Wat hebben we een raar jaar!!!!

Door de coronacrisis de plannen voor dit jaar de Innradweg en de Limesroute doorgeschoven naar 2021.

Reizen met de trein is vooralsnog een dingetje. Dus geen risico nemen en op veilig spelen. Ik heb een ticket enkele reis naar Innsbruck, wat als ik niet verder kan? Kan ik dan nog met de trein of eventueel fietsend terug naar huis? En ben ik dan welkom in een hotel of op een camping. Allemaal vragen waarop ik geen antwoord kan vinden op dit moment.

???????????????????????

Wat wil/ga ik wel fietsen dit jaar;

De Ronde van Nederland.

Bijna bij mij voor de deur in Eindhoven de route oppikken, geen gedoe met treinen en ander reisgerief waarvan het gebruik twijfelachtig is.

Heb voor deze reis het routeboekje besteld en ben aan de hand daarvan dagetappes langs de knooppunten gaan maken met route.nl. Ik ga de route ook niet helemaal volgens het boekje volgen. Ik heb hier en daar wat aanpassingen in de route gemaakt waarbij ik delen van de oorspronkelijke route oversla of ingekort heb.

Ik heb om deze route te rijden 17 fietsdagen gepland.

In de Ronde van Nederland zijn de volgende 7 LF-routes met elkaar verbonden;

LF3 Gelders Rivierenlandschap, LF Maasroute, LF7 de Oeverlandroute, LF13 de Schelde-Rijnroute(waar ik in Eindhoven de route oppik), LF 12 de Kustroute, LF14 de Saksenroute, LF 4 de Midden Nederlandroute.

Zondag 19 Juli 2020 dag 1;

Ringelingeling!!!!! 6 uur reveille, wat een tijd voor een zondag. Vroeg weg is de planning voor vandaag en meters maken. Word een pittig dagje. De laatste dingen gedaan, tassen op de fiets en om kwart over zeven....

Na Trappen met die Hap!!!!

Wat staat er op het menu vandaag? Richting Hoogerheide. Eerst naar Veldhoven en daarna word het gelijk mooi fietsen. Knegsel, Vessem Casteren Netersel en zo sta ik in Poppel. even een kleine pauze. Het zonnetje is er ook vandaag het is heerlijk fietsweer. Ik heb het ritme alweer snel te pakken. Natuurlijk heb ik dit jaar nog geen meerdaagse reis gemaakt het is dan ook altijd even afwachten hoe het allemaal gaat.

Na de pauze gaat het verder naar Baarle Nassau. Hier is het tijd voor de lunch. Broodjes en koffie gehaald bij een plaatselijke bakker. Aan de overkant staat een bankje lekker in de schaduw dus hier maar gelijk alles opgegeten en gedronken. Zie ik ook wat voor een drukte hier op zondag heerst, niet normaal zeg. Een grote file van allemaal auto's, motoren en fietsers.

Na een half uurtje heb ik mijn buikje rond en ben dit circus onderhand wel zat. Tijd om verder te gaan. Verder langs Minderhout, Loenhout, Braken en Nieuwmoer. Hier even staan te kijken naar een wielerkoers voor de jeugd. Zo hard dat die jonge mannekes en vrouwkes fietsen niet normaal zeg!

Stukje door gefietst naar Wildert en door het bos naar Huijbergen. Hier wilde ik boodschappen gaan doen maar de buurtsuper die sluit hier om 4 uur. Dus omgedraaid en verder gefietst naar Hoogerheide waar de Appie nog wel open is. Met de tassen vol met hap en snapwerk naar de camping. Hier kom ik rond half zes aan. Ik krijg een mooi plekje toegewezen wat lekker dichtbij het sanitair gebouw en de receptie ligt. Eerst maar een koud biertje drinken en dan tentje bouwen en eten maken. Een bank om lekker op te zitten en te koken staat een stukje verderop tegenover de receptie. Na gedouched te hebben nog even op mijn gemakje over de camping gekuierd langs de vijver die ze hier hebben. Mooie camping met top sanitair en een vriendelijke eigenaar. Gelijk even broodjes besteld voor het ontbijt morgen. Perfecte dag geweest maar wel een lange. 

Camping aan de Groene Papagaai Hoogerheide.

Dagafstand 104 km.

Maandag 20 Juli 2020 dag 2;

Zes uur wakker, eigenlijk veel te vroeg maar ik lag er gisteren ook al op tijd in. Beetje moe van de lange dag gisteren. Toch nog maar effe de oogjes dicht. Is het zomaar acht uur. De eerste keer dit jaar het hele spul weer inpakken. De bestelde broodjes gehaald met een lekkere beker koffie bij de receptie en ontbijten. Zo is het half 10.....

Trappen met die Hap!!!!

Via Hoogerheide en Woensdrecht de Zeeuwse Bergen in. Waarom Zeeuwse Bergen? Het waait hier altijd, meestal tegen en dat geklauter op en af van die dijken is ook best wel inspannend. Vandaag door die geintjes zomaar effe 500 hoogtemeters gemaakt blijkt later op de dag. Na Woensdrecht hup de polder in en langs de dijken van de Westerschelde naar Waarde. Dacht hier onderhand wel koffie te scoren, is het fiets café hier pas om een uur open, alsof er eerder geen dorstige mensen voorbij komen zoals ik. Jammer dan maar door naar Kruiningen. Dit is waar je vroeger met het veer Kruiningen-Perkpolder richting Sas van Gent en Terneuzen en verder naar Antwerpen kon. Nu ligt er een stuk terug de mooie Westerschelde tunnel om dit te doen.

In Kruiningen is er vanalles open en mijn keuze valt op een bakker waar ik een paar giga grote worstenbroodjes met koffie bestel. Lekker op het terras in het zonnetje gezeten en het mooie centrum van Kruiningen eens van dichtbij bekeken. Bij de sluizen van Hansweert staan te kijken hoe ze de schepen schutten, best wel mooi om te zien. Zo ben ik met de lunch erbij in anderhalf uur 3 kilometer verder schiet lekker op zo! Een stuk verder kun je ook met een fiets/voetveer nog naar Perkpolder maar ik blijf lekker aan deze kant. Ik weet daarom ook niet of dit veer met die corona toestanden eigenlijk wel vaart. Na weer een heel stuk onderlangs de dijk gefietst te hebben neem ik toch nog even een kleine pauze. De wind heb ik behoorlijk tegen dus kan wel effe. Hier kom ik een paar tuktuk's tegen. Ook een leuke manier om Zeeland te verkennen. Zo kom ik uit bij de Biezelingse Ham waar ik van de route afga om naar Kwadendamme te fietsen. De camping die ik op het oog had is namelijk vol. Nog een kilometer of 6 naar een andere camping die wel plaats heeft door een heel mooi stukje natuur wat ik anders gemist had. In Kwadendamme aangekomen naar de buurtsuper voor de dagelijkse boodschappen. Menu voor vanavond rijst, kip, sla en brood. Nog een paar kilometer en de camping ligt aan de linkerkant aan zo'n eindeloos kronkelend dijkweggetje. Bank met tafel, stroom en water direct bij de tent weer helemaal top. Krijg nog een paar ijskoude biertjes mee en die smaken natuurlijk altijd wel. Sanitair ook weer helemaal in orde! In de avond komen de buurtjes ook terug en die proberen met een giga luchtpomp nog effe een luchtbed op te blazen. Dit lukt niet echt of te wel helemaal niet. Ik heb altijd zo'n handig klein luchtpompje op 4 AA batterijen bij me en hiermee krijgen we het luchtbed met gemak opgepompt, weer een probleem opgelost. Nog even samen wat gekletst en gedronken en dan is het toch echt bedtijd.

