water in begint het spontaan te borrelen zo warm heb ik het.

Heb voor in de bar/restaria gegeten, iets met een hamburger die half rauw was met frietjes. De sla en tomaat moest je met een loep gaan zoeken voor de mayonaise moest je een euro extra betalen. Zo kwam de prijs uit op vijftien euro. Smaakte wel maar mijn favoriete avondhap is het niet. Het valt mij hier verder op dat al het personeel zo chagrijnig is als de pest, onvriendelijk doen tegen de gasten. Je eten word in een stuk aluminiumfolie op tafel gekwakt zonder bestek of servet en een biertje willen ze eigenlijk ook niet tappen. Als je wat vraagt die antwoorden en reacties niet normaal. Ze kijken je gewoon buiten. Stelletje horken hier heel jammer. Verder mooie camping voorzien van alle gemakken. De avond is nog best gezellig geworden maar wat stond de camping vol zeg. Met al dat geroezemoes en gesnurk van de mensen die al sliepen toch vroeg naar bed gegaan en vrijwel meteen in slaap gevallen.

Camping Bassin des Mouettes Lauterburg. Dagafstand 57 km.

27 Juli 2018. Dag 9.

Route Lauterburg Neuburg Maximiliaansau Worth Leimersheim Sondernheim Germersheim Mechtersheim Speyer Otterstadt Waldsee Altrip.

Ingepakt, sanitaire pitsstop ik denk van het eten van gisteren, heb normaal echt wel een maag van beton om negen uur vertrokken. Kreeg voor geen koffie toen ik erom vroeg terwijl die Fransozen dit wel aan het drinken waren. Weer een hoop gegrijns en gedoe, dit keer over de poortsleutel die ik niet nodig gehad heb en die ik nog moest inleveren. Ik dacht zak in de stront en heb die sleutel zo van een afstandje bij ze op tafel gemikt. Hier hedde um stelletje badmutsen. Ook bij mij zijn er grenzen en als ik nu geen Frans of eventueel Duits zou spreken en verstaan, wat ik dus wel doe, had ik niet verstaan wat ze zeiden. Maar nu wel!

Het was meer schelden wat ze deden en waarom ik weet het niet.

Wegwezen hier en trappen met die hap.

Vandaag ga ik Duitsland weer in. Via Neuburg naar Maximiliaansau. Weer een deel van de Bikeline boekjes weggefietst gaat wel heel lekker zo. In Worth word ik getrakteerd op een omleiding door het stadspark en een lekkere regenbui. Dus eerst maar even koffie en broodjes voor de lunch gehaald bij een Imbiss. Bij het station gekeken of ik niet een stuk met de trein ga doen i.v.m. de hitte maar dit toch maar niet gedaan. Doordat je door de stadsparken fietst merk of zie je eigenlijk niet dat je door een heel groot industrie gebied aan het fietsen bent. De weg naar Speyer loopt hoofdzakelijk langs Bundes Strassen met een vrijliggend goed te fietsen fietspad. In Speyer kom ik langs het techniek museum. Verder is het hier niet echt bijster interessant. Zo de hele dag lekker doorgefietst, heel veel over fietspaden die over de Rijndijken zijn aangelegd met op zijn tijd een drinkpauze. Want warm is het alweer eigenlijk niet te doen met rond de 35 graden en wind tegen. Rustig aan doen dus. In Waldsee drink ik nog een cola met citroen en fiets nog een stuk door omdat de camping hier privé bezit is van een camping vereniging en ik niet welkom ben. 

Na nog een kleine 20 kilometer kom ik aan in Altrip. Hier ben ik op de camping wel welkom. Deze ligt alweer aan een zwemmeer dus ik heb weer geluk. Prijs was met twaalf euro helemaal goed en twintig euro borg voor de sleutel van de poort is tegenwoordig ook normaal. Broodjes voor morgen zijn besteld. Koude biertjes hebben ze ook dus het kan niet meer fout gaan vandaag.

Denk ik.

Bij het opzetten van de tent breekt er een tentstok dus die moet ik ook nog even repareren. Heb reparatiesetje bij me dus geen probleem. Het tentje, de Vango Soul 2, gaat denk ik na een jaar intensief gebruik na deze reis de vuilnisbak in. Was niet al te duur maar ik had er meer van verwacht jammer.

