WINTERDINGETJES

2022-2023

voor reacties op deze pagina mail naar info@johnnyontour.nl 

 

Wat doe ik in de winter?

Daarom dacht ik zo, waarom niet een pagina maken, met per maand in een kort overzichtje alles wat ik in de winter doe in voorbereiding op het volgend jaar.

Dit om jullie een beetje een idee en inzicht te geven dat de reizen die ik plan en maak niet zomaar ontstaan.

Plannen maken, routes maken, op de hometrainer binnen en als het kan buiten fietsen, de uitrusting in orde maken en wat er nog meer bij komt kijken.

 

SEPTEMBER 2022

 

Het is nog September, het weer is nog redelijk goed en toch begin ik de winterkriebels te krijgen. Heb veel ideetjes voor het komende jaar. Ben druk met deze uit te werken. 

Dat het moeilijk voorruit te plannen is heb ik dit jaar zelf aan den lijve ondervonden.

Eindelijk email adres aangepast;  info@johnnyontour.nl 

Was een dingetje wat er elke keer niet van kwam.

 

WAT IS ER ZEKER MOCHT HET MET MIJN OUDE LICHAAM VOLGEND JAAR WEL ALLEMAAL GOED GAAN;

 

Er staat natuurlijk al de Friese Elfstedentocht die ik wil gaan fietsen ergens in Mei of Juni volgend jaar. Alle voorbereidingen hiervoor zijn eigenlijk al gedaan, omdat ik deze tocht in 2022 al wilde gaan fietsen. Maar door gezondheidsproblemen, zoals jullie ongetwijfeld wel weten of gelezen hebben, helaas niet doorgegaan.

Oktober 2022

Zachtjesaan beginnen de nachten kouder te worden. Overdag nog steeds prima weer zo in het begin van deze maand.

Mijn oude gasbrandertje was aardig versleten. Lekte gas terwijl ik hem echt goed dichtgedraaid had na mijn laatste meerdaagse tocht dit jaar. Nog gekeken of er vervangrubbertjes voor de draaiknop te krijgen zijn, nergens kunnen vinden. Ook Bever Sport kon me hier niet mee verder helpen. Brandertje was intussen ook al minstens twintig jaar oud. Nieuwe van Campinggaz gekocht, eigenlijk dezelfde als mijn oude brander maar dan met piezo ontsteking. Zit ik niet elke keer met een aansteker te pieren en mijn vingers te verbranden.

Betreft de tent.

Weer een stok kapot en gerepareerd met een van alle reservestokken die nog genoeg heb. De andere stok voorzien van een nieuwe elastiek, begon uit te rafelen en stond op knappen. Tentje moet denk ik nog een jaartje mee op reis dan is het tijd eens gaan denken en kijken voor een nieuwe. Het merk Eureka, wat niet meer bestaat, is me wat kwaliteit tegenover de prijs van de tent een beetje tegen gevallen. Had verwacht toch wel een jaar of zes met de tent vooruit te kunnen. In het tweede jaar had ik al een gebroken tentstok die ik vervangen moest en nu dus het jaar erop na drie jaar weer een. Een geluk is dat die kapotte stok geen gaatje in het tentdoek geprikt heeft. Lekken doet het tentje gelukkig nog niet.

 

Het is nu 31 Oktober 2022, de laatste weken nog wat fietsritjes gemaakt van ongeveer 40 kilometer. Heb een Rondje langs de Zoo in Veldhoven gemaakt en ben ook nog een keer door het Leenderbos naar de Achelse Kluis gefietst en door het natuurgebied de Malpie tussen Borkel en Schaft en over de markt in Valkenswaard weer terug naar Eindhoven gereden.

Niet heel spannend wat kilometers betreft maar het zijn wel heel erg mooie ritten om weer een keer te fietsen. Je ziet het onderweg langzaamaan toch herfst worden en de natuur veranderen.

Kan ook makkelijk met temperaturen van rond de 20 graden! Het is nog uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Je krijgt spontaan zin in het volgende jaar. Afwachten wanneer het gaat veranderen met het weer en het echt herfst gaat worden.  Eergisteren in de nacht van Zaterdag op Zondag zijn de klokken een uurtje terug gegaan, we zitten weer in de wintertijd.

November 2022

Het lijkt wel of met het verzetten van de klok het ineens echt herfst is geworden. Het is frisjes, het regent bij tijd en wijle en het waait behoorlijk stevig. 's Avonds op de fiets dikke jas aan, pet op en handschoenen aan! En thuis 's avonds lekker op de bank met een vest aan en een dekentje over de beentjes tv kijken (SLAPEN hihi).

De avonden worden langer, zo om een uurtje of half vijf is het al aardig donker aan het worden.