Leuke camping, basic maar goed.

Camping 't Kwedammerke Kwadendamme.

Dagafstand 54 km.

Dinsdag 21 Juli 2020 dag 3;

Echt wakker om half 7. Wel vroeg maar ja moet maar. Wel alles weer schijt vochtig van de dauw en condens. Eerst maar koffie gezet en ontbijtje gedaan. Alles toch redelijk droog in kunnen pakken en om kwart voor 9 ....

Trappen met die Hap!!!!

Bij de supermarkt in het dorp wat boodschappen gedaan, broodjes, krentenbollen, beleg, bananen en melk. Moet hier wel een dagje op kunnen fietsen denk ik zo. Wil vandaag uitkomen in de buurt van Oostkapelle en dan hier ergens op de bonnefooi een camping gaan zoeken.

Via knooppunten eerst naar Nisse en daarna naar de Schaapskooi welke tussen Nisse en 's Heerenhoek ligt voor de koffie met gebak. Naast schapen, kippen en hanen lopen hier ook geiten en bokken los rond. Die krengen vreten zo je fietstas leeg als je niet oplet en ik lette niet op! Weg brood voor de lunch...maar het gebak maakt veel goed.

Door Nieuwdorp en rechtdoor over het hele grote industrieterrein van Middelburg naar het centrum. Ik sla het hele drukke toeristische deel door Vlissingen en Domburg over. Daar heb ik vandaag niks te zoeken. Ik ben een stukje van mijn zelf uitgezette route af omdat hier best wel een hoop te zien is en vind verderop de afslag naar Grijpskerke om weer op de route te komen. In Grijpskerke bij de buurtsuper tijd voor boodschappen voor de warme hap vanavond en een paar biertjes om het weg te spoelen. Na dit gedaan te hebben kan expeditie camping beginnen. De eerste vol, de tweede vol enz. Mijn broek zakt er een beetje van af. Zou toch niet zo'n probleem moeten wezen met een klein tentje en ik zei de gek met mijn fiets om een plaatsje te vinden....dus wel. Gelukkig is het nog best wel vroeg en fiets ik in de richting van de Oosterschelde. Daar moet ik morgen toch heen. Eens kijken of er hier ergens onderweg een plaatsje te vinden is. Ondertussen sleep ik die bult boodschappen al een kleine 20 kilometer mee. Nog effe en ik hoef mijn kip niet meer te bakken die is al bijna gaar. hihi. 

Volgende grotere bestemming op mijn zoektocht....Vrouwenpolder. Aan de kustkant...vol...vol. Dat waren alles bij elkaar toch wel zes campings die me weg gestuurd hebben. Echt fietsvriendelijk zijn ze hier vind ik niet echt. Dan maar een stukje terug de binnenlanden in van de kust af en voilà de tweede camping heeft nog plaats genoeg, kan hier zo een plekje uitzoeken. De camping is een echte boerderij camping. Wat geitjes en kippen lopen er ook los rond rond. De boerderijhond ziet er gevaarlijk uit maar is een grote knuffelkont. Heel leuk allemaal. Jammer dat er bij de plaats geen bank of tafel staat dan was het echt helemaal top geweest. Maar ik heb zelf ook een stoeltje bij me dus is dat probleem ook weer opgelost.

Vanavond aardappeltjes met kip en sla met een eitje, Johnny gaat weer los op zijn eenpits brandertje! Biertje erbij wie doet je wat. Na het eten onder de douche en de was even gedaan kan ik morgen met een fris gewassen fietsbroek en shirt vertrekken.

Camping de Korenbloem Vrouwenpolder.

Dagafstand 71 km.

Woensdag 22 Juli 2020 dag 4;

Toch lekker tijd wakker, 7 uur. De zon staat vol op de tent dus het is al lekker warm. Snel het hele spul ingepakt en om 8 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Kijken of er in Vrouwenpolder een bakker of iets dergelijks zit voor het ontbijt. Eerst bij de Jumbo boodschappen gedaan en daarna bij de Boekanier koffie gedronken en een paar broodjes gegeten. Om half 10 op naar de eerste hobbel van vandaag de Oosterscheldedam. Bijna 9 kilometer tegen de wind in, krijg je dikke kuiten van. 

De Oosterscheldedam;

Deltapark Neeltje Jans.

Neeltje Jans is de naam van het werkeiland van waaruit de Oosterscheldekering is aangelegd. Het is aangelegd op een zandplaat met dezelfde naam. Waarschijnlijk is deze naam te herleiden naar de Romeinse godin Nehalennia. Op het voormalig werkeiland vind je nu o.a. Deltapark Neeltje Jans en nog wat van die toeristische ongein.

In Burgh Haamstede bij een kampeermarkt twee spanbandjes gekocht om mijn slaapmat fatsoenlijk op te kunnen rollen. Een stukje verder, wat eet je als je aan de kust bent, vis! Lekker portie kibbeling gekocht bij de plaatselijke visboer, was een flinke lunch deze keer. Zo fiets ik door de mooie duinen, waar het telkens op en af gaat lekker verder. Schiet lekker op zo en met de wind valt het ook reuze mee moet ik zeggen ik had het erger verwacht. Heb ik ook een keer geluk.

Zo kom ik aan bij de tweede hobbel van vandaag....de Brouwersdam. Nu wel 7 kilometer nu wel tegen de wind in lijkt wel of die intussen gedraaid is. 

De Brouwersdam;

Deze verbind Zeeland met Zuid Holland en sluit het Grevelingenmeer af van de Noordzee. Het Grevelingenmeer is nu vooral een paradijs voor de waterrecreatie. Midden op de dam vind je ook het park Marina Port Zeelande. Ik fiets verder door bossen en duinen naar Ouddorp. Even het centrum doorgefietst dit is best wel mooi om eens te bekijken maar ook weer verpest door het massatoerisme jammer. Een foto maken hier is een onmogelijke opgave met de drukte die er heerst. Snel verder naar Goedereede met het mooie havenhoofd om zo bij de derde hobbel van vandaag uit te komen.

De derde hobbel van vandaag de Haringvlietdam. Een mooi, apart ding van bijna 5 kilometer lang.

Deze dam verbind Goeree-Overflakkee met Voorne-Putten.

Er zijn in de dam 17 Spuisluizen van 56 meter breed aangelegd, omdat er heel veel water vanuit de Maas en de Rijn in het Haringvliet beland en dat moet vandaar uit allemaal naar de zee. En liefst zo snel mogelijk! Per seconde kunnen ze maar liefst 25.000 kubieke meter water doorlaten. 