Ik ga mijn dagboek schrijven en eten bij de strandtent aan het zwemmeer. Bradkartoffeln met Curryworst en sla. Met een paar ijskoude biertjes erbij is dit best wel vol te houden. Denk er nog even over om te gaan zwemmen maar ik loop terug naar de tent en pak op de camping een koude douche. Net als elke keer als ik dit doe was ik even de fietsbroek en mijn T-shirt met douchezeep en hang deze te drogen. Met deze temperaturen is het ook weer zo droog. Echt schoon word het niet maar het ruikt wel weer fris. Ik moet toch in de komende dagen eens ergens gaan wassen want veel echt schone kleren heb ik niet meer bij me. En om mijn blote kont te gaan fietsen dat ziet er ook niet uit.

Na nog een uurtje met de buren gekletst te hebben is het alweer knap donker dus bedtijd.

Camping Blaue Adria Altrip. Dagafstand 88 km.

 

28 Juli 2018. Dag 10.

Route Altrip Rheingoldheim Ludwigshafen Oggersheim Oppau Frankenthal Petersau Worms Rheindurkheim Hamm Steinworth Oppenheim.

Inpakken en wegwezen, bestelde broodjes ophalen en opeten met een grote bak koffie. De borg van de sleutel heb ik ondertussen ook weer terug gekregen en om half negen,

Trappen met die hap!!!!!

Het valt me nu pas op dat de camping in een heel mooi aangelegd park ligt. Gisteren niet zo opgelet omdat ik hier weer helemaal brak en gebroken aankwam fietsen.

Regendruppels, ja echt een stuk of 5 en waaien, natuurlijk wind tegen, niet normaal. In Rheingoldheim wat te roken en een nieuwe usb oplader gekocht. Dat ding van de Action heeft alweer de geest gegeven. Koste tien euro maar dan heb je ook wat. Kreeg nog een bak koffie aangeboden en ik kon hier ook even mijn telefoon en powerbank opladen zodat alles weer naar behoren werkt. De Garmin was nog vol dus na een tweede bak koffie ben ik maar eens op zoek gegaan naar een flappentap om wat euro's te gaan halen. Eens kijken wat de dag van vandaag me allemaal weer gaat brengen. Verder gaat het naar Ludwigshafen en Oggersheim.

Door mooie parken en bossen met goed berijdbare wegen.

In Ludwigshafen een tweede ontbijt met koffie en broodjes bockworst en dat al om tien uur. Heel gezond allemaal weer. Ludwigshafen kan als grote door mij bezochte Duitse stad ook weer van het lijstje. Is best wel een mooie stad om doorheen te fietsen. Mooier als Worms waar ik later op de route doorkom, wat een troosteloze bende. Het enige voordeel hier is dat ze een Mac Donalds hebben. Tijd voor de lunch. MacRib cola en een sanitaire stop. Vandaag is het wederom knalheet. Er zitten stukken in de route waar je helemaal geen schaduw hebt, afzien dus vandaag. De rook komt alweer van mijn helm. Drinken en blijven drinken, krijg er een waterpens van ondertussen. Verder naar Steinworth 60 km. weggetrapt. Pauze bij de plaatselijke jachthaven. Ik drink hier een cola met citroen en ga eens op mijn gemak het route boekje zitten bekijken voor een plaatsje voor de nacht.

In Oppenheim kom ik langs een camping, wat een pleurisbende zeg, snel weg hier. De volgende camping ligt pas in Mainz een kleine twintig kilometer verderop. Dat vind ik te gortig voor vandaag. Dan maar naar het centrum van het stadje op zoek naar een hotel. Steile heuveltjes moet ik op fietsen om hier te komen. De eigenaar van het hotel ziet me aan komen fietsen en zegt met een lach op zijn gezicht verruckte Hollander ein zimmer habe ich frei fur sie aber zuerst kriegst du ein bier. Kijk dat is dan wel weer heel lekker na een fietsdag als vandaag. Heb er gelijk nog een tweede en derde glas achteraan gekieperd zo'n dorst had ik. Ik krijg een mooie een persoons kamer met douche en toilet en eindelijk weer eens een normaal bed om in te slapen. Het uitzicht wat ik uit het raam heb over het plein is fantastisch mooi.