De dagen worden merkbaar korter. Sinterklaas is ook weer in het land. We hebben Black Friday en Cyber Mondey en nog wat van die reclame acties ook weer achter de rug en gaan volgende week hier thuis de kerstboom maar weer eens optuigen.

's Morgens om een uurtje of acht begint het pas weer wat lichter te worden.

Wat heb ik de afgelopen maand verder nog allemaal gedaan?

Natuurlijk verder herstellen van de operatie. Gaat heel erg langzaam maar wel steeds beter. Heb het nog steeds zonder loopstok gedaan, omdat ik simpelweg niet aan wandelen toekom en wandelen eigenlijk ook helemaal niet mijn ding is. Stukje lopen richting de supermarkt bij ons om de hoek, is toch heen en weer 800 meter, gaat prima, zij het moeizaam.

Dus er zit wel wat verbetering in, het gaat eindelijk, stapje voor stapje, de goede kant op met mijn rug! Dit vond de neurochirurg ook toen ik begin deze maand bij hem op de twee maandelijkse en voorlopig laatste controle was.

Hoef pas ergens in Mei volgend jaar voor controle weer daarheen.

Natuurlijk heb ik ook nog wat gefietst deze maand. Ritjes over de Strabrechtse Heide en via Lierop en Mierlo weer richting huis en een rit naar Oirschot. Niet veel maar we zitten wat fietsen betreft ook in de winterslaap, is het ook echt weer voor.

Erwtensoep met Worst en Boerenkool met Spek weer noemen we dat hier.

Vanaf volgende maand ga ik ook weer serieus op de slaapkamer boven met de training op de spinningbike aan de gang.

Kijken hoe dat gaat betreft de zithouding en of ik daaraan wat moet veranderen.

Verder ben ik een toch al een beetje aan het brainstormen over de zomer van 2023. Heb wel een paar ideetjes, dicht bij huis of toch weer wat verder weg het buitenland in. Ligt natuurlijk voor een groot deel ook aan mijn gezondheid en hoe die is tegen die tijd. Ik wil wel maar ik kan niet is aan het veranderen in ik wil wel en wat kan ik allemaal weer doen.

December 2022

Eerst even het volgende. Zoals jullie ongetwijfeld weten ben ik al jaren lid van TC Wilhelmina in Eindhoven. Heb de afgelopen jaren niet meer mee kunnen fietsen met de groep i.v.m. rugklachten. Dit gaat em ook niet meer worden helaas.

Ik heb er alles aan gedaan, van alles geprobeerd maar het lukt op de racefiets niet meer. Natuurlijk blijf ik wel lid, omdat het er altijd heel gezellig is en ik met de toertochten en evenementen altijd nog wat hand en spandiensten kan verrichten.

Ook op het  verzekering technisch gebied heeft dit meer voor- als nadelen. Vandaar.

Met pijn in mijn hart heb daarom ik moeten besluiten dat mijn racefiets, mijn trouwe vriend op al mijn tochten, mijn Gazelle Giro verkerend in topvorm te koop is!

Mocht je interesse hebben in of meer informatie over deze fiets willen, stuur dan even een mail info@johnnyontour.nl .

 

En wat nog meer voor dingetjes in deze maand;

Wat gebeurd er als het begint te vriezen? Dan is het koud, ja logisch toch. Maar er gebeurd ook nog iets anders en wel in het noorden van ons land. Ze noemen dat geloof ik de Elfstedenkoorts. Al ligt er nog geen centimeter sneeuw of ijs, al is de kans zeer klein dat de Elfstedentocht op het ijs i.v.m. de verandering van het klimaat ooit nog eens gereden gaat worden, de Friezen en andere schaatsfanaten niet te vergeten krijgen er als het begint te vriezen meteen last van.

Vandaar Elfstedenkoorts, is weer eens wat anders als Corona, want dat is iedereen ondertussen behoorlijk zat.

 

Ik heb er ook een klein beetje last van omdat ik deze tocht volgend jaar in het voorjaar wil gaan fietsen, maar dat schijnt toch iets heel anders te zijn dan de Elfstedentocht te schaatsen. Zo'n afstand schaatsen in een keer kan en probeer ik niet eens, met fietsen lukt me dat denk ik nog wel, zij het in een kleine week van een dag of vijf.

 

Wat het weer betreft hebben we mooie maar koude dagen gehad en de afgelopen week weer een boel nattigheid. Ik persoonlijk fiets liever met een ijsmuts op en handschoenen aan dan met een regenpak aan maar ook hier ben ik niet onderuit gekomen. Dit heb ik de afgelopen maand dus als het weer het toeliet ook een paar keer gedaan. Kilometertje of 25 tot 30 en dan thuis met mijn kont tegen de verwarming om weer op te warmen of op te drogen. 