Zo kom ik via een mooie lus door de duinen in Rockanje aan. Hier hebben ze meerdere supermarkten, bakkers en leuke restaurantjes, de keuze is reuze. Ik besluit om eerst maar eens boodschappen te gaan doen en daarna lekker koffie te gaan drinken. Ik bel even met de camping die ik op het oog heb want die ellende van gisteren met het zoeken naar een camping, nou daar zit ik vandaag dus niet echt op te wachten. De dag is lang en warm genoeg geweest. Gelukkig hebben ze een plaatje vrij voor me. Rockanje uit en na een kilometertje of drie door de bossen rechtsaf een zandpad in en ik sta op de camping. Me aangemeld en gelijk de broodjes met een sapje voor het ontbijt voor morgen besteld. Is dat ook weer geregeld. Mooi plaatsje wat volgens mij geen plaatsje was toegewezen gekregen, een stoel van de buren te leen gekregen en biertje met hen gedronken om even bij te komen. Het is vandaag echt ongezellig warm! De ondertussen bekende avond rituelen uitgevoerd en later zittend op mijn stoel ben ik zo ongeveer half in slaap gekukeld...bedtijd dus!

Camping Kretjill Oostvoorne.

Dagafstand 74 km.

Donderdag 23 Juli 2020 dag 5;

Lekker vroeg opgestaan, heel het spul weer in de tassen gepakt. De lieve jongedame van de camping had de bestelde broodjes in een mandje gedaan samen het het sapje en een servetje. Het mandje mocht ik niet meenemen dus het hele spul in een zakje gedaan. Nog even sanitair en om 8 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Het eerste stuk op en af door de bossen en duinen naar de Brielse Gatdam. In 1966 is deze aangelegd ook als onderdeel van de Deltawerken. Al in 1950 dus voor de Watersnoodramp, was oostelijker al de Brielse Maasdam aangelegd. Tussen deze dammen ligt het tegenwoordige Oostvoornse Meer. Vanaf hier staat de Maasvlakte op het menu. Een groot en lelijk stuk haven/industriegebied waar je nu eenmaal door moet fietsen om bij de snelle veerboot naar Hoek van Holland te komen. Dit veerbootje net gehaald op de minuut, strakke planning vandaag!

Voor de eerste keer eigenlijk deze reis word ik eraan herinnerd dat we in coronatijd zitten. Mondkapje op, verplicht dus altijd doen en niet lopen zeuren. Voor de eigen maar ook voor de gezondheid van anderen! En varen. Vroeger werd je bij wijze van spreken gearresteerd als je er zo bij liep, tegenwoordig word je dat als je er niet zo bijloopt!

Aan de overkant na een hele mooie overtocht door en langs verschillende havens eens kijken waar ik nog heen wil vandaag. Het is nog vroeg dus fiets ik door alweer een mooi stuk door de duinen en bossen naar Monster. Ik zit nu in het Westland wat goed te zien is aan alle kassen en kwekerijen waar ik onderweg langs fiets. Ongemerkt ben ik langs Kijkduin in Scheveningen aangekomen. Lunchtijd! En wat eet je aan de boulevard van Scheveningen? Juist Friet met een Frikandel...haha. Jullie dachten natuurlijk vis he. Stukje omgereden langs de watertoren die gebouwd is in 1874. Even terug door de buitenwijken van Scheveningen om verder te fietsen door het duinen/ natuurgebied Meijendel. Dit hoort bij het gebied van Dunea. De vele duinmeertjes waar ik langs fiets zijn infiltratieplassen bedoeld voor de drinkwater voorziening. Fietsend door de duinen onder langs Wassenaar door de Wassenaarse Slag en natuurgebied Berkheide kom ik in Katwijk aan Zee. Ooit was dit een vissersdorp maar nu is het voornamelijk een badplaats. Hier staat ook vuurtoren de Vuurbaak uit het jaar 1605. Dit is na de Brandaris op Terschelling de oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. Het stuk naar Noordwijk is er een van uitzonderlijke schoonheid! Dit is echt genieten met een grote G! Alles zit erin in dit stuk. Ruige duinen, mooie stukken bos en heel venijnige klimmetjes tot wel 10% stijging. Hier word het zo langzamerhand wel weer eens tijd om een plaatsje voor de nacht te gaan zoeken. Het is ondertussen alweer bijna vier uur. Dus het leukste deel van de dag, expeditie camping begint weer. Even op Google gekeken en in Noordwijkerhout zit iets wat me wel aanstaat eens gaan kijken daar. Gelukkig doen ze hier niet zoals in Zeeland het geval was moeilijk en zetten ze je gewoon ergens voor aan de camping op een veldje neer. Met een bank en een tafel erbij helemaal prima! Nadeel is wel dat Monfer de Mol er van die grote bulten gemaakt heeft zodat het nog wel effe zoeken is naar een vlak stukje gras, maar je kunt niet alles hebben toch. Over de prijs van € 13,50 valt ook niks te zeggen. Ondertussen word het donkerder en donkerder en begint het even stevig te regenen. Koelt het lekker af want het is best wel benauwd en warm geweest vandaag. Niet echt fijn weer om in rond te fietsen. Al snel is het weer droog en komt het zonnetje er weer bij. Dus snel tentje bouwen, onder de douche, wasje doen en eten koken. Ga vandaag voor bruine bonen, braadworst met champignons en stokbrood. Is weer smikkelen en smullen! Na nog een biertje en gezellig kletsen met de buren word het al snel later en ook best heel donker, dus bedtijd. Benieuwd of het droog blijft vannacht.

Camping Op Hoop van Zegen Noordwijkerhout.

Dagafstand 69 km.

Vrijdag 24 Juli 2020 dag 6;

Drup...Drup...Drup... regen op de tent wat is dat nu weer voor een raar fenomeen? Toch droog in kunnen pakken na een uurtje op de zon te hebben gewacht die maar niet kwam, snipperdag vandaag zeker. De tent en de rest van het spul zit in de tassen. Dus lekker op tijd om 8 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Eerst naar Noordwijkerhout om zoals elke morgen boodschappen te doen zodat ik de rest van de dag niet omkom van de honger. En eten en drinken, daar heb ik nog nooit moeite mee gehad. Wat er bij mij op een dag in gaat daar kun je met gemak een hele kudde kinderen een week van aan de eet houden!

Bij het verlaten van de winkel, echt grote, van die vette regendruppels. Eens kijken of mijn regenjas hier ook tegen kan. Na een ommetje om weer op de route te komen gaat het pats boem weer zo'n smerig duin steil omhoog. De beentjes zijn ook goed wakker nu. De beloning is er ook na, wat een prachtig uitzicht over de zee heb ik ineens.