Morgenochtend hebben ze een ontbijt buffet dus dat komt helemaal goed. De fiets achterom op de afgesloten binnenplaats gezet en de tassen die ik nodig heb de trap op gezeuld en snel onder de douche. Er zijn nog wat vakantiefietsers meer te gast hier maar die heb ik eigenlijk helemaal niet gezien. Als avondeten een heerlijke hele grote schnitzel met frietjes sla en gemengde groenten. Dagboek bijgewerkt op het terras en nog wat gedronken en op tijd mijn bedje opgezocht.

Hotel Gold 'ne Krone Oppenheim. Dagafstand 78 km.  

 

29 Juli 2018.Dag 11.

Vannacht geslapen als een roosje. Om zes uur wakker door de opgaande zon die door het raam op mijn panneke knalde. Het belooft weer wat voor de komende dag. Wil niet zover fietsen vandaag we zullen zien. Effe naar beneden een sigaretje roken, ik weet het niet gezond maar wel lekker. Nog even op bed liggen doezelen, alles inpakken en om half acht ontbijten. Broodje, eitje, ham, kaas, jam, sap, koffie het kon niet op. Top ontbijt. Om negen uur,

Trappen met die hap!!!!

Route Oppenheim Nierstein Mainz Wiesbaden Eltville Hattenheim Winkel-Oestrich Geisenheim Frei-Weinheim Kempten Bingen.

Bergaf het stadje uit om weer lekker langs de Rijn naar Mainz te fietsen. Op de hellingen links van mij glooiende wijngaarden en af en toe een kasteel. Bootjes varen er ook weer genoeg op de Rijn, ik vermaak me prima zo. In Mainz gisteren groot feest geweest wat ook wel te merken is. Overal troep en glas op de weg, goed uitkijken dus. Bij het station het Bikeline boekje nummer 2 weggefietst op naar boekje nummer 3 van Mainz naar Duisburg! Ik rijd dit gedeelte van de route tot aan Sturzelberg net voor Düsseldorf en sla dan linksaf richting huis. Maar zover zijn we nog niet helemaal. Even een snelle lunch bij het station en dan verder. Ga ik links langs de Rijn door Mainz of rechts de Rijn volgen. Ik heb gelezen dat de route links door Mainz weleens een puzzeltocht zou kunnen worden dus kies ik voor de rechtse kant van de route. Om hier te komen moet ik het centrum weer uit om over de mooie oude brug die hier ligt de route te kunnen vervolgen. Niet helemaal duidelijk hoe op de route te komen dus ga ik een beetje door een park zwerven en kom bij een afsluiting met een omleiding te staan. Zat ik toch goed maar moet nu weer een heel stuk terug om op de omleidingsroute te komen.

Wel heel mooi fietsen op deze manier. Onderweg kom ik via Wiesbaden aan in Winkel-Oestrich. Hier staat een oude havenkraan en kun je zien hoe dit vroeger ging met het laden en lossen van schepen. Heel apart en leerzaam, een tip van mij om als je hier eens langs komt hier even te stoppen. Wat me ook opvalt is dat de Duitsers de fietspaden gebruiken als voetpad of het voetpad als fietspaden het is maar hoe je het bekijkt. Ze staan overal naar te gapen behalve naar wat er om hen heen gebeurd. Is af en toe best wel gevaarlijk, uitkijken dus en rustig door fietsen!

Ik steek in Winkel de Rijn weer over om weer aan de linkse kant te komen. Via Frei-Weinheim ook weer zo'n toeristische trekpleister omdat vanuit hier het veer over de Rijn vaart en ook veel Rijn cruises vertrekken. Weer heel erg druk. Na zes kilometer over grind en gravelpaden sta ik bij de restanten van de Hindenburgerbrucke welke in de 2e wereldoorlog helemaal plat gebombardeerd is. Hier even een broodje gegeten en wat gedronken. Ook gekeken hoever het nog naar de eerste camping is en daar sta ik al bijna zie ik. Daar maar eens gaan kijken of het me bevalt of dat ik misschien nog een stukje verder fiets. De camping valt niet tegen dus besluit ik hier te blijven. Snel tent opbouwen onder de douche en in de bar een biertje drinken. Boodschappen heb ik vandaag niet gedaan dus ga ik hier vanavond lekker uit eten. Goed sanitair, lekker eten en vanaf het terras een mooi uitzicht over de Rijn. Wat wil je nog meer. 