Wel met dat wisselende wel weer een flinke verkoudheid opgelopen, natuurlijk even een coronatest gedaan, zal toch niet zo zijn dat, maar gelukkig negatief getest, dus ik ben inderdaad gewoon strontverkouden en grieperig. Hele keukenrollen als zakdoek versleten, daar zijn die dingen ook heel makkelijk voor te gebruiken. Gewoon lekker op de bank TV kijken, op tijd naar bed en zomin mogelijk naar buiten, dat gaat dit ook wel weer over.

Zo zitten we al weer op de dag voor Kerstmis, dit gaan we natuurlijk op gepaste wijze vieren met de nodige hoeveelheid aan hapjes en drankjes. De bakplaat komt weer van zolder, de kerstboom staat weer en de lichtjes en de kaarsen branden weer.

 

Rest mij voor dit jaar, voor iedereen, 

Ben lief en aardig voor elkaar en maak er een heel mooi 2023 van!!!!

JANUARI 2023

 

Allereerst voor iedereen natuurlijk de beste wensen en alle goeds!!

Beter een beetje laat dan nooit gewenst.

 

Weer een nieuw jaar, wat gaat ons dit brengen? Ik denk dat we dat eigenlijk nog niet kunnen of wel willen weten. Zeker is dat de problemen die er op dit moment spelen in onze wereld niet in een twee drie opgelost zullen zijn of worden.

Maar als je iedereen moet geloven komt het wel goed. 

 

Ons motto thuis is altijd geweest;

Hang de wolken van gisteren niet voor de zon van vandaag.

Dit in goede en slechte tijden.

 

Ben sinds vorige maand alweer driftig bezig op de spinningbike boven om de conditie weer op een acceptabel niveau te krijgen. Doe dit nu om de twee dagen. In overleg met en op advies van de neurochirurg dit eens te gaan proberen, oefen/train ik nu met van die enkelgewichten van een kilo per stuk aan de enkel van elk been. Dit om de kracht in de benen terug te krijgen en de spieren onderin de rug en de heup te trainen en sterker te maken.

Ik moet zeggen veel vertrouwen had ik er in het begin niet in maar het lijkt erop dat het wel werkt op deze manier!

In het begin eerst een kwartiertje trappen met die dingen om op een ligt verzetje en dan die dingen af en nog een half uurtje zonder op een zwaarder verzet. Na 6 keer wat langer, ongeveer een half uurtje die dingen om gehouden en dit met een zwaarder verzet. Ik kom nu met die dingen om toch al uit op een 30 minuten aan 200 watt trapvermogen.

De Tour de France zal ik hiermee echt niet gaan winnen maar toch.

Ik hijg als ik dit gedaan heb als een oud paard, het zweet gutst van mijn lijf en mijn benen willen dan eigenlijk niks anders meer dan de trap af naar beneden. Kwestie van wennen en volhouden denk ik.

Vind het zeker niet slecht gaan, is een beetje de grenzen opzoeken van wat allemaal weer kan op dit moment.

Met de kracht in de benen die langzaamaan weer terug begint te komen, minder last van de heup en de rug omdat de spieren merkbaar sterker worden en natuurlijk ook met de conditie die steeds beter begint te worden voel ik me weer een redelijk blij mens. Ook het lopen en langer staan gaat beetje bij beetje een stukje beter. Ik merk dit ook als ik op de fiets naar buiten ga voor een rondje buiten fietsen, ik zit weer wat meer op mijn gemak in een ontspannen houding op de fiets en zodoende gaat een heel stuk makkelijker allemaal.

Ik ben er nog lang niet maar er zit eindelijk, en daar ben ik ontzettend blij mee, weer wat vooruitgang in.

 

Wat het weer betreft hebben we dus toch nog een beetje winter. Is gisteren 19 januari begonnen met wat sneeuw en vorst nu op de 20e sneeuwt het even serieus door. Mooi om te zien hoe ons landje langzaamaan wit word, beter als al die regen van de laatste tijd. Het verkeer in heel het land is hierdoor natuurlijk weer danig van de leg, het is links en rechts en ook in het midden van het land op sommige plaatsen spiegeltje glad.

De treinen en de bussen rijden mede hierdoor en ook door een staking bij het openbaar vervoer maar mondjesmaat of helemaal niet. De chauffeurs, machinisten, controleurs en conducteurs om er maar eens een paar te noemen hebben het werk neergelegd voor onder meer meer centjes en betere werkomstandigheden. Uitkijken dus buiten en als het kan lekker binnen blijven.

Ik ga vandaag in ieders geval lekker binnenspelen bij de kachel, dus zometeen weer naar boven om op de spinningbike wat aan de conditie te gaan doen.