Door een ruig duingebied, de Blink en langs de Langevelderslag fiets ik langs de Amsterdamse Waterleidingsduinen naar Zandvoort. Het weer houd vandaag niet over het is wel lekker fietsweer. Soms schijnt de zon dan valt er regen. Na een laatste klauter partij kom ik aan in Zandvoort. Ik weet hier een adresje bij de Shell waar ze heerlijke broodjes en koffie hebben dus snel daarheen gefietst. Koffie met een lekker broodje kip met salade gegeten, kan ik er weer even tegen.

Buikje weer bolrond dus tijd om richting Overveen te fietsen. Klimmen en klauteren door een heel mooi stuk bos en duin. Tijdens dit geworstel kom je langs Kraantje Lek. Dit is een 400 jaar oude herberg waar vroeger de Zandvoortse vissers aanlegden op weg naar Haarlem om hun vis aan de man te brengen.

Nog een paar lusjes en nog maar eens een duintje over door de Kennemerduinen. Een stuk verderop kom ik langs de ruïne van het middeleeuwse kasteel Brederode. Een romantische ruïne gelegen in een Breede Roode oftewel een stuk gerooid bos, vandaar de naam. In de middeleeuwen werd het kasteel bewoond door de machtige heren van Brederode. Het kasteel is verlaten tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten in de 15e eeuw. Nu maar eens naar Velsen zien te komen over de Driehuizerkerkweg, onderdeel van de Via Regia of koningsweg. Zo kom ik bij de veerpont in Velsen. De vaart tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord. Dus weer mondkapje op en bootje varen maar. Het schijnt dat je de kosten moet betalen met een of andere app. Eer ik dat uitgeplozen had stond ik al aan de overkant dus gratis ritje gehad. Nog een kleine 20 kilometer te gaan vandaag. Tijd voor pauze. Dan verder over van die smerige irritante klinkerweggetjes door de duinen in een niet zo'n beste staat. Helemaal niet fijn fietsen zo. Het grootste deel van dit stuk gaat door kalkrijke duinen met aan de westelijke kant de open duinen met zeewind en aan de oostelijke kant bos en dichte begroeiing. Een heel mooi stuk om te fietsen weer. Vanuit Wijk aan Zee fiets ik door naar Egmond aan Zee waar ik in de buurt een camping wil gaan zoeken. Hier is niet veel te vinden dus fietst ik verder naar Egmond aan de Hoef. Hier doe ik eerst boodschappen en fiets daarna op mijn gemakje naar de camping. Vanavond zelf koken. Aardappeltjes en kipfilet uit een blikje. Die koop ik bij de jumbo en ze zijn echt lekker. Bank en tafel bij de plaats dat is weer goed geregeld. Jammer dat ik zo ver van het sanitair gebouw sta dat ik er op de fiets heen moet, lopend ben je al snel 10 minuten onderweg.

Camping de Markies Egmond aan de Hoef.

Dagafstand 65 km.

Zaterdag 25 Juli 2020 dag 7;

Inpakken en de bestelde broodjes ophalen bij de receptie. Met nog een beker lekkere warme koffie is het weer een prima ontbijtje en een goed begin van de dag. Ben als ik dit op heb weer helemaal reisbereid dus om 8 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Het is bewolkt en er is regen voorspelt vandaag. De temperatuur is rond de 22 graden dus dat is lekker weer om te fietsen. Mijn regenjas heb ik voor het grijpen achterop de bagagerol gebonden. Mocht het echt gaan regenen heb ik die snel bij de hand. Eerst naar Bergen voor wat kleine inkopen en dan door naar Schoorl. Hier koffie met wat broodjes bij een tankstation gehaald. Ik begon intussen best wel weer een boel honger te krijgen. Ik heb tijd genoeg vandaag want ik ga naar Schagen om bij mijn zwager en schoonzus te overnachten. Ver is het niet een paar uurtjes fietsen maar. Kippetje eitje dus. Zo kom ik onderweg door Tuitjenhorn, Zijdewind en Blokhuizen. Allemaal van die plaatsen waar je normaal echt niet komt. Beetje van de natterige is het wel ondertussen. In Blokhuizen ben ik een bushalte ingedoken om te schuilen voor de regen die echt even met bakken naar beneden kwam gevallen. Ik heb de laatste kilometers naar Schagen flink door de regen moeten fietsen. Maar onderweg daarheen begon het lichter te worden en trok de regen langzaam weg. Het was ook niet het mooiste stukje van de route om te fietsen vandaag. Zo'n eindeloos lang recht stuk fietspad dat langs de provinciale weg die van Heerhugowaard naar Schagen loopt ligt. Ruim voor twaalf uur kom ik in Schagen aan, mooi op tijd al zeg ik het zelf.

Voor de lunch een lekkere vers gemaakte soep en koffie bij het brood. Zo ben ik snel weer droog en warm. Snel alle vuile was in de wasmachine. Heb ik morgen alles weer schoon en droog in de tassen zitten wat ook fijn is. Ikzelf onder de warme straal van de douche en ik ben ook weer het heertje voor vandaag. Ondertussen is het droog en breekt er een waterig zonnetje door. Mijn zwager en schoonzus hebben het idee om naar een dierenpark te gaan waar ze wel vaker heen gaan met de kleinkinderen. Dus de auto in naar Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. Een heel erg leuk bosachtig park met van allerlei diersoorten. Het is tevens een opvangcentrum voor de Stichting Leeuw. Naast leeuwen, poema's en tijgers loopt er hier vanalles rond van ara tot aap, van aap tot alpaca.

Heel mooi zijn ook de dierenshows met leeuwen en tijgers maar helaas zijn we hiervoor net te laat. Het is al een eindje in de middag vandaar. Daarna toch naar binnen om die beesten eens van dichterbij te gaan bekijken. Als we het hele park doorkruist hebben drinken we in het restaurant nog een drankje en gaan terug naar Schagen voor de avondhap. Mijn schoonzus heeft er een feestje van gemaakt. Was weer smikkelen en smullen geblazen. Nog even zitten pieren met mijn tablet ik krijg dat ding echt niet aan de gang. Kan heel summier wat op de website zetten dus dat laat ik maar voor wat het is. Ook nog mijn Helinox stoeltje even uitgepakt en mijn schoonzus hierop laten proefzitten. Hun jongste zoon gaat deze zomer een best stukje wandelen en misschien is dit soort stoeltje voor hem wel handig om mee te nemen.

De rest van de avond lekker zitten kletsen want het was al een hele tijd geleden dat ik hier op bezoek was. Schagen ligt ook niet echt in de buurt van Eindhoven om even snel op bezoek te gaan. 

Verblijf bij familie in Schagen.

Dagafstand 33 km.

Zondag 25 Juli 2020 dag 8;

Lekker geslapen in een echt bed, wat een luxe! Op de kamer waar normaal de kleinkinderen slapen als ze bij opa en oma op bezoek zijn en blijven slapen. Er zit een leuk behangetje op de muur en er liggen spelletjes in de kast waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden...hahiha.

Ik krijg een lekker ontbijt met eieren en spek voor mijn neus. Wat word ik weer verwend zeg. Op een echt bord met mes en vork en met koffie uit een grote mok, wat een luxe. Ik laat het me goed smaken al dat lekkers. Het word al weer tijd om afscheid te nemen anders kom ik nergens meer vandaag. Dus om half 11....