Camping Hindenburgerbrucke. Dagafstand 58 km.

30 Juli 2018. Dag12.

Route Bingen Trechtingshausen Niederheimbach Bacharach Oberwesel Sankt Goar Werlau Bad Salzig Boppard Spay Oberwirt Koblenz.

Vannacht mikpunt geweest van een hele horde muggen. Die hebben goed gegeten zeg. Ik zit helemaal onder de bulten, niet normaal zeg. Tijd om de muggenstift en de zalf tegen de jeuk eens te gaan gebruiken. Toch goed geslapen. Om acht uur alles al ingepakt dus,

Trappen met die hap!!!

Eerst maar eens kijken voor ontbijt. Net Bingen uit zijn ze een winkelcentrum aan het bouwen met een bakkerij en een supermarkt, helaas nog niet geopend en op het station van Bingen is ook alles nog dicht. Heb ik weer. Dus verder in de richting van Bacharach. Het lijkt me sterk dat hier niets te krijgen is. Eens kijken. Was toch nog tien kilometer buffelen met een ondertussen best wel boel honger. Bij de plaatselijke bakker mijn honger gestild met een paar hele grote broodjes en een paar koppen koffie. Hier moet ik het wel een tijdje op vol kunnen houden denk ik zo.

Onderweg kom ik langs het ene kasteel na het andere en wijngaarden zijn hier ook genoeg te vinden. Dit samen met de hele mooie route langs de Rijn beloofd dit weer een hele mooie dag te worden. Zo kom ik onderweg langs de Lorelei en door Boppard en stop ik even bij de camping in Spay. Maar ik vind het nog te vroeg dus ga ik verder naar Koblenz. Het warme weer begint ook weer zijn tol te eisen met 38 graden vol in de zon. Het zweet gutst van mijn lijf en er staat voor de verandering geen zuchtje wind, afzien dus vandaag. Net voor Koblenz kom ik langs de Rhenser Mineraal water fabriek, gratis lekker koud water recht uit de bron, dus dat laat ik me smaken. Kom ik weer een beetje bij en je kunt hier op een muurtje in de schaduw gaan zitten of liggen en even lekker de beentjes strekken. 

De wegen op dit stuk zijn tot aan Koblenz vrij slecht maar zodra je op de Rijnpromonade aan het rijden bent gaat dit weer helemaal prima. Ik besluit om niet naar het uitzicht punt te rijden maar rechtstreeks naar de camping die aan de andere kant van de Moezel ligt te rijden. Ben op, moe en helemaal brak van het warme weer.

Maar wel ik ben in de afgelopen twaalf dagen door de zon aardig van kleur verschoten, dat dan weer wel. 

Aangekomen op de camping zie ik een rijtje van die campingpods staan en ik kan er nog eentje huren. Heb geen zin om de tent nog op te zetten. Maar of het een slim plan is met die hitte weet ik niet, we zullen zien. Hele nette camping met een bijna nieuw sanitair gebouw en een soort van Griekse Taveerne bij de ingang waar ik eerst eens een biertje ga drinken.

Daarna even een foto gemaakt van die rare man, ik geloof dat het de een of andere keizer moet voorstellen, op een paard die aan de overkant boven op een muur staat bij het Deutsches Eck. Na onder de douche te zijn geweest sleep ik me weer naar de Griekse Taveerne, is toch wel een kleine vijftig meter lopen, om er eens lekker te gaan eten. Zo komt de avond ook wel om en het is best gezellig zo met een hele groep mensen aan tafel die ook bijna allemaal met de fiets en een tent onderweg zijn.

Tussendoor nog even, zoals ik elke dag trouw doe, het thuisfront gebeld om te vertellen wat ik vandaag allemaal weer beleefd heb. Hier gaat ook alles palleti, het hele spul, mammies, dochters en schoonzoon zijn thuis de koelkast aan het leegeten en drinken en ik maar fietsen! Verschil moet er zijn toch.

Knaus Campingpark Koblenz. Dagafstand 74. km.

31 Juli 2018. Dag 13.

Route Koblenz Kaltenengers Weissenturm Andernach Namedy Brohl Bad Breisig Sinzig Remagen Unkelbach Oberwinter Rolandseck Rolandswerth.