FEBRUARI 2023

Tjonge tjonge wat een gedoe allemaal weer.

De aardbeving in Turkije, waarbij een groot deel van het grensgebied met buurland Syrië getroffen is.

Een rare man die al meer dan een jaar vind dat hij een stuk, of het liefst een heel buurland wil hebben. Hij verzint vanalles en nog wat en laat geen enkel middel onbenut om zijn zin door te drijven.

Chinezen die een ballonnetje oplaten, en stug volhouden dat het weerballonnen zijn.

Dichterbij bij mij in Eindhoven en omgeving branden, schietpartijen, mishandelingen en ontvoeringen, in Best bijvoorbeeld werd een overvaller in een restaurant door de daar aanwezige gasten overmeesterd voordat hij een vuurwapen gebruiken kon.

En nog wat van die rare dingen meer. Het moet allemaal niet gekker worden.

Elke dag genoeg nieuws om bij te houden dus, eer je met het lezen hiervan weer helemaal bij bent ben je snel 2 uurtjes, een paar mokken koffie en een boterhammetje met kaas en worst verder.

Zo gaan we weer rap richting de Brabantse carnavals gekte. Benieuwd wat dat allemaal weer voor lol brengen gaat.

Is weer eens wat anders als op de fiets zitten. 

 

Heb ook afscheid genomen van mijn North Wave fietsbroeken zonder bretels en een paar Rogelli fietsbroeken met bretels gekocht. Heb toch ruim drie jaar met die North Wave fietsbroeken gedaan maar zonder bretels zitten die broeken toch niet echt lekker. Je bent onderweg constant aan het hijsen en trekken omdat de broek afzakt wat op den duur vervelend word. Ook zit de zeem op die manier ook niet op zijn plaats, wat ook niet echt lekker zit. En als je van je fiets stapt ziet het er ook niet uit, net alsof je in je broek.......hebt, vul zelf maar in. Vandaar mijn keuze om toch weer fietsbroeken met bretels te kopen. In de winter opruiming waren ze ook nog € 30,00 afgeprijsd, dus dat was weer mooi meegenomen.

 

Verder heb ik nog een tip voor een echt goede, warme en waterdichte winter fietsjas. Ik heb vorig jaar een winterjas bij van Cranenbroek in Budel gekocht wat eigenlijk een doorwerkjas is. Is ook wel een perfecte fietsjas heb ik ervaren, niet te kort, door het elastiek en een rubberband onderin de rand van de jas blijft de jas netjes op zijn plaats zitten en kruipt niet omhoog. Verder kleed de jas redelijk strak af, is warm, ook bij temperaturen onder nul en is wind en waterdicht met een capuchon die je bij kou, sneeuw of regen lekker strak over je helm, muts of pet kunt knopen. Je kunt de jas bijna tot aan je neus dichtritsen en dan de tochtflap met drukknopen tot bovenaan dichtmaken. Met voldoende ruime binnen- en buitenzakken om van alles en nog wat voor onderweg mee te kunnen nemen. En met een prijs van € 35,00 was deze jas echt niet duur. Heb van deze jas de afgelopen natte en koude maanden al heel veel plezier van gehad.

 

Verder heb ik de afgelopen weken mijn trouwe reiskameraad/fiets de Pegasus Tecaro SL ook nog even vertroetelt door deze een uitgebreide winterbeurt te geven. Lekker op het gemak, warm en droog met de fiets op de eettafel in de huiskamer. Mijn dochter ook weer blij, wat moet dat met die zooi hierbinnen, haha. Alles weer schoon gemaakt, gepoetst en gesmeerd. Banden, bandenspanning en remmen gecontroleerd, alle boutjes en moertjes weer aangedraaid. Moet alleen nog een nieuwe koplamp bestellen omdat bij de oude koplamp het standlicht niet meer werkt. Verder geen gekke dingen tegen gekomen dus alles is weer klaar voor het komende fietsjaar.

 

Betreft het weer is het vandaag, 23 Februari, nog niet echt buitenspeelweer geweest.

Bewolkt, vochtig, best wel koud. Dus muts op, handschoenen aan en winterjas tot bovenaan dicht. Het weer nodigt niet uit om een langere fietsrit te gaan maken of te plannen. Langer als twee uurtjes buitenfietsen dan is het echt wel weer genoeg geweest. Als ik naar de weersverwachtingen voor de komende weken kijk blijft het voorlopig nog wel even zo.

Daarom hierboven een zonnige zomerfoto van een van mijn eerdere fietsreizen.

Nog effe een maandje doorbijten dan kunnen we hopelijk met lekker weer naar buiten om een rondje te gaan fietsen.