Trappen met die Hap!!!!

Het is best weer vandaag en de wind heb ik mee. Zo word ik letterlijk Schagen uitgeblazen richting de Afsluitdijk. Wieringerwaard en Wieringerwerf ben ik voorbij voordat ik er erg in heb. Net voor Den Oever een slinger moeten maken omdat ik hier niet verder kon. Zo sta ik in een kleine anderhalf uur in Den Oever. Hier moet ik een stuk verder met de gratis wandel/fietsbus. Eigenlijk ben ik te laat maar de buschauffeur rijd effe een rondje terug zodat ik nog mee kan. Anders sta je hier twee uur te wachten zegt hij, toffe vent! Dus snel de bus in, mondkapje op en ik ook de bus in. Snelle manier om aan de overkant te komen. Wandelen en fietsen over de afsluitdijk gaat niet want deze is i.v.m. werkzaamheden afgesloten voor fietsers. Zul je altijd zien heb je een keer wind mee op de dijk moet je met het hele spul in de bus gaan zitten.

Aankomst aan de andere kant van de afsluitdijk in Kornwerderzand. De fiets uit de bus gesjord en langs het laatste stukje van de dijk naar Zurich.(jawel)! Heeft helemaal niets te maken met de stad in Zwitserland maar is de Nederlandse verbastering van het Friese Suderige oftewel Zuiderhoek. In Zurich honger maar.....alles dicht op een souvenirshop na niks te eten te krijgen. Dus maar weer verder gefietst. Onderweg langs de snelweg een tankstation maar hoe kom ik hier bij? Door de berm een smal bruggetje over een slootje en dat allemaal met de fiets, maar dan sta ik er recht voor de deur. Broodjes en koud drinken, een of andere Friese worst, een gehaktstaaf en een banaantje, het kan niet op. Ik word er wel weer even op gewezen dat ik dit niet binnen maar buiten moet gaan opeten...corona weet je wel. Maakt niet uit het is lekker weer dus ga ik lekker buiten zitten buffelen. In no time al dit lekkers naar binnen gewerkt en met het buikje bolrond fiets ik verder naar Harlingen. Zo met die wind mee vandaag gaat het als een speer dus fiets ik bij Harlingen de camping voorbij en fiets snel verder. Kijken hoever ik nog kom vandaag.

Onderweg kom ik langs of door o.a. Sexbierum, Oosterbierum, Tzummarum, Minnertsga, Sint Jacobaparochie, Alde en Oude Leye, Marrum, Ferwerd (wat een namen he?) onderweg naar Holwerd. Hier vertrekt de boot naar Ameland, voor mij niet belangrijk ik blijf aan deze kant van de Waddenzee. Wel belangrijk is dat hier ook een camping is en daar wil ik heen. Zo met de wind mee was het een makkie vandaag. Zal wel niet zo blijven maar ik heb met regelmaat de 30 km. per uur aangetikt en dan schiet het echt wel op. Zo ben ik in een dag zo'n beetje door heel Friesland geraced komende vanuit het Westen naar het Oosten.

Terpen en Wierden.

Friesland is bekend door het open, laaggelegen landschap met weinig begroeiing voor de landbouw, de Wierden. En de huizen, boerderijen, kerken enz. die op de hoger gelegen delen gebouwd zijn. De terpen dus. Dit i.v.m. hoogwater en daardoor het gevaar op overstromingen. De oude kern van Holwerd is als dorp eigenlijk op een grote terp gebouwd.

Op de camping een mooi plekje uit de wind gekregen. Na het opzetten van de tent tijd voor de avondhap. Beetje wat vanalles uit de tas de supermarkt is al dicht. Het is ook al zes uur geweest. Wel nog een paar koude biertjes kunnen bemachtigen bij de campingbaas. Dus een beetje warm eten in elkaar geflanst. Met brood erbij wat ik nog ergens in de tas tegenkwam dit alles opgegeten en met een paar biertjes erbij om het weg te spoelen werd het toch nog een voedzame maaltijd. Hoe slecht kun je het hebben op zomaar een zondag in juli.

Camping de Dobbe Holwerd.

Dagafstand 118 km.

Maandag 27 Juli 2020 dag 9;

Om 7 uur klaarwakker. Snel alles ingepakt en nog een sanitaire stop op de camping. Om 8 uur ben ik klaar met alles wat ik doen moest dus....

Trappen met die Hap!!!!

Eerst naar de Coöp supermarkt in Holwerd die zal nu wel open zijn. Omdat ik gisteren het brood bij de avondhap opgegeten heb geen ontbijt gehad dus heb ik best wel een beetje honger. Ik denk zo dat dat probleem bij de Coöp opgelost gaat worden. Het schijnt dat ze vanalles verkopen wat ik lekker vind haha.

Flink inkopen gedaan zodat de voorraad in de tassen weer goed aangevuld is. Voor het ontbijt lekkere verse broodjes, gerookte zalm en kaas meegenomen. Van de vriendelijke eigenaar een grote beker koffie gekregen dus word het nog een best luxe ontbijtje. Lekker buiten op de picknicbank zitten eten. Veel belangstelling van de inwoners van Holwerd voor mijn reis. Waar ik vandaan kom en waar ik heen ga. Echt leuke mensen daar! Buikje rond dus voor de tweede keer vandaag....

Trappen met die Hap!!!!

Op naar Moddergat voor de volgende koffiestop! Moddergat is best een mooi plaatsje zo tegen de dijk aangeplakt. De koffie heb ik gedronken bij Hoeve Meinsma waar ik eigenlijk vanavond pas wilde zijn. Op naar het Lauwersmeer om daarna naar het Zuiden af te draaien. Ik zit ondertussen met al dat gezwoeg van de laatste dagen al ruim over de helft van mijn reis. Onderweg passeer ik een schapenhek en verderop een hele kudde domme schapen. Die gaan echt niet aan de kant dus slalom ik er maar een beetje langs en omheen.

Het gaat vandaag niet meer zo soepel en vloeiend als gisteren, ik merk goed dat ik richting het Zuiden aan het fietsen ben. Ik heb behoorlijk de wind tegen. De route loopt verder over de afsluitdijk van de Lauwerszee. Deze zee inham is in de middeleeuwen ontstaan door de inbraak van de Waddenzee in de monding van de riviertjes de Lauwers en het Reitdiep. In 1969 is de Lauwerszee afgesloten en werd Lauwersmeer. Dit omdat al in de 17e eeuw de vaargeulen van de twee riviertjes zo verzand waren dat scheepvaart eigenlijk niet meer mogelijk was. Het weer is niet best, wind tegen en een beetje frisjes. Tandje terug en doorploegen. Voor de lunch in de luwte een bankje opgezocht. Hier koffie gezet en lekker zitten smikkelen. En verder gaat het door Vierhuizen en Saaksum naar Ezinge. Toch nog regen, koud is het niet maar nat word ik er wel van.

Regenjas aan en snel naar de camping in Aduarderzijl. Hier een kampeer hut kunnen huren lig ik lekker droog vannacht. Ik kan ook binnen koken alles hiervoor is in de hut aanwezig.