Raampje open deurtje open, niet te harden vannacht van de hitte. Toch maar buiten gaan liggen toen ging het nog iets. Vanzelfsprekend hierdoor heel slecht geslapen. Maar we klagen niet voor hetzelfde geld regent het de hele dag en is het koud. Wat een regenjas betekend ben ik al lang vergeten. Haha. Veel opruimen hoef ik niet, heb nog wat staan te treuzelen maar om half negen dan toch,

Trappen met die hap!!!

Eerst naar de Edeka waar een bakker zit die voor mij vast wel een lekker ontbijtje heeft. Gelijk nog wat boodschappen gedaan en eerst maar eens in Andernach zien te komen. Kom niet in mijn ritme en ze hebben hier van die smerig slechte fietspaden neergelegd wat ook niet echt helpt. Een stuk verder, het is alweer over twaalven, lunch bij een veerhaven in Namedy. Lekker op het terras frietjes met twee bockworsten naar binnen gewerkt. Twijfel even om ook aan het bier te gaan maar het toch maar bij frisdrank gehouden. Ben bang als ik dat doe dat ik helemaal nergens meer kom vandaag en hier op een bankje moet gaan slapen.

De plaatsen Bad Breisig en Sinzig zijn ook een bezoek meer dan waard. Je moet dan wel van de route af maar dat maakt niet uit ik heb zoals gewoonlijk tijd zat. Onderweg nog ergens op een terras neergeploft om wat gaan drinken. In Remagen het en en ander aan geschiedenis staan te bewonderen. Je komt er toch langs dus waarom niet. Remagen is ook weer zo'n trekpleister dus weer erg druk. Het laatste stuk naar de camping is weer heel mooi fietsen. Op de camping krijg ik krijg een plekje knal in de zon. Niet omdat het niet anders kan want dat kan niet, er staat hier op de camping nergens geen boom of een grote struik die wat schaduw zou kunnen bieden. Ook zoiets als een stoel of bank om op te zitten zijn nergens te vinden. Dus snel de tent opgezet en plankgas naar het terras waar ik lekker onder een grote parasol aan het bier begin. Hier ook lekker gegeten en natuurlijk weer met een aantal fietsen zitten buurten..........over het weer. Jullie dachten fietsen he niet dus. Ergens in de avond kwamen we op het idee om met zijn allen in de Rijn pootje te gaan baden, nou dat werd zwemmen dus, dus iedereen zeiknat, ook heel leuk allemaal weer.

Toen ik weer bij de tent aanbeland was was aan het einde van de camping een brand ontstaan. Een slimmerik was daar aan het barbecueën en dat ging volgens mij niet helemaal zoals het gepland was. Brandweer, politie, ambulances en nog meer van dat spul om te blussen komen in volle vaart voorbij de camping racen om dit even te blussen.

Kunnen wij zometeen allemaal met een gerust hart naar bed.

Camping Siebengebirgsblick Rolandswerth. Dagafstand 53 km.

1 Augustus 2019. Dag 14.

Route Rolandswerth Mehlem Bad Godesberg Pittersdorf Gronau Bonn Graunheindorf Widdig Rodenkirchen Bayenthal Keulen Niehl Worringen Dormagen Zons Sturzelberg.

Ondanks dat zwem en bierfeestje van gisterenavond krijg ik het toch voor elkaar om op tijd alles ingepakt te krijgen. Na een tot ziens en we houden contact om half acht,

Trappen met die hap!!!

Vandaag gaat de route door de steden Bonn en Keulen. Ben benieuwd wat dat allemaal weer voor leuke en interessante dingen brengen gaat. Om te beginnen naar Mehlem voor een echt Bauern Fruhstuck. Natuurlijk met koffie. Bruine boterhammen met gebakken eieren, spek, worstjes en gebakken uienringen. Heel apart en heel erg lekker. Zo word het toch snel half tien, tijd om met fietsen te beginnen. Word een lange en weer heel warme dag vandaag. 