Camping en Jachthaven Aduarderzijl Aduarderzijl.

Dagafstand 62 km.

Dinsdag 28 Juli 2020 dag 10;

Afgelopen nacht behoorlijk war regen gehad was maar wat blij met mijn hutje. Om 7 uur klaarwakker, een flets zonnetje schijnt al en de lucht is strak blauw! Zo ziet ik het graag. Waterkoker aan voor de koffie en ontbijten. Daarna alles opruimen de sleutel inleveren en om 8.15 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Langs het Reitdiep door het mooie Groningse land passeer ik Garnwerd en Wierum en voor ik het in de gaten heb ben ik door de stad Groningen aan het fietsen. Precies langs de route kom ik een Jumbo supermarkt tegen dus hier gelijk boodschappen gedaan. Ik heb windkracht 6 a 7 tegen zodat het lijkt alsof ik de hele tijd bergop aan het fietsen ben. Word een pittig dagje vandaag. Langs het Hoornse en Paterswolde meer gaat het heel mooi dwars door het park. Verderop kom ik langs kampeerterrein de Vledders in Schipborg. Eigenlijk was dit de geplande overnachting voor morgen. Blij dat ik hier niet hoef te kamperen, wat een rommelige, drukke en ongezellige bende. Op het gemak fiets ik over allerlei zand- en kiezelpaden ondertussen over de Hondsrug. Oudemolen, Taarlo, Balloo, Rolde en Anderen laat ik vlot achter me en fiets door de bossen naar Gasselte. Hier word het langzaam tijd om weer op camping expeditie te gaan. Eentje vol, eentje maakt deel uit van een pretpark hier heb ik geen zin in. Dus door buffelen. Zie opeens een bordje Alinghoek en nog wat naar links wijzen. Dit maar gevolgd proberen maar. En mazzel echt nog een plaatsje vrij door een annulering. Spul snel opbouwen en tent uit laten waaien. Denk dat het vanavond niet droog blijft even afwachten. Na een snelle douche fiets ik naar het restaurant voor bij de camping voor het avondeten. Holsteiner Schnitzel met gebakken ei, frietjes, gebakken aardappeltjes en allerlei soorten groenten. Paar biertjes erbij om het weg te spoelen en de avond kan niet meer stuk. Na nog even gekletst te hebben met de buurtjes nog een biertje gedronken bij mijn tent en op tijd naar bed, morgen weer een dag.

Camping Alinghoek Drouwen.

Dagafstand 70 km.

Woensdag 29 Juli 2020 dag 11;

Inpakken, ontbijten en wegwezen. Bij de receptie een koffieautomaat gevonden dus eerst nog maar een lekkere grote beker warme koffie gedronken en nog even met de beheerster van de camping zitten kletsen. Dit is het laatste jaar dat de camping als camping bestaat. De camping word omgebouwd naar een recreatiepark met huisjes. Jammer het was hier allemaal tiptop in orde!

Om half 9....

Trappen met die Hap!!!!

Eerst naar Borger om het grootste hunebed van Nederland eens van dichtbij te gaan bekijken. Wat een bak stenen zeg. Ik vraag me af hoe ze die vroeger op elkaar kregen. Ik heb geprobeerd er eentje op te tillen, kansloos, kreeg die steen echt niet van de grond. Vandaag volg ik een stuk van de LF 14 de Saksenroute. Een prachtig mooie route om te fietsen door bossen en velden, over kiezel- en zandpaden tot bijna in Emmen. Rond de 60 kilometer is de planning vandaag, moet te doen zijn. Het gaat eigenlijk nog niet zo heel slecht want ik loop op de planning die ik voor mezelf gemaakt heb een dag voor.

Voorbij Emmen verder langs de vele Esdorpen die Drenthe rijk is. Een Esdorp is in de vroegere Middeleeuwen ontstaan op de overgang tussen de lage en de hoge gebieden. Ze waren meest zelfvoorzienend dankzij de middelen die de omgeving te bieden had. Ze bestonden meestal uit een aantal boerderijen met aan de rand een Brink. Hier werden de veemarkten, braderieën en weekmarkten gehouden. De dorpjes Holsloot, Eldijk en Dalen zijn hier mooie voorbeelden van.

Na een late lunch door naar Coevorden. Tijd voor boodschappen en verder richting de camping. Is niet heel ver meer maar de hele dag wind tegen en de warmte hebben me toch aardig opgebrand. Na het gehucht Holthone linksaf bordje volgen naar de camping. Avondhap aardappeltjes, kipfilet en gemengde groentes. Bonduelle doet weer goede zaken deze reis. Ter afsluiting nog een biertje en ik kan er weer tegen. Minder moe dan waar ik bang voor was maar de dag is lang genoeg geweest.

SVR Camping De Eikenzoom Anerveen.

Dagafstand 61 km.

Donderdag 30 Juli dag 12;

Eerst een stukje Geschiedenis!!

Het dorpje Ane is verbonden met een legendarische veldslag in het jaar 1227. Een leger van 5000 ridders onder leiding van de Bisschop van Utrecht trok toentertijd naar Drenthe om zijn grondgebied te vergroten en te laten zien wie er echt de baas was in Ane. Nu was er ene Rudolf van Koevorden de baas in dit gebied en die was het daar absoluut niet mee eens. Hij wachtte het leger van de Bisschop van Utrecht op met zijn leger van boerensoldaten in het drassige gebied rond Ane en sloeg toen toe. Het hele leger van de Bisschop werd systematisch afgeslacht!

Inpakken, broodjes gegeten en de waterkoker van de camping gebruikt om het koffiewater warm te maken. Het is lekker weer dus nog even op een bankje gaan zitten om lekker te ontbijten, het is nog vroeg 8 uur pas dus tijd zat.

Om 9 uur ben ik helemaal klaar met alles dus....

Trappen met die Hap!!!!

Via via rechtsaf, linksaf en zo sta ik ineens aan de rivier de Vecht net voor Hardenberg en alweer of nog steeds....honger. Op zoek naar een bakker of iets dergelijks dus. Na een broodje ruimbelegd filet american met tomaat, ei, ui en sla en een plons koffie om het weg te spoelen ben ik weer klaar om kilometers te gaan maken. 

Zo fiets ik verder langs de Vecht en kom langs Rheeze, Mariënberg en na de lus door het Zeesserbos uiteindelijk in Vroomshoop. Weer heel veel zand- en kiezelpaadjes voor de wielen. Geesteren en Tubbergen fiets ik ook nog door om over de Kuiperberg naar Ootmarsum te fietsen. Hier tijd voor de boodschappen en een rondje door het centrum. Expeditie camping kan weer beginnen. Onderweg even gevraagd aan een mevrouw die met een Beagle aan het wandelen is of zij iets weet. Tuurlijk einde weg rechts op de kruising rechts en dan aan de rechterkant, kilometertje of zo ongeveer zegt ze. Nou mijn dank is groot ik ben blij dat het niet ver meer is. Het is een partijtje warm zeg pfffft. niet gezellig meer.