Zonder erg sta ik toch snel in Bonn. Vroeger voor de val van de muur was hier het parlement gevestigd en je ziet alle voormalige rijks gebouwen en andere overheids dingen mooi langs de Rijn liggen. Allemaal heel erg mooi om te zien. Blijf wel langs de Rijn fietsen en ga niet de stad in om daar wat te gaan bekijken. Ik denk anders dat het een latertje word vandaag. Heb nog een best stukje fietsen voor de boeg. Op naar Keulen. Onderweg snijd ik nog een stuk van de route af door niet de lus langs Rodenkirchen te rijden. In Keulen vind ik het mooi om te zien hoe ze oud en nieuw gecombineerd hebben. Ook hier blijf ik de Rijn volgen en ga niet de stad in. Bij de Kolner Zoo is het alweer lunchtijd. Currywurst en Bradwurst met mosterd en broodjes. Na Keulen is het doorfietsen en meters maken. Je komt hier alleen maar industrie tegen tot voorbij Dormagen. Gaat niet anders maar een schoonheidsprijs verdient het natuurlijk niet. Bij een ijskraam nog even een hele grote sorbet naar binnen gewerkt om wat af te koelen. Al dat water en die colaatjes onderweg komen me ondertussen mijn neus uit. Bij Zons rijd ik de lus door het Zonser Grind. Dit beter niet kunnen doen. De paden hier verschrikkelijk slecht en de camping die er ligt is gesloten. Ook fijn. Dan maar naar de volgende fietsen. Is toch een omweg van 9 kilometer wat niet echt nodig was. Ook vier andere fietsers die ik onderweg tegenkom vinden hier hetzelfde van. Op de camping komen we dus met vijf man tegelijk aan dus eerst met zijn allen eerst maar een biertje gedronken om effe bij te komen. Daarna de tent weer opgezet en ingericht en snel onder de douche. Mezelf netjes maken, ik ga vanavond uit eten bij de Italiaan in het stadje. Vraag nog even rond of er iemand dezelfde plannen heeft, maar die liggen allemaal op apegapen dus moet ik alleen gaan. Na een goede maaltijd met vlees en natuurlijk pasta, een kleine pizza en ook nog een lekker toetje fiets ik op mijn gemak terug naar de camping. Ik pak hier nog een fles ijskoud bier en rol een uurtje later mijn tentje in. Half twaalf alweer dus het kan onderhand wel.

Ik ben vandaag aan het einde van mijn geplande kilometers die ik langs de Rijn wilde fietsen gekomen. Morgen buig ik linksaf en gaat het zachtjes aan richting het westen en op huis aan.

Camping Strandbad Sturzelberg. Dagafstand 83 km.

2 Augustus 2018. Dag 15.

Gisteren buurtjes gekregen met een baby'tje. Nou die vond kamperen dus helemaal niks. Wat een kabaal maakte die kleine zeg, iedereen op het trekkersveldje waar ik sta is tot over enen wakker geweest van dat mormel. Na een heleboel gemopper zijn ze er mee gaan wandelen buiten de camping tot ze, het was een meisje, eindelijk sliep. Ik heb ze gelukkig niet meer gehoord tot half zeven vanmorgen.

Dus me uit bed gesleept en op een holletje naar het sanitair gebouw. Wc rolletje nergens te vinden dus weer terug naar de tent en op een nog sneller tempo weer terug. Na heel de bende weer ingepakt te hebben om half negen,

Trappen met die hap!!!

Zoals gisteren gezegd gaat het vandaag richting het westen. Ik heb hiervoor zelf een route in elkaar geknutseld eens kijken of het wat is. Er zit hier ergens een Rewe supermarkt en als ik op google maps zit te snuffelen zou ik er niet voor van de route hoeven af te wijken en kom ik er gewoon langs. Da's nog eens makkelijk. Na een reuze ontbijt, broodjes met leberkase en schinken en een behoorlijke plons koffie ga ik er maar weer eens voor zitten. Mooi weer, niet zo heel warm, nog niet tenminste. Zonnetje komt nog niet door de wolken. 

Route.nl heeft er werkelijk een prachtige route van weten te plannen. Ben door verschillende dorpen, stadjes en steden gereden maar eigenlijk constant door parken of buitengebieden meest binnendoor weggetjes en kiezelpaden en meer van die ongein. Ben wel blij dat het droog weer is. Het zonnetje doet ook weer mee dus het is weer helemaal prima. Mönchengladbach is een mooie stad om doorheen te fietsen. Dat had ik niet verwacht mijn beeld was een industriestad met van die foeilelijke gebouwen maar dat viel allemaal best mee. Na nog een lus door een bos sta ik in Niederkruchten. Hier ben ik vaker geweest. Eitje dus op naar Brempt. Op de camping hier is om half drie dus helemaal niks te beleven. Het hek zit, restaurant dicht en de beheerder is nergens te vinden. Doorfietsen dus!