Een mooie camping weer. Mooi plekje gekregen met een bank en tafel erbij. Na alles opgebouwd te hebben en een lekkere koude douche in het badhok is het alweer tijd om te gaan koken. Avondhap aardappeltjes met braadworst, champignons en ui. Biertje erbij, wel verdient. Met de buurtjes, een jong stel uit jawel Eindhoven ook mijn home town nog zitten buurten tot het donker werd. Met de kippen op stok vandaag zullen we maar zeggen.

Camping Erve Wiegink Ootmarsum.

Dagafstand 76 km.

Vrijdag 31 Juli 2020 dag 13;

Tja weer hetzelfde als elke morgen en weer geen ontbijt op bed! De hele reis niemand kunnen vinden die dit voor me wil doen dus doe ik het zelf maar. Klaar met alles om 9 uur dus....

Trappen met die Hap!!!!

Wat een mooi stuk van de route weer. Ook gaat het hier stevig op en af waardoor ik soms flink op de pedalen moet. Denekamp, Beuningen, De Lutte en zo verder langs Oldenzaal naar Enschede. Genoeg te zien onderweg dus heel veel korte stops gemaakt om rond te kijken. Begin zin in koffie te krijgen maar de theetuin waar ik langs kom is gesloten. Dikke pech dus. Banaatje erin en doorfietsen dan maar. Weer over van die mooie zandpaadjes gaat de route verder. In Enschede aangekomen word ik van hot naar her gestuurd en verdwaal ik uiteindelijk op het terrein van de plaatselijke universiteit hopeloos. Geen bordje meer te vinden en de Garmin begrijpt het ook al niet meer. Sta ik ineens voor het stadion van FC Twente en ik weet dat ik nu wel goed zit. Slingerend over mooie weggetjes bereik ik Boekelo. Zit onderhand te klapperen van de honger dus dit eerst maar eens gaan oplossen. Een cafetaria bid uitkomst. Lekker op het terras aan de frietjes met een gehaktbal. Gezonder kan haast niet, lekkerder ook niet.

Ik fiets Boekelo weer uit en weer van die leuke paadjes. Ik wil hier een stukje van de route afsnijden en mis een paadje naar links. Sta ik zomaar bij vreemde mensen in de tuin, had toch nog een stukje door moeten fietsen. Stukje terug dan maar linksaf en verderop weer links. Ik zit weer op de goede route. Hele stukken rechtdoor waarbij ik twijfel of ik nog wel op het juiste spoor zit. Nou niet helemaal maar uiteindelijk kom ik toch uit in Haaksbergen. Omdat ik helemaal verkeerd zit is het nog even puzzelen hoe ik naar Eibergen fietsen moet. Kaart erbij en kijken langs welke knooppunten dit het makkelijkst is. In Eibergen even boodschappen gedaan voor het ontbijt morgen en wat te drinken en te knabbelen voor vanavond bij de tent en expeditie camping kan weer beginnen. Ook hier in Eibergen wat betreft bewegwijzering wazig en niet echt duidelijk. Blijkt nog een kilometer of vijf verder fietsen te zijn. Een mooie camping. Ik krijg een mooi plaatsje in de schaduw tussen de caravans. Dit omdat het trekkersveld een heel stuk lopen/fietsen van het sanitair gebouw en verder alle voorzieningen ligt. En daar heb ik nu effe geen zin meer in. Voor de avondhap lekker simpel broodjes met ham en kaas warm heb ik vanmiddag al gegeten. Na het eten nog een rondje over de camping gelopen en langs de zwemplas gewandeld. Ziet er allemaal heel leuk uit maar ben toch blij met het plaatsje waar ik nu sta ben toch een stijf kwartiertje aan het wandelen geweest voordat ik weer terug bij mijn tent was.

Camping de Fonteijn Eibergen.

Dagafstand 79 km. 

Zaterdag 1 Augustus 2020 dag 14;

Drup....drup heel erg drup vanmorgen vroeg. Om half acht werd het eindelijk droog. De tent droogt niet dus deze maar nat ingepakt die droogt vanavond wel weer. Bij de receptie een beker koffie uit de automaat gehaald en snel een broodje staand opgegeten. Kijk straks onderweg wel ergens voor een meer uitgebreid ontbijt. Om 9 uur....

Trappen met die Hap!!!!

Eerst weer terug langs de maisvelden naar de weg die richting Beltrum gaat. Wijk vandaag echt helemaal van de route af om binnendoor naar Millingen a.d. Rijn te fietsen. Er is onderweg helemaal niks open dus ergens op een bankje zelf maar koffie gezet en broodjes gesmeerd voor het wat late ontbijt. Het is geen fijn fietsweer vandaag, veel te benauwd. Wel weer een hele mooie route, deze keer door het Slingeland. Bij Herberg het Onland vind ik het tijd voor koffie met een groot stuk appeltaart met slagroom. Weer eens wat anders voor de lunch. Vult ook prima en is nog lekker ook!

Na dit kleine feestje fiets ik verder naar Gaanderen en verderop naar Zeddam. Van hier gaat het verder naar Beek met wat serieus klimwerk onderweg. Ga nog bijna op mijn snuit nadat de ketting van het tandwiel schiet. Even pieren om die er weer op te leggen en het versnellingsapparaat weer goed af te stellen zodat dit niet nog een keer gebeurd. Op kapotte knieën en een afgeschaafde  neus zit ik echt niet te wachten.

In Babberich ga ik op zoek naar een geldautomaat want mijn contante geld wat ik bij me had om wat kleine dingen onderweg te kunnen kopen is nu echt op. Toch mooi met dit potje van € 150,00 heb ik 14 dagen gedaan en er ook nog een paar keer de camping mee betaald. Op de kaart eens gekeken voor de finale van vandaag, want hoe kom ik het makkelijkst bij het fiets/voetveer wat naar Millingen a.d. Rijn vaart. De Rijn wil ik vandaag sowieso nog oversteken. Fietsen door het natuurgebied de Eendenkolk en langs recreatiegebied De Bijland is de makkelijkste en kortste weg. Na de Rijn overgevaren te zijn ga ik op zoek naar een supermarkt. Beladen met allerlei lekkers naar de camping die ik hier weet te liggen. Ze hebben altijd plaats dus geen expeditie camping vandaag. Op de camping de camping bazin wezen zoeken, die bleek in het toiletgebouw bezig te zijn. Op het hele grote veld kan ik zelf een plaatsje zoeken. Ergens ver weg in de hoek met een prachtig uitzicht met een bank en tafel erbij zet ik mijn tentje op. Wel echt mijn off dag gehad vandaag, moe, de beentjes wilden niet en het was benauwd en drukkend warm.

Met koken op de Chinese toer vandaag. Kip met noedels en groenten. Ketjap en sambal voor de smaak erbij en een biertje om het weg te spoelen. Douchen word em niet vandaag, het douchehok lijkt wel op een Turkse sauna zo warm is het daarbinnen. Wel vind ik buiten een tuinslang waarmee ik me eens met heel koud water lekker afspoel. Knap je ook aardig van op moet ik zeggen.

Er zit bij de camping een heel mooi en gezellig terras wat nu helaas gesloten is i.v.m. die corona toestanden. Dus biertje moet ik bij de tent doen. Er is ook een soort B&B bij waar je kamers met ontbijt erbij kunt huren en zijn er een hele rits trekkershutten te huur.

Camping Zeelandse hof Millingen a.d. Rijn.

Dagafstand 69 km.

Zondag 2 Augustus 2020 dag 15;

Na alles ingepakt te hebben hobbel ik naar de verblijfsruimte waar een koffieautomaat staat. Buiten drink ik mijn koffie en eet ik mijn ontbijtje op. Ondertussen heb ik het hele stroomspul aan de stroom gehangen. Het begon allemaal een beetje leeg te raken. Mijn telefoon is al uitgevallen. Eens kijken of het halfuurtje laden voldoende is om het vandaag aan de gang te houden. Anders moet ik ergens onderweg nog stroom gaan zoeken. De Garmin kan ik vandaag sowieso niet missen, want ik ga zo ongeveer met een rechte lijn in de richting van Eindhoven. De route hierheen heb ik zelf gemaakt met route.nl. Om 10 uur is het echt tijd om te vertrekken anders kom ik nergens meer vandaag dus....

Trappen met die Hap!!!!

Rechts van de camping af en na 300 meter sla ik rechtsaf. Ik sta hier op het tweelandenpunt van Nederland en Duitsland. Ben ik deze vakantie toch maar mooi en in België en in Duitsland geweest! Op naar Kranenburg. Heb in deze omgeving ruim veertig jaar geleden ook een paar keer gefietst maat ik herken van de omgeving helemaal niets meer.

Heuveltje op en af dat weet ik nog wel. In Kranenburg even gekeken hoe en op welke manier door het Reichswald te fietsen bij het voormalige station waar nu een railbike baan ligt die van Groesbeek naar Kleve in Duitsland loopt. Ik schiet hier met mijn achterwiel van een verhoging af. Dit kost me een paar spaken. Eens kijken hoelang dit goed blijft gaan. Naar Milsbeek word het langs Grafwegen. Dwars door het Reichswald fietsen is geen optie omdat ik dan een hele rare lus moet fietsen om de route, een stuk van de Maasroute, weer op te pikken.

Van Milsbeek gaat het door Gennep naar Afferden voor de lunch. Hier ook gelijk nog even het hele stroomspul aan de lader gelegd. Voor de lunch een hele grote hamburger naar binnen gewerkt. Zo is mijn eigen batterij ook weer een heel eind opgeladen. Het achterwiel houd zich goed er zit wel een flinke slag in maar loopt nergens aan dus ik kan nog wel doorfietsen gelukkig. Onderweg kom ik langs recreatiegebied Leukermeer. Hier is het een drukte van belang. Je vind hier heel veel mogelijkheden om watersport ter beoefenen en er zit ook een bungalowpark met een camping erbij. Ook natuurgebied Maasduinen kun je hier in de buurt vinden waar het leuk fietsen en wandelen is. Bij Wanssum steek ik over de brug de Maas over en ga de binnenlanden in. Blitterswijck, Meerlo, Oirlo en America kom ik onderweg tegen en zo sta ik om kwart over vijf in Helenaveen. Snel doorfietsen want google vertelt me dat de Jumbo in Meijel om 6 uur sluit en dat is nog een kilometer tien fietsen. Opschieten dus! Als die dicht is voordat ik daar ben heb ik geen bier vanavond en dat kan echt niet. Het is vandaag de laatste nacht in de tent morgen ben ik thuis dus dat moet gepast gevierd worden vanavond. Na boodschappen gedaan te hebben kom ik om half zeven aan op de camping. Me aangemeld, de laatste keer dit jaar de tent opgezet. Stroom aangesloten want alle apparatuur heeft weer stroomhonger. Ik intussen ook dus wat brood gegeten, de warme hap heb ik vanmiddag al gehad. Nog gezellig zitten buurten en borrelen met de buren en zo is ook deze lange dag weer voorbij.

Camping Frerichsoord Meijel.

Dagafstand 88 km.

Maandag 3 Augustus 2020 dag 16;

Laat op om acht uur pas wakker. Lekker geslapen was wel heel benauwd in de tent. Eerst maar eens douchen en wat kleins eten. Heerlijk weer is het vanmorgen veel beter als die benauwdheid van gisteren. De tent heb ik bijna droog in kunnen pakken. Voor vertrek eerst maar eens de camping bazin gaan zoeken om de stroomkast open te maken zodat ik mijn stroomkabel mee kan nemen. Ik drink in de campingkantine nog een kop koffie en ga nog effe lekker zitten buurten met mijn buurman van vannacht en om half 10....

Trappen met die Hap!!!!

In Meijel broodjes kip en gehakt gekocht en dit lekker op gegeten. Op maandag is er in Meijel geen fietsenwinkel te vinden die open is dus op naar Heusden. Hier kan ik wel terecht. Ik ben namelijk bang dat ik door mijn achterwiel zak na de schade die ik gisteren in Kranenburg opgelopen heb. En lopend naar huis is nog best wel een stukje dus dat ga ik maar niet doen hihi. Bij rijwielhandel v.d. Loo in Heusden word mijn achterwiel voorzien van drie nieuwe spaken en weer vakkundig gericht en gemonteerd en dit voor € 15,00. Helemaal top! Dankjewel.

Met een gerust hart begin ik aan het laatste stuk naar huis. Asten, Someren en dan het hele lange maar best wel mooie stuk met aan mijn rechterhand de Strabrechtse Heide naar Heeze. Net voor Heeze sla ik rechtsaf om door de Hubertusbossen langs het Kasteel naar de andere kant van Heeze te fietsen. Ik kort zo de route iets in en het is veel mooier fietsen zo. Nog een snelle lunch en de laatste etenswaren die niet te bewaren zijn in de vuilnisbak gekieperd. Wel altijd netjes je troep opruimen he. Het gaat nu echt rap op huis aan. Over de Zegge fiets ik naar Geldrop en maak nog een lusje over het gehucht Genoenhuis en Riel. Om kwart voor twee ben ik weer thuis. Casa Camelia staat er nog. De Ronde van Nederland zit er nu echt op!

Casa Camelia.

Dagafstand 37 km.

Over deze Reis;

De Cijfertjes, het Weer, Pech en Slapen.

16 hele mooie fietsdagen

Totale afstand 1130 km. Dag gemiddelde 70.6 km.

Meestal heel goed fietsweer, af en toe regen en zomerse temperaturen.

Veel wind, zeker vanaf het Lauwersmeer richting het Zuiden windkracht 6 7 tegen was normaal.

Pech onderweg niet noemenswaardig, alleen de voor laatste dag dat geintje met het achterwiel.

15 overnachtingen. 13 keer in de tent. 1 keer bij familie. 1 keer trekkershut.

Kijk op de pagina Campings Onderweg op welke campings en waar ik nog meer overnacht heb.