Een uurtje later en 15 kilometer verder rol ik bij de volgende camping het terrein op. Het receptie gebouw is een echte nog in bedrijf zijnde watermolen. De Dilborner Muehle waar ook de camping naar genoemd is. Daar is wel leven in de brouwerij en onder het genot van een groot glas Bitburger Pils schrijf ik me in. Aan de eigenaar vraag ik of hij iets van een trekkershut voor me heeft want mijn tentstokken hebben het bijna allemaal begeven en mijn rol duc tape en de Tywraps zijn op.

Voor € 9,50 mag ik in een blokhutje achter de receptie slapen. Mijn tent heb ik daarom hier maar gelijk in de afvalcontainer gemikt dan hoef ik die morgen niet meer mee te slepen.

Eten hebben ze hier niet maar in het dorp een stukje verderop zit een goed restaurant dus dat komt ook weer goed. De gebakken aardappeltjes met een gegrilde steak en verschillende groentes heb ik me hier goed laten smaken. Terug op de camping nog even met de voetjes in de beek gezeten samen met de eigenaar en wat andere camping gasten en lekker op tijd naar bed gegaan.

Camping Dilborner Muehle Bruggen-Bracht. Dagafstand 65 km.

3 Augustus 2018. Dag 16.

Lekker geslapen in mijn hutje vannacht. Heel vroeg wakker vanmorgen het gaat vandaag echt op huis aan. Koffie gezet en een broodje gegeten daarna het bed en de slaapzak ingepakt en om half 8,

Trappen met die hap!!!

Naar Overhetfeld en door het Diergardischerwald naar Schwalmen. Ik fiets een stuk langs een aangelegde waterplas de Venekotensee. Een heel mooi stuk om te fietsen. Lekker in de schaduw van de bomen. In Schwalmen bij een tankstation koffie met een broodje, het pontje wat ik moet hebben van Rijkel naar Neer vaart volgens mij pas om negen uur. Sta ik daar mooi op tijd om vijf over negen blijkt het tien uur te zijn. Foutje in de planning. Na een aangenaam uurtje aan de oever van de Maas komt dat bootje dan toch echt mijn kant op. Na de overtocht door prachtige bossen en weilanden naar Nederweert voor de lunch. Lekker een uitsmijter gegeten. Het is nog redelijk vroeg dus ik zit weer een beetje op schema. Door naar de Pandijk en over het kleine paadje dat hier ligt en een stuk over de hei kom ik aan in Sterksel. Dat begint echt naar thuis te ruiken nu. Hier nog even een ijskoude Fanta naar binnen gekieperd, wat is het weer ongezellig heet zeg. Ook nog een bidon met water gevuld en deze voor de helft over mijn hoofd en armen gegooid, koel ik tenminste wat af. In Heeze nog een korte pauze, mijn vrouw gebeld dat ik nu echt in de buurt ben en dat ik in een klein half uurtje bij de Hut van Mie pils ben. Dit is een heel gezellig fiets café gelegen in de bossen bij Aalst zo'n beetje tegen de snelweg aan. Mammies helemaal gelukkig, scootmobiel uit de schuur en ook daar naar toe racen om samen gezellig wat te drinken. En dan na een klein uurtje samen op huis aan. Biertjes en Ice tea smaakten weer voortreffelijk. 

Thuis Casa Camelia. Dagafstand 78 km.

 

1 treinreisdag. 15 fietsdagen 1052 km. gereden. 13 keer overnacht op campings. Een keer in een hotel en een keer in een blokhutje geslapen. Gemiddeld per dag rond de 70 km. gereden. Gezien het weer met tropische temperaturen geen slecht dag gemiddelde. Wat een zomer hebben we tot nu toe gehad! Het was bij tijd en wijle bar en boos met die hitte en eigenlijk gekkenwerk om tussen twaalf en vier verder te fietsen maar ja....dit toch maar op het gemakje gedaan. 

Anders was het elke avond wel erg laat geworden voordat ik op een camping aankwam.

Tent is naar de tentenhemel verder geen pechgevalletjes gehad onderweg.

voor meer info over deze reis

info@johnnyontour.nl